1. Jogurtas virškinamas lengviau nei pienas.
Daugelis žmonių, kurie netoleruoja laktozės ar yra alergiški pieno baltymams,
gali mėgautis jogurtu. Dėl jogurte esančių bakterijų jis virškinamas geriau negu
pienas. Gyvos aktyviosios bakterijos padeda susidaryti laktazei (laktozę
skaidančiam fermentui, kurio trūksta žmonėms, netoleruojantiems pieno) ir kitam
kai kuriuose jogurtuose esančiam fermentui (beta-galaktozidui), kuris taip pat
pagerina laktozės įsisavinimą fermento stokojantiems žmonėms.
Bakteriniai fermentai, susidarantys auginant bakterijas, dalinai suvirškina
pieno baltymą kazeiną. Taigi jis lengviau įsisavinamas ir rečiau sukelia
alergines reakcijas. Mūsų pediatrijos praktikoje pastebėjome, kad vaikai, kurie
netoleruoja pieno, dažniausiai gali valgyti jogurtą, nes jame paprastai yra
mažiau laktozės negu piene. Augant bakterijoms, pieno cukrus paverčiamas į du
cukrus – gliukozę ir galaktozę, kuriuos lengvai įsisavina laktozės
netoleruojančių žmonių organizmas.
2. Jogurtas apsaugo gaubtinę žarną.
Štai medicininė tiesa: "Tu esi sveikas tiek, kiek sveika tavo gaubtinė žarna".
Valgydamas jogurtą, tu rūpiniesi savo gaubtine žarna. Pirmiausia, jogurte yra
pieno bakterijų, žarnynui naudingų bakterijų, kurios padeda išsaugoti sveiką
gaubtinę žarną ir netgi sumažina jos vėžio riziką. Pieno bakterijos, ypač
acidofilas, skatina sveikatai naudingų bakterijų susidarymą gaubtinėje žarnoje
ir sumažina tulžies virsmą į kancerogenines tulžies rūgštis. Juo daugiau šių
sveikatai naudingų bakterijų yra jūsų gaubtinėje žarnoje, tuo mažiau šansų
susirgti žarnyno ligomis.
Iš tikrųjų jogurte esančios gerosios bakterijos dezaktyvuoja kenksmingas
medžiagas, kol jos netapo kancerogeniškomis (pavyzdžiui, nitratus ir nitritus,
kol jie nepavirtę nitrozaminais).
Antra, jogurtas yra puikus kalcio – mineralo, kuris taip pat apsaugo gaubtinę
žarną ir sumažina jos vėžio riziką, – šaltinis. Kalcis trukdo atsirasti
ląstelių, galinčių padidinti gaubtinės žarnos vėžio riziką, pertekliui. Jis taip
pat suriša kancerogenines tulžies rūgštis bei neleidžia joms dirginti gaubtinės
žarnos sienelių. Žmonės, besilaikantys dietos, kurioje gausu kalcio (pvz.,
Skandinavų šalyse), turi mažesnę tikimybę susirgti gaubtinės žarnos vėžiu. Vieni
tyrimai parodė, jog suvartojus vidutiniškai 1,200 miligramų kalcio (dienos
normą), vėžio rizika sumažėja 75%. Aš, išsigydęs gaubtinės žarnos vėžį, labai
rūpinuosi savo gaubtine žarna. Mano gyvenimas priklauso nuo jos.
3. Jogurtas padidina kitų maistingųjų medžiagų teikiamą naudą.
Jogurte esančios bakterijos pagerina kalcio ir B grupės vitaminų įsisavinimą.
Jogurte esanti pieno rūgštis padeda suvirškinti piene esantį kalcį ir jį
lengviau įsisavina organizmas.
4. Jogurtas gali sustiprinti imunitetą.
Mokslininkai, tyrę 68 žmones, kurie tris mėnesius kiekvieną dieną suvalgydavo po
2 indelius gyvojo jogurto, išsiaiškino, jog jų organizmuose gaminosi daugiau
imunitetą gerinančių interferonų. Jogurte esančios bakterijos taip pat turėjo
įtakos su infekcijomis kovojančių baltųjų kraujo kūnelių gaminimuisi. Kai kurie
eksperimentiniai tyrimai su gyvūnais parodė, kad jogurto bakterijos pasižymi
ypatingomis savybėmis ir užkerta kelią navikiniams procesams.
Jogurtas yra naudingas vaikų ir vyresnių žmonių sveikatai. Vaikams šis produktas
– tai subalansuotas baltymų, riebalų, angliavandenių ir mineralų šaltinis, ir
jie jį mėgsta. Vyresniems žmonėms, kurių žarnynas dažniausiai jautrus ar kuriems
trūksta laktazės, jogurtas taip pat yra labai vertingas maistas. Pastebėta, kad
vyresnių asmenų žarnyne sumažėja bifido bakterijų, kurios neleistų kauptis
toksinams ir galbūt vėžį sukeliančioms bakterijoms, kiekis.
5. Jogurtas pagreitina sveikimą po žarnyno infekcijų.
Kai kurie virusiniai ir alerginiai skrandžio bei žarnyno susirgimai žaloja
žarnyno sieneles, ypač ląsteles, kurios gamina laktazę. Todėl atsiranda laikinų
laktozės įsisavinimo problemų. Štai kodėl vaikai, sirgę žarnyno infekcija,
dažnai mėnesį ar du netoleruoja pieno. Jogurte yra mažiau laktozės ir daugiau
laktazės, kuri yra gerai toleruojama gydant žarnyną. Taigi šis produktas
populiarus gydant diarėją. Daugelis pediatrų rekomenduoja jogurtą vaikams, kurie
skundžiasi įvairiais virškinimo sutrikimais. Tyrimai rodo, kad mažyliai greičiau
pasveiksta po diarėjos, jei valgo jogurtą. Jei naudojate antibiotikus, naudinga
valgyti jogurtą. Jis sumažins antibiotikų daromą žalą gerosioms žarnyno
bakterijoms.
Antibiotikų nugalėtojas
Antibiotikai naikina ne tik blogąsias bakterijas – jie naikina ir gerąsias
žarnyno bakterijas. Gyvosios jogurte esančios bakterijos gali papildyti gerųjų
bakterijų skaičių, kol bus sunaikintos žalingosios bakterijos. Aš paprastai
jogurto dienos dozę skiriu tol, kol pacientas geria antibiotikus ir dar dvi
savaites po jų vartojimo. 1999 m. atlikti Pediatrijos tyrimai parodė, kad
laktobakteriniai organizmai gali sumažinti diarėjos, dažnai kylančios vartojant
antibiotikus, riziką.
6. Jogurtas gali sumažinti mielinių infekcijų tikimybę.
Tyrimai parodė, kad kasdien suvalgant 8 uncijas gyvojo jogurto sumažėja mielinių
bakterijų kiekis makštyje bei mielinių infekcijų tikimybė.
7. Jogurtas – puikus kalcio šaltinis.
Dažniausiai vienoje jogurto porcijoje (8 uncijose) yra 450 mg. kalcio – pusė
vaikams rekomenduojamos dienos normos ir 30-40% suaugusiems rekomenduojamos
dienos normos. Dėl jogurte esančių gyvųjų bakterijų pagerėja kalcio
įsisavinimas, iš 8 uncijų jogurto indelio gauname daugiau kalcio nei iš tokio
pat kiekio pieno.
8. Jogurtas yra puikus baltymų šaltinis.
8 uncijose paprastojo jogurto yra apie 10-14 g baltymų, kurių kiekis atitinka
20% rekomenduojamos dienos normos. Faktiškai, 8 uncijose jogurto, kuriame yra
gyvųjų ir aktyviųjų bakterijų, yra 20% daugiau baltymų nei tame pačiame kiekyje
pieno (10 g palyginus su 8 g). Be to, jis yra ne tik puikus baltymų šaltinis –
pieno baltymai, išskirti fermentacijos metu, yra lengviau virškinami. Dėl šios
priežasties jogurte esantys baltymai dažnai vadinami "apdorotais arba
suvirškintais".
9. Jogurtas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Keletas tyrimų parodė, kad jogurtas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Manoma, kad jogurte esančios gyvosios bakterijos gali įsisavinti cholesterolį ar
surišti tulžies rūgštis arba šie procesai gali vykti vienu metu.
10. Jogurtas – "augimo maistas".
Vaikų, turinčių žarnyno problemų, augimui svarbios dvi maistinės jogurto
savybės: pirma, proteinai virškinami lengviau, antra, jogurte esanti pieno
rūgštis pagerina mineralų įsisavinimą. Ir netgi išrankiausi smaližiai valgys
jogurtą ir vertins jį kaip nuostabų maistą.
Galbūt mums reikėtų prisiminti, kad žmonių, kurie vartoja daug jogurto
(pavyzdžiui, bulgarų), ilgesnė gyvenimo trukmė ir geresnė sveikata sulaukus
senyvo amžiaus.
Sakoma, kad visas maistas su jogurtu yra pagamintas vienodai.
Ne visai taip. Iš tikrųjų jogurte, kuriuo glaistomi lengvi užkandžiai (razinos,
riešutai ir vaisių gabaliukai), yra daug cukraus. Taigi jūs suvalgysite daugiau
cukraus nei jogurto.