+1
-0
+1

VYRŲ LYTINIAI HORMONAI (ESTROGENAI) BEI ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ SISTEMOS LIGŲ RIZIKA

 

Prof.habil. m. m. dr. R. BABARSKIENĖ1, gyd. rezidentė M. BIESEVIČIENĖ2 1Kauno medicinos universiteto klinikos (KMUK), Kardiologijos klinika, 2Kauno medicinos universitetas (KMU)

 

ĮVADAS

 

Širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) yra dažniausia vyrų ir moterų mirties priežastis išsivysčiusiose šalyse. Vainikinių arterijų liga yra viena dažniausių iš ŠKL ir lemia maždaug ketvirtadalį visų mirčių atvejų. Gerai žinoma, kad moterys iš dalies yra apsaugotos nuo ŠKL, palyginti su vyrais, dėl teigiamo estrogenų poveikio. Daugeliu klinikinių tyrimų įrodyta, kad gydymas estrogenais pomenopauzės laikotarpiu reikšmingai sumažina ŠKL riziką moterims (1).

Estrogenų reikšmė vyrų ŠKL išsivystymui išlieka neaiški. Nėra atlikta pakankamai tyrimų vyrų estrogenų biologiniam poveikiui ir klinikinei naudai įvertinti. Viena dažniausių patologijų, kurios metu sumažėja estrogenų koncentracija vyrų organizme, yra hipogonadizmas.

 

ESTROGENŲ APYKAITA

 

Vyrų estrogenų biosintezę kontroliuoja fermentas aromatazė. P450 aromatazė koduojama CYP19 gene, kurį sudaro mažiausiai 16 eksonų, esančių 15 žmogaus chromosomoje. Iš androgenų (testosterono, C19 androgeno ir androstenediono) aromatizacijos proceso metu organizmas pasigamina estrogenus – estradiolį ir estroną. Plazmoje estrogenai grįžtamuoju ryšiu yra susijungę su lytinius hormonus surišančiu baltymu (angl. sex hormone binding globulin (SHBG)), β globulinu ir albuminu.

Estrogenai veikia per specialius ląstelės branduolio estrogenų receptorius (ER). Aprašomi 2 ER subtipai: estrogenų receptorius α (ERα) ir neseniai atrastas estrogenų receptorius β (ERβ) (2).

 

ESTROGENŲ KONCENTRACIJA IR HIPOGONADIZMAS

 

Hipogonadizmo atveju vyrų estrogenų koncentracija yra labai maža. Todėl esant hipogonadizmui tenka vertinti ir ŠKL riziką. Išskiriamos šios hipogonadizmo priežastys. Pirminis įgimtas: Klinefelter’s sindromas, Noonan’s sindromas, įgimtos testosterono biosintezės klaidos, atsparumo androgenams būklė. Pirminis įgytas: nenusileidusios sėklidės,

abipusis sėklidžių apsisukimas, abipusis orchitas, orchidektomija, lytinių liaukų toksinai (radioterapija ir chemoterapija), ūminės ir lėtinės sisteminės ligos.

Antrinis įgimtas: izoliuotas GnRH (angl. Gonadotropin-releasing hormone) trūkumas, izoliuotas liutenizuojančio hormono (LH) trūkumas, Prader- Willi sindromas, Laurence-Moon Biedl sindromas.

Antrinis įgytas: hipofi zės augliai ir infarktas, trauma, kraniofaringioma, padidėjusi prolaktino koncentracija kraujyje (1 ir 2 laipsnio), hemochromatozė, neurosarkoidozė, senėjimas.

Verta atkreipti dėmesį, kad senstant lytinių hormonų koncentracijos kinta: didėja folikulus stimuliuojančio (FSH) ir liutenizuojančio hormono (LH) koncentracija, o androgenų koncentracija mažėja.

Visos šios priežastys svarbios estrogenų apykaitos sutrikimui ir šio hormono koncentracijos mažėjimui.

Mažėjant hormono koncentracijai organizme, kinta ir ŠKL rizikos skaitinė reikšmė. Tačiau ekspertų ir tyrėjų išvados nevienodos tiek dėl lytinių hormonų apykaitos sutrikimo įtakos ŠKL išsivystymui, tiek dėl patogenezės mechanizmų. Sutariama tik dėl vieno, kad tokius pacientus reikia detaliau stebėti, o tikslioms išvadoms padaryti – detaliau tirti.

 

NUTUKIMAS IR ESTROGENŲ KONCENTRACIJOS KITIMAS

 

Endogeninio estrogeno koncentracijos pokyčiai fi ksuojami nutukusiems vyrams. Nutukimo laipsnis tiesiogiai susijęs su estradiolio koncentracija dėl androgenų virtimo estrogenais riebaliniame audinyje (3). Fermentas aromatazė yra svarbus vyrų sveikatai ir susijęs su nutukimu, metaboliniu sindromu, 2 tipo cukriniu diabetu ir senėjimu. Nutukusiems vyrams didėja aromatazės aktyvumas, todėl daugiau testosterono paverčiama estradioliu. Dėl šios priežasties mažėja testosterono ir didėja estrogenų koncentracija. Padidėjusi estradiolio koncentracija per estrogenų receptorius, ypač per ERß, sukelia metabolinius pokyčius – gliukozės apykaitos sutrikimus ir rezistenciją insulinui (4). Pilvinio tipo nutukimas susijęs su antinksčių steroido C 19 koncentracijos mažėjimu ir dislipidemijos, gliukozės tolerancijos sutrikimo išsivystymu (5).

Įdomu, kad, esant selektyviam estrogenų trūkumui jauniems vyrams, skyrus kombinuotą terapiją GnRH antagonistais (blokuojama endogeninių steroidinių hormonų gamyba),  testosteronu (išlaikoma buvusi testosterono koncentracija) ir testolaktonu (aromatazės inhibitorius, neleidžia testosteronui virsti į estrogenus), sumažėjo plazmos didelio tankio lipoproteinų (DTL) ir apolipoproteino A-1, o plazmos mažo tankio lipoproteinų (MTL) ir trigliceridų (TG) koncentracija nekito (6).

 

LYTINIAI HORMONAI IR IŠEMINĖ ŠIRDIES LIGA VYRAMS

 

Tirti 86 vyrai, nuo 40 iki 60 m. amžiaus, 56, sergantys vainikinių arterijų__ liga (VAL), ir 30 sveikų vyrų (kontrolinė grupė). Vyrams, sergantiems VAL, fiksuota mažesnė bendro testosterono koncentracija kraujyje, mažesnė testosterono/ estradiolio koncentracijų santykio reikšmė, nustatytas mažesnis laisvųjų androgenų indeksas, fiksuota didesnė estrono koncentracija, dažniau pasitaikė rezistencija insulinui, greičiau progresavo aterosklerozė (7).

Amerikos jaunuolių ŠKL asociacijos atliktame tyrime stebėti 933 vyrai, amžiaus vidurkis – 19 m. Nustatyta, kad estrogenai didina MTL ir mažina DTL koncentraciją vyrams. Galima spėti, kad lytinių hormonų koncentracijos kitimai yra reikšmingi ŠKL prognozės rizikos veiksniai, kol dar nepasireiškė išeminės širdies ligos (IŠL) ar insulto simptomų.

Esant didelei estrogenų koncentracijai, didėja rizika susirgti ŠKL vyresniame amžiuje (8). Fiksuota, kad vyresniame amžiuje mažėja laisvo testosterono koncentracija, o sujungto su plazmos baltymais išlieka ganėtinai pastovi.

 

LYTINIAI HORMONAI IR ŠIRDIES NEPAKANKAMUMAS

 

Lenkijoje tirta 500 vyrų, sergančių sunkiu širdies nepakankamumu išstūmimo frakcija (IF) <28 proc., amžiaus vidurkis – 58 m. Per 3 m. trukusį tyrimą 171 vyras mirė. Mirė tiriamieji, kurių estrogenų koncentracija buvo arba labai didelė, arba labai maža. Tikėtina, kad estrogenai vyrams yra ŠN paūmėjimo rodiklis (9).

 

APIBENDRINIMAS

 

Trūksta klinikinių tyrimų duomenų, norint įvertinti estrogenų poveikį vyrams ir KŠL rizikos kitimą, susijusį su estrogenų koncentracijos pokyčiu. Tačiau fi ksuojama, kad estrogenai vyrų organizme veikia priešingai negu moterų. Tikėtina, kad vyrams estrogenai didina išeminės širdies ligos riziką. Tačiau, norint pateikti tikslias išvadas, reikia detalių tyrimų.

 

Žurnalas “Internistas”