Sergamumas tuberkulioze kelia nerimą, o liga dėl gresiančios epidemijos jau vadinama XXI amžiaus rykšte. Tuberkuliozė ne tik plinta, bet ir kinta, nes daugėja vaistams atsparios tuberkuliozės formų. Žodžiu, tuberkuliozė vėl tampa įprasta ir neretai sutinkama patologija visų specialybių gydytojams, kurios nežinojimas gali sukelti labai skaudžias pasekmes. Nejau grįšime į laikus, kai nuo tuberkuliozės išmirdavo visos šeimos ar net kaimai?

Ne tik plinta, bet ir jaunėja

Tuberkuliozės epidemiologinė situacija šalyje kasmet blogėja: nesant šios ligos profilaktikos, išaiškinamos tik išplitusios ir užleistos plaučių tuberkuliozės formos, dažnai jau atsparios vaistams, todėl mažėja gydymo efektyvumas, auga sergančiųjų lėtine tuberkulioze gretos, platinančios atsparią tuberkuliozę sveikoje visuomenėje. Dėl to tuberkuliozė jaunėja.

„Kasmet tuberkuliozė naujai diagnozuojama apie 100–200 vaikų. Tai rodo, kad daugėja suaugusiųjų sergančių atvira ligos forma – antraip vaikai neužsikrėstų. Taip pat liūdina, kad daugėja vaikų sergančių užleistomis vaistams atspariomis ligos formomis. Tai išties kelia susirūpinimą, to XXI amžiuje tikrai neturėtų būti“, – įsitikinusi Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų pulmonologijos skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė.

Pasaulio banko duomenimis, sergamumas tuberkulioze Lietuvoje – 66/100 tūkst. gyventojų, o tai reiškia, kad net 70 proc. viršijame Europos Sąjungos sergamumo šia liga vidurkį.

Kai tuberkuliozė išaiškinama laiku, jos gydymo efektyvumas siekia 95 proc. Šiuo metu gydymo efektyvumas yra tik 50 proc., o atsparios tuberkuliozės – 30 proc. Ligai neskiriamas tinkamas valdžios dėmesys, nors tuberkuliozė – baisesnė nei vėžys, nes platinama oro lašeliniu būdu. Norint stabdyti tuberkuliozės plitimą, reikia laiku ją diagnozuoti ir optimaliai gydyti.

XXI am. rykštė – atspari vaistams tuberkuliozė

Tuberkuliozė yra viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių užkrečiamųjų infekcinių ligų. Ypač pavojingi piktybiškai vengiantys gydytis ligoniai. Tai kelia didelį pavojų visuomenei, nes kiekvienas sergantysis atvirąja plaučių tuberkulioze ir nesilaikantis higienos reikalavimų kasmet apkrečia 25–35 sveikųjų. Šios ligos atsiradimui ir plitimui didelę reikšmę turi socialinės sąlygos: nedarbas, skurdas, migracija, alkoholizmas, narkomanija ir pan. Taigi negalima pamiršti, kad tuberkuliozė yra socialinė liga (70–80 proc. ligonių socialiai remtini), ir dabartinė ekonominė krizė – tai rimta prielaida tuberkuliozės sergamumui išaugti bei išplisti iki epideminio lygio.

„Dalis socialiai remtinų ligonių vengia gydytis dėl materialinio suinteresuotumo. Mat sergantieji tuberkulioze, kurių plaučiai pažeisti, gauna neįgalumo pašalpą. Taigi dalis žmonių tiesiog piktnaudžiauja liga. Kitas dalykas – trūksta sąmoningumo.

Tuberkuliozės gydymas ilgalaikis, apie 6 mėn., todėl daugelis žmonių, vos pasijutę šiek tiek geriau, nusprendžia nebevartoti vaistų. Tai blogiausia, ką jie gali padaryti, nes būtent tokie ligoniai galiausiai platina vaistams atsparią tuberkuliozę. Sunkiausia yra išaiškinti suaugusiesiems, kad gydytis būtina“, – pažymi D.Steponavičienė. Tuo tarpu, anot pašnekovės, vaistų nestokojama.

Tačiau geresnė socialinė padėtis negarantuoja, kad ligos pavyks išvengti – juk ji platinama oro lašeliniu būdu. „Liga nepaiso socialinių sluoksnių“, – pabrėžia medikė.
Vaikų Pulmonologijos skyriaus vedėjai didelį susirūpinimą kelia tai, kad atsiranda vis naujų atviros tuberkuliozės židinių. „Per pastaruosius dvejus metus mūsų ligoninėje gydomas jau trečias paauglys, kuris atvyksta iš to paties miestelio ir serga atvira tuberkuliozės forma. Tuo tarpu šių vaikų šeimose sergančiųjų tuberkulioze nėra. Vadinasi, toje teritorijoje yra daug atvira tuberkulioze sergančių suaugusiųjų, kurie ir užkrečia vaikus. Taip pat daugėja retų tuberkuliozės atvejų, pavyzdžiui, šiuo metu gydomas inkstų tuberkulioze sergantis berniukas. Tai irgi kelia didelį nerimą“, – sako D.Steponavičienė.

Liga, kurios galėtų nebūti

„Kone visų mūsų ligoninėje gydytų vaikų istorijos yra sukrečiančios, ir itin skaudu, kai vaikai luošinami dėl suaugusiųjų nenoro gydytis ar galbūt žinių apie šią ligą stokos“, – sako gydytoja D.Steponavičienė.

Kauno 2-oje klinikinėje ligoninėje gydyta dvejų metukų mergaitė, kuri į ligoninę pateko itin sunkios būklės, ištikta komos. Mergaitei buvo diagnozuota sunki išplitusi tuberkuliozė. Po intensyvaus 8 mėn. trukusio gydymo liga pasitraukė, tačiau dėl didelių smegenų pažeidimų bei išsivysčiusios smegenų vandenės mergaitė liko akla, iš dalies sąmoninga. „Iki ligos guvus ir bendraujantis vaikas liko smarkiai suluošintas. Tokią dukrą mama ir išsivežė į Vokietiją. O užsikrėtė ji šeimoje, kurioje jos teta ir dėdė sirgo atvira tuberkuliozės forma, ir vienas jų mirė nuo šios ligos. Kodėl apie tai nebuvo žinoma pediatrui? Kodėl tuo nesusirūpino patys namiškiai?“, – retoriškai klausia medikė.

Tuo tarpu, tinkamai ir laiku pradėjus gydyti, ligą galima įveikti. Tokių atvejų medikų praktikoje taip pat nestokojama – tik reikia nebūti abejingiems.

Ketvirtus metus veikiantis fondas „Saulės smiltys“ deda daug pastangų siekdamas praskaidrinti nykias vaikų dienas, kurias jie priversti praleisti ligoninėje. Šio fondo dėka rekonstruotos Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų pulmonologijos skyriaus palatos, nupirktas bronchoskopas, spirometras. Kovo 24-ąją minint tarptautinę tuberkuliozės dieną, fondo iniciatyva suorganizuotas aukcionas, kurio metu surinktos lėšos taip pat bus skirtos mažųjų ligoniukų labui. Tačiau lėšų užbaigti pradėtiems darbams vis dar trūksta…

Tuberkulioze sergančios mergaitės laiškas

Esu aštuntokė. Iki ligos gyvenau labai aktyvų gyvenimą: dienotvarkė buvo visiškai užpildyta pradedant pamokomis ir baigiant šokio judesio tobulinimu arba pirštų miklinimu pianinu. Padėdavau ir tėvams. Sužinojusi savo diagnozę – plaučių tuberkuliozė, ilgą laiką negalėjau su tuo susitaikyti. Vis dar tikėjausi, kad galbūt sergu …kita liga.

Sunku buvo ir kai paguldė į vienvietę palatą, izoliavo nuo visų, nes sirgau atvira tuberkuliozės forma. Pradžioje tik verkiau, nes sunkiai įsivaizdavau, kaip galima ištverti be tėvų, be draugų, be įprastos dienotvarkės, tik gulėt, gulėt ir gulėt. Buvo be galo skaudu 15-ajį gimtadienį švęsti čia, ligoninėje. Tačiau draugai manęs nepamiršo, nepabūgo ir atvažiavo pasveikinti, bet į palatą atėjo dėvėdami kaukes.
Liūdna ligoninei švęsti pačias linksmiausias ir gražiausias metų šventes… Tik vienatvėje matai, koks spalvingas ir svarbus gyvenimas, kaip jo nevertiname, supranti, kiek daug reiškia artimi žmonės, koks svarbus jų rūpinimasis ir palaikymas.

Pamažu susitaikiau su liga, o visai nesenai mane perkelė į naujai įruoštą vienvietę palatą. Gulint ligoninėje ilgą laiką, labai svarbu jauki, graži, šilta aplinka, – tokią dabar ir turiu ir dėl to esu daug laimingesnė.

Šiuo metu labai laukiu gerų tyrimų rezultatų, nes tada galėsiu bendraut su kitais vaikais. Tikiuosi iki vasaros pasveikti. Labai prašyčiau, kad tuberkulioze sergantys žmonės gydytųsi, kad neapkrėstų kitų, o ypač vaikų…

Roberta

P.S. Motinos dienos proga Roberta savaitgaliui buvo išleista į namus.

Denisa Juodinienė
Tuberkuliozė plinta: kam rūpi sergančiųjų sveikata?