Naujos sisteminės vaistų 2 tipo diabetui gydyti apžvalgos duomenimis senesni ir gerokai pigesni vaistai nuo diabeto tokie pat geri, kaip nauji, skelbiama spaudoje (Annals of Internal Medicine). Naujienos yra palankios sergantiesiems antro tipo cukriniu diabetu, kurie finansiškai nepajėgūs apmokėti gydymosi naujais vaistais išlaidų patys. Tai gali atsiliepti naujesnių brangesnių vaistų gamintojų pelnui. Tyrinėtojai iš Baltimoro Universiteto išnagrinėjo 216 publikuotų klinikinių tyrimų ir 2 sistemines jų apžvalgas. Jie palygino 10 vaistų vartojamų diabetui gydyti ir priėjo prie išvados, kad visi jie gerai mažina gliukozės kiekį kraujyje, nors kiekvienas turi savo trukumų.

Vienas iš geriausių vaistų pasirodė esąs metforminas. Jis veikia taip pat gerai, kaip ir nauji vaistai, tačiau nesukelia svorio prieaugio ir didesnio gliukozės kiekio kraujyje sumažėjimo. Vaistas taip pat mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Visi vaistai turi salutinių poveikių, į kuriuos reikia atsižvelgti skiriant vaistą. Pavyzdžiui:

  • Metforminas turi didesnį šalutinį poveikį virškinimo
  • sistemai, palyginti su kitais vaistais
  • Repaglinidas siejamas su didesne hipoglikemijos rizika
  • Sulfonilšlapalo dariniai taip pat siejami su didesne
  • hipoglikemijos rizika.
  •  Taizolidendionai turi didesnę širdies nepakankamumo išsivystymo ir kitų širdies veiklos sutrikimų riziką.

Dauguma vaistų, išskyrus metforminą, didina svorio prieaugį nuo 1 iki 5 kg. Kiekvienu atveju gydytojas turi įvertinti vaisto efektyvumo ir saugumo santykį ir skirti tinkamiausią.

Vaistai nuo Diabeto: senesni, pigesni tokie pat geri, kaip nauji

Naujai skelbiama, kad Avandia nepagerina gyvenimo kokybės
Gegužės 21 d. Naujosios Anglijos medicinos žurnale (New England Journal of Medicine) straipsnyje susirūpinta dėl širdies smūgio rizikos ir su tuo susijusių mirčių skaičiaus padidėjimu tarp pacientų, sergančių antro tipo cukriniu diabetu, gydomų roziglitazonu (Avandia, Avandamet, Avaglim – GlaxoSmithKline). Apžvalgoje analizuojami duomenys, gauti atlikus 42 klinikinius tyrimus, kuriuose pastebėtas širdies smūgio ir širdies-kraujagyslių mirčių rizikos padidėjimas tarp beveik 15500 pacientų, gydytų roziglitazonu.
Liepos 18 d. The Cochrane Library skelbiama kita vaisto klinikinių tyrimų apžvalga. Pranešama, jog vaistas „teigiamai neįtakoja“ ligonių gyvenimo kokybės bei trukmės ir net gali padidinti ligos komplikacijų skaičių. Atliktoje analizėje išnagrinėti 18 su Avandia atliktų klinikinių tyrimų, kurių trukmė ne trumpesnė kaip 24 savaitės. Tyrimuose 3888 pacientų buvo gydomi roziglitazonu, o likę – kitais geriamaisiais vaistais nuo diabeto. Autorių duomenimis vaisto poveikis reguliuoti kraujo gliukozės kiekį yra panašus į kitų geriamųjų vaistų nuo diabeto poveikį, ir kad ligoniai vartoję vaisto priaugo vidutiniškai 5 kg svorio. Taip pat neliko nepastebėtas galimas vaisto ryšys su padidėjusia edemos, širdies nepakankamumo ir kaulų lūžių atsiradimo rizika. Bendraautorius Bernd Richter iš Dusselfordo Universiteto pastebėjo, kad „visuomenės mastu, net mažiausia rizika visada gali peraugti į dideles pasėkmes, kadangi milijonai žmonių vartoja vaistą“. Autoriai iškėlė klausimą: „Ar etiška atlikti tolimesnius tyrimus su Avandia, jei yra „mažiau pavojingų“ vaistų ligai gydyti.
GlaxoSmithKline atstovas paaiškino, kad 6 mėnesių trukmės tyrimų išvadų nepakanka komplikacijoms ir mirties atvejams vertinti; juos galima nustatyti tik ilgiau besigydant vaistu. „Jie nagrinėja labai mažą galimą įrodymų skaičių ir ignoruoja daugybę su vaistu atliktų tyrimų“. GlaxoSmithKline pabrėžė kad analizė nesiremia jokiais naujais įrodymais dėl jų vaisto saugumo
ir efektyvumo, ir kad informacija paremta „ribotu studijų skaičiumi“, o pateiktos išvados klaidinančios.

Avandia liks rinkoje, skelbia ES ir JAV vaistų agentūros
Roziglitazonas Didžiojoje Britanijoje atsirado 2000-iais metais. Tuomet jis buvo kontraindikuotinas pacientams su širdies nepakankamumu. Nuo tada Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas atidžiai stebi roziglitazono sukeliamą poveikį širdies-kraujagyslių sistemai (širdies
nepakankamumas ir kiti širdies veiklos sutrikimai įskaitant širdies smūgį). Dauguma klinikinių tyrimų apžvelgtų Gegužės 21 d. laikraščio publikacijoje buvo įvertinti ankščiau. ES valstybėse preparato charakteristikos santrauka buvo papildyta informacija
apie širdies išemijos riziką. Gydytojams rekomenduota įvertinti vaisto paskyrimą pacientams, sergantiems širdies ligomis su pateikta informacija vaisto informaciniame lapelyje. Pacientams patariama nenutraukti gydymo roziglitazonu ir preparato vartojimą aptarti su gydytoju kito vizito pas jį metu.
Liepos 30d. JAV Maisto ir vaistų tarnybos (FDA) specialistų grupė taip pat nusprendė, kad vaistas turėtų likti rinkoje, nes rizika nėra pakankamai didelė, tačiau preparato charakteristikos santrauka turi būti papildyta naujais ispėjimais dėl jo saugumo. 20 prieš 3 santykiu nubalsuota, kad vaistas didina kardiovaskulinę riziką. Rekomenduota, kad pacientams gydomiems insulinu arba nitratais, su širdies nepakankamumo arba MI istorija, nereikėtų skirti roziglitazono.
Antrajame metų ketvirtyje Avandia pardavimai smuko 22 procentais, iš dalies dėl to, kad gydytojai pacientams pradėjo skirti kitų vaistų nuo diabeto arba kitą tos pačios grupės vaistą Actos (pioglitazonas),
kuris, manoma, turi šiek tiek mažesnę širdies smūgio ir širdies-kraujagyslių mirčių riziką.
Baltimoro apžvalgos išvados:

  1.  Naujesni vaistai nėra geresni Sulfonilšlapalo dariniai ir biguanidai tokie pat efektyvūs kaip ir naujos klasės atstovai
  2.  Naujesni vaistai nėra saugesni. Visi vaistai nuo diabeto turi šalutinių poveikių, kurie gali būti mažesni ir didesni. Skiriant vaistą pacientui, reikia atsižvelgti į preparato charakteristikos santraukoje pateiktą informaciją. Lietuvoje registruotų vaistinių preparatų charakteristikos santrauką galima rasti VVKT internetinėje svetainėje.
  3.  Naujesni vaistai yra brangesni. Naujesni vaitai nuo diabeto kainuoja kelis kartus brangiau nei senesni jų atstovai.
  4.  Vartojant 2 prepatartus nuo diabeto, galima efektyviau valdyti gliukozės koncentraciją kraujyje

Daugeliui žmonių giukozės kontrolei pasiekti neužtenka vartoti vieno vaisto. Galima skirti 2 vaistus. Tačiau tuomet gali padidėti šalutinių reakcijų ir pabrangti gydymas.
Epidemiologiniais tyrimais įrodyta, kad dabar Lietuvoje 2 tipo cukriniu diabetu serga 4,28 proc. 35-65 metų amžiaus gyventojų. Tai dvigubai daugiau nei prieš 18 metų. Tačiau registruota tik apie 55 000 sergančiųjų šia liga.


Parengė. G. Daniliuk