Įvadas

 

Visuomenėje vyrauja klaidingas mitas, jog peršalimu susergama sušalus, tačiau šaltesnis oras tiesiogiai ligos nesukelia, jis tik turi įtakos virusų plitimui, sausina nosies gleivinę, kuri tampa neatspari ligos sukėlėjams. Pačios palankiausios klimato sąlygos virusams plisti – rudeniškas drėgnas oras ar atodrėkis žiemą. Sukėlėjų žinoma per 200, dažniausi jų – rinovirusai. Pradinė infekcijos sritis – nosies gleivinė, rinovirusai, pasiekę kvėpavimo takų epitelį, greitai išplinta lokaliai. Optimali temperatūra rinovirusų replikacijai – 33–35° C, todėl tai paaiškina, kodėl nosies gleivinė ir viršutiniai kvėpavimo takai ypač tinkama terpė daugintis virusams.

 

Ligos mechanizmas

 

Ligos simptomai atsiranda dėl imuninio atsako į virusinę viršutinių kvėpavimo takų infekciją, o ne dėl tiesioginio kvėpavimo takų pažeidimo. Tai patvirtina ir moksliniai Ūmi virusinė kvėpavimo takų infekcija – pati dažniausia liga, sergamumas kuria ženkliai išauga atšalus orams. Peršalimo ligų klinikinis pasireiškimas varijuoja – liga gali būti ir besimptomė, tačiau daugumą sergančiųjų vargina klasikiniai simptomai, todėl norima pasveikti kaip galima greičiau. tyrimai. Eksperimentinių studijų duomenimis, histologiniais nosies epitelio tyrimais neaptikta jokių morfologinių pakitimų sergančiųjų gleivinėje, išskyrus ženkliai padidėjusį polimorfonuklearinių leukocitų kiekį.

Pagrindinės ląstelės, saugančios organizmą nuo patogenų invazijos, – makrofagai, kurie, susidūrę su virusais ar bakterijomis, gali sukelti ankstyvosios fazės atsaką. Makrofagų receptoriai jungiasi su virusų komponentais ir skatina citokinų gamybą, pastarieji aktyvina kitas imunines ląsteles, žadina uždegimą, generuoja sisteminius simptomus, tokius kaip karščiavimą. Daugybė prouždegiminių citokinų ir mediatorių sukelia peršalimo simptomus.

 

Klinika

 

Gerklės skausmą greitai lydi čiaudulys bei quixx/6373″>quixx/suaugusiems/sloga-kas-tai/”>sloga – dažnai pirmasis peršalimo simptomas. Ligos pradžioje sloga esti vandeninga, vėliau tampa tirštos konsistencijos, pakinta spalva – būna gelsva ar žalsva. Klinikinėje praktikoje nosies sekreto spalvos pasikeitimas dažnai esti kaip svarbus rodiklis, lemiantis gydymo antibiotikais poreikį, tačiau literatūroje nepateikiama įrodymų, patvirtinančių šią prielaidą. Teigiama, jog, sergant 7–10 dienų, sekreto spalvos pasikeitimas daugiau atspindi uždegimo sunkumą, o ne susirgimo kilmę. Sekreto spalva tiesiogiai priklauso nuo jame esančių leukocitų kiekio. Kai leukocitų nėra daug, sekretas yra skaidrus, didėjant jų skaičiui – sekretas tampa geltonas, o dėl didelio leukocitų skaičiaus pažaliuoja. Dėl uždegiminių mediatorių poveikio išsiplečia nosies kraujagyslės, dėl to sergantieji jaučia nosies užgulimą.

Neretai sergančiuosius vargina sausas kosulys/56468″>kosulys, kuris vėliau tampa produktyviu. Kosulį sukelia kosulio reflekso hiperreaktyvumas, sąlygotas uždegiminių mediatorių poveikio. Kosulys po virusinės infekcijos dažnai gali užsitęsti iki 3 savaičių, kartais ir ilgiau. Kiti lydintys peršalimo simptomai: nestiprus galvos skausmas, bendras negalavimas, karščiavimas būdingesnis vaikams.

 

Simptominio gydymo priemonės

 

Sergant peršalimu taikomas simptominis gydymas. Rekomenduojamas poilsio režimas, gausus skysčių vartojimas bei vaistai, palengvinantys labiausiai varginančius simptomus. „Varvanti“ ar užgulusi nosis sukelia ne tik didelį diskomfortą pacientui – negydoma infekcija gali išplisti į ausis ar sinusus. Taigi nosies priežiūra itin svarbi. Klinikiniais tyrimais įrodyta hipertoninių nosies purškalų nauda. Tikslus jų veikimo mechanizmas nėra žinomas, tačiau manoma, jog druskų tirpalai gerina nosies gleivinės funkciją tiesiogiai išplaudami sekretą, šalindami uždegiminius mediatorius bei gerindami mukociliarinę funkciją – suskystėjus sekretui, pagerėja nosies plaukelių darbas. Šis gydymo būdas saugus tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, jokių nepageidaujamų reiškinių nėra nustatyta. JAV atlikta studija parodė, jog iš 330 apklaustų šeimos gydytojų net 87 proc. rekomenduoja jūros vandens purškalus sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Taigi pirmoji pagalba kovojant su sloga – nosies plovimas jūros vandeniu quixx/6373″>quixx/?utm_source=pasveik&utm_medium=expand&utm_campaign=quixx/6373″>quixx„>(quixx/6373″>Quixx). Qiuxx – hipertoninis nosies purškalas, kurio sudėtyje yra natūraliai druskingesnio Atlanto vandenyno vandens, turinčio vertingų mineralų ir mikroelementų. Ši natūrali priemonė mažina nosies ertmių ir sinusų užsikimšimą, drėkina nosies gleivinę, skatina sekreto pasišalinimą, palengvina kvėpavimą. Preparatas yra saugus, tinkamas ilgalaikiam vartojimui; galima skirti nėščioms ir maitinančioms moterims, kūdikiams nuo 6 mėn. amžiaus. Mažiesiems nosies plovimas gali būti vienintelis saugus slogos gydymo metodas. Preparatas gali būti naudojamas ne tik sergant peršalimo ligoms, bet ir kaip papildoma priemonė ūmaus ar lėtinio rinosinusito, alerginio rinito gydymui.

Simptomams palengvinti galima skirti dekongestantų. Prieš vartojant vietinio veikimo dekongestantus nosies gleivinė turi būti švariai išplauta jūros vandeniu. Vietinio poveikio vaistai – nėra išeitis, jie sukelia tik trumpalaikį pagerėjimą, o dėl medikamentinio rinito rizikos vartojami neilgai – 3–5 dienas. Antihistamininių vaistų nauda abejotina, dėl didesnio efektyvumo derinami kartu su sisteminiais dekongestantais (pseudoefedrinu).

 

Parengė gyd. G. Bankauskaitė

 

Žurnalas „Farmacija ir laikas“

LOR ligos