+1
-1
0

Perpūtė žvarbus vėjas, sušlapome kojas, pervargome, suprakaitavome skubėdami į darbą..ir, žiūrėk, nosis jau prakiuro. Kaip išvengti slogos, o susirgus greičiau ją pagydyti?

Kokie yra slogos provokatoriai?

Sloga – sezoninė liga, kuria dažniau susergama rudenį ir žiemą, kai yra palankesnės sąlygos peršalti, kai susilpnėja žmogaus organizmo imunitetas. Skersvėjis, sušalimas virusams sudaro palankias sąlygas įsitvirtinti nosies gleivinėje. Beje, reikėtų žinoti, kad slogai daug pavojingesnis yra skersvėjis nei šalta vėjuota ar darganota diena. Esant minėtiems veiksniams susidaro palankios sąlygos pasireikšti virusinėms kvėpavimo takų infekcijoms – ligonis sloguoja, kosti, užkimsta ir pan. Prasidėjus slogai, kutena nosį, erzina jos gleivinę, dažnėja čiaudulys, kol nosį visai užsigula ir tampa sunku net kvėpuoti. Savaime aišku – mažėja darbingumas, blogėja bendra organizmo savijauta, neretai skauda galvą, mažėja apetitas. Nors savijauta būna prasta, kūno temperatūra pakyla retai.
Kartais pakanka kelių šiltų puodelių liepų ar aviečių arbatos, pakaitinti prieš miegą kojas karštame vandenyje su druska, ir po dienos kitos savijauta smarkiai pagerėja.
Sloga tampa rimta liga, kai atsiranda komplikacijų. Tinkamai negydoma, liga dažniausiai komplikuojasi rinosinusitu ar ausų uždegimu.

Kaip gydyti slogą suaugusiam žmogui?

Pirmiausia svarbu teisingai nosį pūsti: atskirai išpūskite kiekvieną nosies šnervę (t.y.vieną užspaudę). Labai stipriai pučiant vienu metu pro abi nosies šnerves, gali prasidėti vidurinės ausies uždegimas.
Paprastai yra vartojami nosies gleivinę sutraukiantys geriamieji dekongestantai, tačiau jų poveikis yra trumpas, ir kvėpavimas palengvėja nedaug.
Be vandeninių nosies lašų yra dar aliejiniai, tačiau dėl jų vartojimo pastaruoju metu tarp medikų vyksta diskusijos. Esmė yra ta, kad aliejiniai lašai nuo slogos slopina virpamųjų plaukelių judrumą ir apsunkina virusų bei sekreto pasišalinimą, o tai nėra gerai. Be to, klampus skystis yra puiki terpė bakterijų dauginimuisi.
Reikėtų prisiminti vieną paprastą taisyklę: lašus nuo slogos galima naudoti neilgai, – tik iki 5 dienų! Besaikis jų vartojimas gali išprovokuoti kitą slogą – medikamentinę.

Kiek veiksmingai slogą gydo preparatai, kurių sudėtyje yra natūralaus jūros vandens?

Šie preparatai yra pakankamai veiksmingi, nes jūros ar vandenynų vandens sudėtyje paprastai yra vertingų mineralų ir mikroelementų. Tai švelni pagalbos priemonė, kurią šaltuoju metų gali vartoti visa šeima ir ilgesnį laiką.
Pavyzdžiui, vienas šios grupės preparatų Quixx – tai natūraliai druskingas Atlanto vandenyno vanduo, kuris mažina nosies gleivinės paburkimą, lengvina sekreto nutekėjimą bei kvėpavimą. Sloguojant Quixx rekomenduojama naudoti keletą kartų per dieną – taip palengvinamas kvėpavimas, nosis išvaloma nuo pavojingų mikroorganizmų. Quixx sudėtyje nėra konservantų ar kitų cheminių priedų, dėl to jį saugiai galima vartoti jau nuo 6 mėnesių amžiaus. Jis nesukelia pripratimo kaip cheminiai dekongestantai (nosies gleivinę sutraukiantys vaistai), todėl slogos gydymo metu Quixx galima derinti su kitu gydytojo paskirtu gydymu.

Kaip maitintis sergant sloga?

Sergant sloga naudinga gerti vitamino C (po 200 mg du kartus per dieną). Valgykite kuo daugiau žalių vaisių ir daržovių. Ypač naudingi citrusiniai vaisiai: apelsinai, mandarinai, citrinos, greipfrutai. Venkite riebaus ir aštraus maisto, ypač aštrių prieskonių, padažų, alkoholio. Gerkite kuo daugiau šiltų gydomųjų arbatų: liepų, aviečių, čiobrelių, erškėtuogių ir pan. Per parą rekomenduojama išgerti apie 1,5–2 l citrinų, apelsinų, greipfrutų, obuolių ar vynuogių sulčių. Labai naudinga nuo peršalimo yra arbata su citrina – į puodelį karšto vandens išspaudžiamos 1 citrinos sultys ir įdedamas šaukštelis liepų ar miško medaus.
Taip pat sergant sloga svarbu nerūkyti, nes rūkymas neigiamai veikia kvėpavimo takus, labiau pažeidžiama nosiaryklė.

Orai Lietuvoje labai permainingi. Kaip tinkamai apsirengti?

Sergant sloga nereikėtų rengtis dvigubai daugiau nei įprastai. Bet kuriuo atveju nėra gerai apsirengti nei per šiltai, nei per vėsiai. Peršilimas lygiai tiek pat gali būti pavojingas, kaip ir peršalimas. Svarbu, kad kojos nesušaltų ir nesušlaptų. Esant stipriam šaltam vėjui ar minusinei temperatūrai, nepamirškite ir galvos apdangalo.

Patarimai sloguojant
•   Dažniau vėdinkite patalpas
•   Venkite kontaktų su aplinkiniais
•   Daugiau miegokite, ilsėkitės
•   Venkite stresų (jie silpnina imuninę sistemą, o tai padidina infekcijų tikimybę)
•   Nosį pūskite (vieną šnervę, po to – kitą) į vienkartines nosinaites
•   Dažnai plaukite rankas šiltu vandeniu su muilu
•   Kaklą, galvą ir kojas laikykite šiltai
•   Keletą kartų per dieną į nosį purkškite natūraliai druskingesnio Atlanto vandenyno vandens preparatą Quixx – jis palengvins kvėpavimą ir padės išvalyti nosį.

Liaudiški patarimai sergant sloga

•   Pakaitinkite kojas apie 10–15 min. dubenyje su kuo šiltesniu vandeniu (tik ne verdančiu), įbėrę vieną stiklinę rupios valgomosios druskos arba ½ stiklinės jūros druskos. Po to apsimaukite vilnones kojines ir į jas įberkite saują sausų garstyčių. Labai padeda slogos pradžioje.
•   Atlikite šiltų garų inhaliacijas su eukaliptu ar bičių pikiu.
 

Parengė Nika Vagnerienė

Konsultavo Kauno „Saulės“ šeimos medicinos centro šeimos gydytoja Audronė Urbonienė   Sloga – ne juokai