+4
-0
+4

Rudenį ir žiemą yra didesnis pavojus susirgti viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Taupydami laiką ir norėdami greičiau pasveikti, sergantieji šiomis ligomis dažniausiai nesikreipia į šeimos gydytoją ar specialistą, bet ieško pagalbos ir ją randa vaistinėje. Tačiau, nepaisant vaistinėje rekomenduotų vartojamų vaistų, neretai pacientai atvyksta pas šeimos gydytoją ar specialistą ligai įsibėgėjus, kada gydymas tampa sudėtingas ir ilgalaikis, reikalingas laiko ir kaštų, gresia komplikacijos (vidurinės ausies uždegimas, pūlinga sloga ar sinusitas).

 

Alternatyvų simptominiam gydymui esti daug. Visi puikiai žino, jog šilti skysčiai, vaistažolių arbatos yra pirmasis „vaistas“, kuris padeda palengvinti esamą būklę. Tačiau, keičiantis žmonių gyvensenai, didėjant poreikiams ir stokojant kantrybės, norima pasveikti per neįtikėtinai trumpą laiką. Matydamas medicinos ir farmacijos sričių pažangą, žmogus tikisi greito paskirto gydymo rezultatų.

Kadangi ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (ŪVKTI) yra virusinės kilmės, liga vidutiniškai trunka apie 7–10 dienų, jei papildomai neišsivysto bakterinė infekcija. Dažnas skundžiasi sloga, kosuliu ir ryklės peršėjimu, lydimu karščiavimo.

 

Ar tikslinga malšinti visus simptomus?

 

sloga/56472″>Sloga

sloga/56472″> 

Tai gleivinės reakcija į uždegimą, jos paburkimas ir padidėjusi sekreto gamyba. Vietiniai ar sisteminiai dekongestantai padeda suvaldyti nosies sekreciją ir užgulimą, tačiau veikia tik simptomiškai, o ne tiesiogiai priežastį. Ir vis tik gydant slogą galima apsisaugoti nuo galimų komplikacijų (ūminio rinosinusito, vidurinės ausies uždegimo) išsivystymo.

Kad nepakenktume nosies ir nosiaryklės gleivinei bei neišsivystytų nosies gleivinės atrofija, vaistus reikia vartoti, kaip nurodyta rekomendacijose, neviršyti vartojimo trukmės ir dažnio. Daugeliu atvejų, ypač vaikams, slogą galima pradėti gydyti vietiniais hipertoniniais druskų tirpalais, kurie turi ir dekongestantų savybių, tačiau vartojami nepertraukiamai ir ilgesnį laiką (> 5 d.) nepažeidžia nosies gleivinės kaip imidazolio dariniai (oksimetazolinas, ksilometazolinas).

 

Ryklės skausmas

 

Šis simptomas turi tiesioginę įtaką sergančiojo gyvenimo kokybei, nes skausmas trukdo ryti geriant skysčius ar maitinantis. Skausmą galima malšinti įvairiomis pastilėmis, sirupais, purškalais ar tiesiog šilumos aplikacijomis. Jei tai nepakankamai efektyvu, tikslinga gydyti sisteminiais analgetikais ar vaistais nuo uždegimo.

 

Karščiavimas

 

Yra žinoma, jog virusinė infekcija greičiau nugalima, jei organizmo temperatūra aukštesnė. Tai susiję su greitesniu makrofagų judėjimu į uždegiminę sritį dėl aukštesnės organizmo temperatūros. Todėl, jei sergantis žmogus toleruoja karščiavimą, kuris nėra pavojingas, rekomenduojama nemažinti temperatūros vaistais, nes liga gali užsitęsti.

 

kosulys/56468″>Kosulys

 

Vienas pagrindinių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų yra kosulys, kuris vargina sergantįjį ir gali paveikti aplinkinius, todėl svarbu jį veiksmingai gydyti. Kosulys – tai refleksas, kylantis sudirginus kvėpavimo takų gleivinę. Uždegimo metu dirginama gerklų srities gleivinė, gleivės tampa tąsios, sutrinka mukociliarinė gleivių pernaša. Sergant ŪVKTI kosulys gali būti sausas arba produktyvus (drėgnas). Čia susiduriama su tam tikra pasirinkimo vaistų nuo kosulio dilema: slopinti ar skystinti kosulį?

 

Yra dvi grupės vaistų:

 

Kosulį slopinantieji vaistai (slopina kosulio refleksą per receptorių blokavimą arba veikia CNS):

  • centrinio poveikio: kodeino ir dekstrometorfano dariniai;
  • periferinio poveikio: benzonatato dariniai.

Atsikosėjimą lengvinantys vaistai (skatina bronchų liaukų sekreciją, aktyvina virpamojo epitelio judesius, keičia gleivių klampumą):

  • ambroksolis;
  • acetilcisteinas (AC );
  • bromheksinas;
  • karbocisteinas ir kt.

 

Kosulį slopinantys vaistai (kodeinas) vartojami tik esant sausam kosuliui, būtinai prižiūrint gydytojui. Mukolitikai (ambroksolis, bromheksinas, acetilcisteinas) skiriami esant drėgnam kosuliui arba užsitęsus sausam kosuliui. Apžvelgiant literatūrą kosulio gydymo tema, rekomenduojama: jei kosulys tik atsirado – slopinti; jei kosulys trunka ilgiau nei 3 dienas – skystinti gleives. Tačiau kyla paprastas klausimas: kas kreipiasi į gydytoją ar vaistinę dėl kosulio pirmas 3 dienas? Todėl farmacijos specialistas ar gydytojas dažniau susiduria su

pažengusia ŪVKTI ar jos komplikacijomis. Tokiu atveju rekomenduojama kosulį skystinti. Išskirtinais atvejais, kai pacientas serga lėtinėmis apatinių kvėpavimo takų ligomis ir užsikrečia ŪVKTI, reikalinga gydytojo konsultacija ir paskiriamas gydymas kosulį slopinančiais vaistais prižiūrint gydytojui.

Tikslinga LOR gydytojo konsultacija, kuris, endoskopu apžiūrėjęs pacientą, tiksliau įvertina gleivinės būklę. Pirmas apsauginis barjeras – tai sveika gleivinė, kurią dengia gleivių sluoksnis kartu su jame esančiais apsauginiais komponentais (baltymu IgA ir kt. medžiagomis). Infekcijos pažeistoje gleivinėje išryškėja uždegimo vaizdas: paraudimas, gleivių sluoksnio pakitimai, sausumas. Gleivės tampa tąsios ir drumstos, todėl naudinga skirti mukolitikų.

Lietuvoje dažniausiai iš mukolitikų skiriama acetilcisteino arba ambroksolio preparatų. Ar šie vaistai yra vienodi, kokie skirtumai galėtų lemti vaistinio preparato pasirinkimą kosuliui gydyti, pateikta lentelėje. Kadangi ŪVKTI pažeidžia viršutinių kvėpavimo takų gleivinę, esant bakterinei komplikacijai skiriami antibiotikai. Todėl, jei pacientas kreipiasi ligos pradžioje į vaistinę dėl kosulio, negalima atmesti komplikacijų tikimybės ir galimo antibakterinio gydymo. Tokiu atveju ambroksolio skirti būtų tikslinga dėl vaisto savybių ir patogumo vartoti vienu metu su antibiotiku.

Klinikiniai tyrimai atvėrė platesnes ambroksolio vartojimo indikacijas sergant ausų, nosies ir gerklės ligomis: geresnių gydymo rezultatų sulaukiama skiriant vaisto sergantiems vidurinės ausies uždegimu ir ūminiu sinusitu vaikams, ūmiam nebakteriniam ryklės skausmui malšinti kaip vietiniu anestetiku. Kad gydymas būtų efektyvus, pacientas turi gerti daug skysčių. Todėl

tirpus vandenyje ambroksolis (pvz.: flavamed/10570″>Flavamed 60 mg 2 x d.) užtikrina adekvačią mukolitiko paros dozę suaugusiam žmogui bei padidina suvartojamų skysčių kiekį per parą.

Straipsnyje apžvelgiamas kosulys siejamas su LOR arba viršutinių kvėpavimo takų patologija, pateikiamos mūsų visuomenėje vartojamų vaistų kosulio gydymui savybės, indikacijos bei tarpusavio skirtumai. Tikimės, tai gali padėti tinkamai rekomenduoti mukolitiką, esant ŪVKTI, ir taip pagerinti paciento savijautą, padėti greičiau pasveikti ir atitolinti komplikacijų riziką.

 

Parengė gyd. D. Gutmanas

 

Žurnalas “Farmacija ir laikas”

 

LOR ligos

 

testas-apie-persalima-/53835″>Testas apie peršalimą