3 dažniausiai pasitaikančios vyriškos seksualinės problemos

Lytinės arba seksualinės disfunkcijos gali užklupti bet kokio amžiaus vyrus ir iš pagrindų supurtyti ne tik lytinį gyvenimą, bet ir kasdienybės kokybę. Ir taip nutinka nebūtinai tik vyresniame amžiuje – jauni vyrai taip pat gali jų patirti. Svarbiausia neužsisklęsti savyje ir ieškoti pagalbos.

Išskiriamos trys pagrindinės lytinio gyvenimo problemos

Trys pagrindiniai, t.y., dažniausiai pasitaikantys lytinės funkcijos sutrikimai, kuriuos neretai galima išspręsti šalinant jas sukėlusias priežastis, yra:

  • Susilpnėjęs lytinis potraukis arba sumažėjęs libido, kai nenorima ir (arba) netgi vengiama lytiškai suartėti;
  • Erekcijos sutrikimai, kai sunku pasiekti ir (arba) išlaikyti erekciją, reikalingą lytiniam aktui atlikti;
  • Priešlaikinė ejakuliacija, kai ejakuliacija įvyksta greičiau, nei to nori vyras arba jo partnerė, be to, trūksta savikontrolės, svarbios ejakuliacijos proceso valdymui. Rečiau pasitaiko tokios lytinės disfunkcijos, kai ejakuliaciją pasiekti labai sunku arba netgi neįmanoma.

Ilgas priežasčių sąrašas neturėtų išgąsdinti – dažniausiai linksniuojami tie patys veiksniai

Lytinės funkcijos sutrikimų priežastys gali būti pačios įvairiausios. Labai svarbu suprasti, surasti ir išnagrinėti šiuos veiksnius, nes būtent priežasčių sprendimas padeda gydyti daugumą seksualinių disfunkcijų, tarp jų ir erekcijos sutrikimus, ir priešlaikinę ejakuliaciją, ir lytinio potraukio sumažėjimą arba netgi išnykimą. Žinoma, daugumos problemų dažnis auga su amžiumi, tačiau nebūtinai. Pavyzdžiui, priešlaikinė ejakuliacija dažniau kamuoja jaunus, dar nepatyrusius ir labai dėl kiekvieno lytinio akto kokybės išgyvenančius vyrus. Būtent šios priežastys įvardijamos kaip dažniausiai pasitaikančios įvairių lytinės funkcijos sutrikimų „kaltininkės“:

  • Fizinės priežastys apima įvairius sveikatos sutrikimus ir būkles, pavyzdžiui, testosterono kiekio sumažėjimą, serotonino apykaitos sutrikimus, širdies ir kraujagyslių ligas, tokias kaip aterosklerozė, kai pakinta normalus kraujagyslių plastiškumas ir arterinė hipertenzija, kai organizmą įvairiapusiškai pažeidžia nuolat padidėjęs kraujo spaudimas. Lytinė funkcija gali sutrikti dėl patirto insulto, turėtų operacijų, neurologinių sutrikimų, rūkymo ir piktnaudžiavimo alkoholiu, vartojamų vaistinių preparatų (neigiamą įtaką daro antidepresantai, psichotropiniai ir narkotiniai vaistiniai preparatai, aukštam kraujo spaudimui gydyti skirti vaistai ir kiti medikamentai). Nemažai įtakos gali turėti ir varpos sužalojimai, cukrinis diabetas, nesveika mityba ir per mažas fizinis aktyvumas, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje ir taip toliau. Suprantama, kad lėtinių ligų bėgant metams daugėja, todėl organinės priežastys įprastesnės vyresniems vyrams.
  • Psichologinės priežastys apima su darbu ir gyvenimo nutikimais susijusį stresą, depresiją, kaltės ir nerimo pojūčius, baimes, kylančias dėl lytinio gyvenimo aplinkybių. Seksualinius sutrikimus gali sukelti ir santykių problemos ar santuokos pamatų klibėjimas. Įrodyta, kad nemažai įtakos vyro seksualinio gyvenimo kokybei turi ir praeitis – nesėkmes lovoje neretai nulemia įvairios patirtos seksualinės traumos, kurių vaizdiniai iškyla būtent lytinio artumo metu ir trukdo mėgautis akimirka. Daug lemia dabartinis gyvenimo tempas, nuovargis, nuolatinė nervinė įtampa, baimė susilaukti vaikų ar susirgti lytiškai plintančiomis ligomis, būti užkluptam, sugėdintam ir taip toliau. Psichologinės problemos dažniau kamuoja jaunesnius vyrus.

Norime suteikti daugiau drąsos veikti ir nesigėdyti pasirūpinti savo lytiniu gyvenimu

Šiuo straipsniu skatiname vyrus ir jų partneres suprasti, kad lytinio gyvenimo problemas gali sukelti pačios įvairiausios priežastys – ir čia paminėta tik labai nedidelė jų dalis. Daugumą jų tikrai įmanoma išspręsti – svarbiausia neužsisklęsti su savo bėdomis, nes nerimas dėl lytinio gyvenimo nesėkmių tik dar labiau jas gilina ir atima ne tik galimybes džiaugtis pilnavertišku lytiniu gyvenimu, bet ir kenkia kitoms gyvenimo sritims. Jokia paslaptis, kad seksualinis pasitenkinimas svarbus bendrajai asmens sveikatai – taip teigia Pasaulinė sveikatos organizacija, kuri yra viena įtakingiausių organizacijų, besirūpinančių viso pasaulio gyventojų sveikata, o geros sveikatos sąvoka yra labai įvairiapusiška.

 Šaltinis |Pasveik.lt