+2
-0
+2

Vis daugiau žmonių skundžiasi blogu virškinimu, vangia jo veikla, o daugelis jų, prieš praverdami gydytojo kabineto duris, jau būna išbandę įvairius liaudiškus metodus. Bet daugeliu atvejų jie nepadeda, reikalingas gydymas vaistais. Kada ir dėl ko apskritai sutrinka virškinimas? Komentuoja Antakalnio konsultacinės poliklinikos gydytoja gastroenterologė Roma Uogelienė.

 

Nevirškinimo priežastys

 

Sutrikusio virškinimo požymiai – maudimas , pilnumo jausmas, pilvo pūtimas, skrandžio tempimas, netgi viduriavimas. Visi šie simptomai gali pasireikšti iš karto po valgio arba po tam tikro laiko. Svarbiausia vieta virškinimo procese tenka kasai, kuri išskiria virškinimo fermentus. Todėl ir didžiausia žmonių, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais, grupė – sergantieji kasos ligomis (uždegimu, vėžiu, cistine fibroze ir kt.). Tačiau kasos funkcija gali būti pažeista ir dėl kitų ligų, pvz., cukrinio diabeto (CD). Nustatyta, kad virškinimo problemos vargina apie 50 proc. žmonių, sergančių 2 tipo CD, ir net 80 proc. sergančiųjų 1 tipo CD. Įtakos virškinimo problemoms rastis turi ir žmogaus amžius: metams bėgant, kasos veikla sumažėja 40 proc.

Virškinimas gali sutrikti ir žmonėms, kurių kasa yra sveika, bet kurie serga žarnyno ligomis (ypač plonojo). Mat žarnynas duoda signalą kasai, kad reikia išskirti virškinimo fermentų, o jeigu žarnyne dėl įvairių uždegimo procesų sutrinka cholecistokinino ir sekretino sekrecija (būtent šie hormonai ir duoda signalą kasai), mažėja kasos stimuliacija, ir tai sukelia virškinimo problemas. Be abejo, virškinimo procesui įtakos turi ligos, kurias sukelia padidėjęs rūgštingumas (opaligė, skrandžio uždegimas, erozijos, funkcinė dispepsija/4503″>dispepsija). Tokiu atveju, nors kasa veikia normaliai ir išskiria pakankamą kiekį fermentų, bet padidėjęs rūgštingumas juos neutralizuoja.

Virškinimo sutrikimai gali būti trumpalaikiai ir kamuoti praktiškai sveikus žmones, kai jie užvalgo riebesnio, neįprasto maisto arba persivalgo.

 

Koks fermentas svarbiausias

 

Kasa išskiria 3 rūšių pagrindinius virškinimo fermentus. Lipazės fermentas suskaido maisto riebalus, amilazės – angliavandenius, proteazės – baltymus. Fermento, kuris virškina riebalus, mūsų organizmui reikia daugiausia. Lipazės fermento, be kasos, neišskiria joks kitas organas.

 

Fermentas fermentui nelygus

 

Sutrikus virškinimui, rekomenduojama vartoti kasos fermentų (pankreatino) preparatų. Pankreatinas gaminamas iš kiaulės, t. y. gyvūno, kurio virškinimo sandara ir fermentai labiausiai atitinka žmogaus, kasos. Be to, pankreatino sudėtyje didžiausią dalį sudaro labiausiai mūsų organizmui reikalingas lipazės fermentas. Pvz., skrandyje neirių tablečių Mezym 10000 sudėtyje yra 10 000 V lipazės, 7 500 V amilazės ir 375 V proteazės.

Maisto papildų sudėtyje esantys virškinimo fermentai paprastai gaminami iš tam tikros rūšies grybų. Jų sudėtyje lipazės arba visai nėra, arba yra labai mažas kiekis. Maisto papildas nėra vaistas, todėl jis negydo.

Maisto papildai nepadės ir kai žmogus neserga, o virškinimas sutriko trumpam po gausesnio maisto, nes paprasčiausiai jų vartoti jau per vėlu. Juk virškinimas jau sutriko, ir jį reikia ne stimuliuoti, o gydyti. Juolab maisto papildai netinka žmonėms, sergantiems kasos ar kitomis minėtomis ligomis, kurios nulemia fermentų trūkumą. Tokiu atveju organas jau nesveikas, ir jam reikalinga pagalba iš išorės, t. y. pakeičiamoji fermentų terapija.

 

Virškinimo sutrikimas: liga turi būti gydoma vaistais