Daugelis skirtumų tarp lyčių yra įrodyti gausiais tyrimais. Tiesa, kai kurie vis dar nėra iki galo įvertinti, ir lieka tikėtis, kad ginčytinų faktų patvirtinimas ar paneigimas moksliniais tyrimais leis geriau suprasti vieniems kitus. Kai kurie skirtumai (pvz., lytinių organų) yra įgimti, kiti nulemti aplinkos. Tačiau neretai objektyvūs skirtumai dažnai vis dar painiojami su lyčių stereotipais.

Fiziniai skirtumai

Yra keletas akivaizdžių skirtumų tarp moterų ir vyrų:
•   vidutinis vyras yra aukštesnis ir daugiau sveria už vidutinę moterį,
•   vyrai turi daugiau kūno plaukų nei moterys, ypač antkrūtinės ir galūnių,
•   moterys yra jautresnės garsams nei vyrai,
•   vyrai yra 30 proc. stipresni nei moterys, ypač viršutinė kūno dalis. Nors daugelis feminisčių to nenori pripažinti, tačiau moterims tiesiog nepakanka jėgų ar ištvermės tam tikriems darbams atlikti.
•   vyrų odoje yra daugiau kolageno ir riebalų, todėl ji storesnė ir riebesnė nei moterų,
•   mergaičių brendimas prasideda maždaug dvejais metais anksčiau nei berniukų,
•   moterų reprodukcinė funkcija ima mažėti nuo 35-erių ir baigiasi pasiekus menopauzę, o vyrai gali susilaukti vaikų ir labai gerbtino amžiaus,
•   moterys paprastai turi didesnį kūno riebalų procentą nei vyrai.
•   skirtinga tam tikrų hormonų koncentracija. Pvz., vyrų organizme yra, didesnė koncentracija androgenų, tokių kaip testosteronas, o moterų – didesnė koncentracija estrogenų ir t.t.

Psichikos skirtumai

Yra įvairių spekuliacijų ir mitų šia tema. Tačiau keletas tyrimų su savanoriais parodė, kad esminių skirtumų kaip ir nėra. Tiesa, buvo pastebėta, kad:
•   vyrų paprastai labiau išlavėję erdviniai ir matematiniai gebėjimai, o moterys geriau išlaiko bendravimo testus, jos pasižymi geresne atmintimi.
•   vyrų intelekto koeficientas (IK) yra labiau varijuojantis, t.y. daugiau vyrų nei moterų IK gali būti labai aukštas ir labai žemas.

Beje, skirtingai sergama ir psichikos ligomis. Pavyzdžiui:

Depresija. Kaip rodo tyrimai, šia liga moterys serga du kartus dažniau nei vyrai. Taip yra todėl, kad vyrų kraujyje yra didesnis serotonino kiekis. Tiek depresijos, tiek panikos sutrikimas, kurie dažniau pasireiškia moterims, gali būti susiję su potyriais vaikystėje.

Šizofrenija. Nors šis sutrikimas vyrams ir moterims pasireiškia panašiu dažniu, vyrams simptomai paprastai prasideda anksčiau ir paprastai didesnio intensyvumo, jiems prognozės prastesnės nei moterims.

Alzheimerio liga. Moterims yra didesnis pavojus susirgti Alzheimerio liga nei vyrams. Kita vertus, vyrams, sergantiems Alzheimerio liga, didesnė mirties rizika.
Nerimo sutrikimai dažniau atsiranda moterims nei vyrams. Potrauminio streso sutrikimo rizika taip yra daug didesnė moterims nei vyrams. Taip greičiausiai yra dėl to, kad moterys dažniau užpuolamos ir patiria prievartą, taip pat ir giminaičių ar pažįstamų asmenų.

Kai kurie kiti skirtumai

Elgesys. Šiuo požiūriu skirtumai labiau pastebimi. Vyrai yra fiziškai agresyvesni. Vyrai turi labiau vertina seksą nei moterys. Vyrai yra labiau linkę rizikuoti. Moterys lengviau išreiškia savo emocijas ir jos paprastai būna didesnio intensyvumo.

Laimės pajutimas. Apskritai moterys paprastai yra labiau patenkintos savo gyvenimu nei vyrai. Moterys taip pat labiau rūpinasi šeimos nariais ir namais, o vyrai labiau domisi politika.

Užimtumas. Daugumoje šalių daugiau yra turtingų vyrų nei moterų, taip pat daugiau moterų yra bedarbių. Vyrų daugiau dirba kasybos, statybos, transporto, žemės ūkio, kompiuterių, architektūros. Srityse. Jų daugiau tarp ugniagesių, policijos pareigūnų ir patrulių, elektrikų, odontologų ir chirurgų.

Moterys kur kas dažniau nei vyrai gali būti socialinės darbuotojos, mokytojos, slaugytojos, dantų higienistės, vaikų priežiūros darbuotojos.

Išsilavinimas. Kai kalbame apie raštingumą, turėtume nepamiršti, kad visame pasaulyje vyrai yra raštingesni, santykis būtų 100 vyrų ir 88 moterys???. Dėl aukštojo mokslo skirtumai nėra tokie akivaizdūs. Pavyzdžiui, moterys sudarė 57 proc. visų kolegijos studentų JAV, 58 proc., Jungtinėje Karalystėje, Irane – 60 proc.

Interneto naudojimas. Vyrai taip pat dažniau naudojasi internetu. Jie dažniau prisijungia prie tinklo, daugiau laiko naršo internete, daugiau parsisiunčia muzikos ir vaizdo įrašų, yra labiau linkę internetu apmokėti sąskaitas. Tuo tarpu moterys dažniau rašo elektroninius laiškus šeimos nariams ir draugams, naudojasi internetinėmis parduotuvėmis.

O kaip sveikata?

Kalbant apie ligas, reikia pasakyti, kad yra skirtumų ir tarp polinkio sirgti tam tikromis ligomis, jų sveikatai įtaką daro skirtingi veiksniai. Dažniausios moterų ir vyrų mirties priežastys Europoje – kraujotakos sistemos ligos ir vėžys. Nuo tam tikrų ligų, pvz., krūties vėžio, osteoporozės, mitybos sutrikimų, labiau kenčia moterys. Kitomis ligomis moterys ir vyrai serga skirtingai:
•   daugiau vyrų nei moterų užsikrėtusių ŽIV,
•   daugiau vyrų diagnozuojama tuberkuliozė,
•   plaučių vėžiu dažniau serga vyrai, bet dėl didėjančio rūkančių moterų skaičiaus tokių susirgimų sparčiai daugėja ir tarp moterų,
•   moterys rečiau kenčia nuo širdies ir kraujagyslių ligų,
•   moteris dažniau vargina osteoartritas ir osteoporozė,
•   kai kuriomis su reprodukciniais organais susijusiomis ligomis, pavyzdžiui, endometrioze ir gimdos kaklelio vėžiu, serga tik moterys.

Požiūris į sveikatą

Neseniai Ispanijoje buvo atliktas tyrimas, kaip savo sveikatą vertina patys vyrai ir moterys. Buvo padaryta išvada, kad jų požiūris į sveikatą labai skiriasi. Moterys, ypač vyresnės nei 45-erių, savo sveikatą vertino prasčiau nei vyrai. Beje, senstant skirtumai didėjo. Tarp vyresnių nei 64 metų žmonių sveikatą blogai vertino 55,1 proc. vyrų ir 67 proc. moterų.

Tuo tarpu vyrai paprastai save pervertina, siekdami atitikti visuomenės suformuotą stereotipą, kad vyrai – ištvermingi ir stiprūs. Tačiau, pasirodo, jie daug sunkiau pakelia ligas. Taigi, jei moterys labiau linkusios sirgti, tačiau vyrai ligas pakelia sunkiau.

Anot Barselonos visuomenės sveikatos agentūros pranešimo, santuokoje gyvenančios moterys yra blogesnės nuomonės apie savo sveikatą, o štai išsiskyrusios ir vienišos moterys savo sveikatą vertina taip pat kaip vyrai ar net geriau. Nors iki galo nėra aiškios tokio požiūrio priežastys, tačiau susidaro įspūdis, kad skyrybos moterį padaro stipresnę.

Gyvenimo trukmė

Prieš metus tyrimą atlikę Tokijo mokslininkai teigia, kad vyrų spermoje yra gyvenimą trumpinančių medžiagų.

Su pelėmis bandymus atlikę mokslininkai aptiko specifinį geną, kuris, nors jį turi abiejų lyčių atstovai, yra aktyvus tik pas vyrus. Dėl šio geno vyriškos lyties atstovų kūnai užauga didesni, tačiau gyvenimo trukmės sąskaita.

Japonijos mokslininkai tyrė peles, kurios turėjo dviejų motinų genetinę medžiagą, bet neturėjo tėvo genų. Tai buvo padaryta pakeičiant DNR pelių kiaušinėliuose – siekiant sukurti embrionus, pakoreguota genetinė medžiaga buvo implantuota į suaugusių pelių kiaušinėlius. Gimę palikuonys visiškai neturėjo jokios iš vyriškos lyties atstovo paveldėtos genetinės medžiagos ir vidutiniškai gyvendavo trečdaliu ilgiau nei įprastą genetinį paveldą turinčios pelės. Be to, dviejų motinų genus turinčios pelės gimė akivaizdžiai lengvesnės ir mažesnės, bet jų imuninė sistema daug buvo geresnė nei kitų pelių.

Šie su lytimi susiję gyvenimo trukmės skirtumai pasitaiko ir tarp daugelio kitų rūšių žinduolių.

Beje, Lietuvoje moterų ir vyrų gyvenimo trukmės skirtumas yra didžiausias Europoje. Lietuvoje moterys gyvena 11,3 metų ilgiau nei vyrai. Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 1781 tūkst. moterų ir 1548 tūkst. vyrų, t.y. moterų buvo 233 tūkst. daugiau negu vyrų. Moterys sudarė 54 proc. visų gyventojų. Per pastaruosius dešimt metų moterų skaičius sumažėjo 4,1, vyrų – 5,1 procento.

Moterys ir vyrai seksologų vertinimu

Moterys
•   Moterims meilė ir darbas yra visiškai nesusiję dalykai.
•    Seksologų manymu, moterims intymumas yra daug svarbesnis nei vyrams. Moterys vengia suartėti, kai jaučiasi nesaugiai, kai už sienos miega vaikai.
•   Moterims glamonės, švelnumas ir paruošiamieji meilės žaidimai kur kas svarbesni nei pats lytinis aktas.

Vyrai
•   Jeigu vyrui darbai stringa, lovoje neverta tikėtis švelnumo.
•    Daug rečiau nei moterys atsisako suartėjimo.
•    Vyrams svarbiausia, kad meilės aktas pasibaigtų abiejų orgazmu. Tik tuomet jie jaučiasi puikiai.

Pagal užsienio spaudą parengė Gražina Petružytė

Sveikas žmogus