+1
-0
+1

Dauguma mitybos specialistų drąsiai teigia, kad mityba – vienas įdomiausių mokslų!
Mes nuolat mokomės apie tai, kiek įvairiuose maisto produktuose yra maistinių
medžiagų, kurios užkerta kelią ligoms, apsaugo nuo senėjimo ir gerina sveikatą.
Galima valandų valandas per dieną praleisti peržiūrinėjant naujus mokslinius
tyrimus, tačiau išvada viena: tam tikro maisto poveikis sveikatai yra
neįkainojamas. Šiame straipsnyje aprašyti penki maisto produktai, kurie, pasak
naujausių tyrimų, yra itin naudingi mūsų sveikatai.

Metabolizmą
didina grybai

Vitaminas
D
yra mitybos roko žvaigždė. Tyrimais nustatyta, kad pakankamas šio vitamino
kiekis gerina raumenų veiklą, leidžiant jiems efektyviau dibti, didina energiją
ląstelėse. Taip pat reikiamas vitamino D kiekis sumažina nutukimo, cukrinio
diabeto, širdies ligų, aukšto kraujo spaudimo, osteoporozės ir tam tikrų vėžio
formų riziką. Tačiau mokslininkai apskaičiavo, kad daugumos žmonių organizme
jaučiamas gana didelis šio vitamino trūkumas. Ši pagrindinė maistinė medžiaga
nėra natūraliai randama daugelyje maisto produktų, todėl tinkamas jos
užtikrinimas gali tapti tikru iššūkiu. Vitaminą D dar galima vadinti „saulės
vitaminu“, nes būnant saulėje, ultravioletiniai spinduliai skatina jo gamybą
organizme. Deja, jūs negalite pasikliauti saule kaip vieninteliu vitamino
šaltiniu. Ypatingai tai priklauso nuo gyvenamosios vietos, sezono, paros laiko,
debesuotumo, smogo ir t.t. Štai kodėl ką tik paskelbtas tyrimas apie grybus
buvo toks įspūdingas. Mes žinoma, kad UV spinduliai taip pat padeda išaugti ir
grybams. Mokslininkai nustatė, kad valgymas saulėje išaugintų grybų, didina
vitamino D kiekį kraujyje kaip specialūs papildai.

Kaip
daugiau suvalgyti grybų:

Grybais
jūs galite pagardinti omletą ar salotas, įmaišyti jų į įvairiausius makaronų
patiekalus. Orkaitėje paskrudinti ar apkepti grybai su žolelėmis gali
paskaninti ne vieną patiekalą. Taip pat tai puikus šaltasis užkandis, tereikia
marinuotus pievagrybius užpilti balzamiko užpilu, tuomet paskrudinti ant
grotelių.

Kūno
riebalus mažina mangai

Mangai
puikia stiprina imuninę sistemą, nes juose gausu vitaminų A ir C, skaidulinių
medžiagų ir unikalių antioksidantų. Įrodyta, kad jie kovoja su uždegimais,
žinomais kaip lėtinių ligų sukelėjais. Naujausiais tyrimais įrodyta, kad šie
„brangakmeniai“ taip pat gali padėti sumažinti kūno riebalus. Specialūs tyrimai
buvo atliekama su pelėmis. Buvo nustatyta, kad po dviejų mėnesių, mangais
šeriamų pelių svoris pakito, taip pat jų organizme sumažėjo cholesterolio
kiekis, bei susinormalizavo cukraus kiekis kraujyje.  

Kaip
dagiau suvalgyti mangų:

Labai
skanus desertas: supjaustytą mangą sumaišykite su plakta grietinėle, bei
pakepintais grūdais. Jį galite panaudoti gamindami pikantiškus patiekalus,
pavyzdžiui, kepant jūros gėrybes.  

Saugokite
smegenis valgydami uogas

Apie
uogų naudą kalbama jau gana senai ir tai yra visiška tiesa. Jos padeda
apsisaugoti nuo nutukimo, mažina insulino ir trigliceridų kiekį kraujyje, taip
pat kovoja su širdies ligomis, vėžiu, aukšto kraujo spaudimu ir osteoporoze. Dabartiniais
tyrimais įrodyta, kad uogos gali padėti išvalyti toksinus iš smegenų, siekiant
apsaugoti jas nuo senėjimo ir ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ir Parkinsono.

Kaip
daugiau suvalgyti uogų:

Šviežios
uogos yra vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų, todėl ypač sezono metu,
reikėtų jomis mėgautis kiek įmanoma daugiau. Įtraukite jas į įvairius
patiekalus, pavyzdžiui, nesmulkintų grūdų skrudinta duona su uogomis. Vertėtų
uogas užšaldyti, taip jomis galėsite mėgautis ištisus metus, gaminant
pikantiškus patiekalus, plakant įvairiausius kokteilius.

Pilvo
riebalus mažina vynuogės

Vynuogės
vis dar laikomos paslaptingomis uogomis. Daugybės tyrimų dėka įrodyta, kad šios
uogos veikia kaip stiprus antioksidantas, vadinamas flavonoidu. Mažina širdies
ligų riziką, atpalaiduoja kraujagysles ir didina kraujotaką, slopina kraujo
krešulių susidarymą, užkerta kelią cholesteroliui. Nustatyta, kad raudonų, žalių
ir juodųjų vynuogių mišinys ne tik veikia, kaip puikus antioksidantas, bet taip
pat sumažina uždegimus, bei pilvo srityje besikaupiančius riebalus. Mokslininkai
sako, kad vynuogių poveikis gali sumažinti metabolinio sindromo riziką.

Kaip
daugiau suvalgyti vynuogių:

Šviežios
vynuogės puikiai tinka su jūros gėrybėmis ir avinžirniais arba neskaldytais
grūdais.

Kraujospūdį
mažinantys burokėliai

Burokėliai
suteikia energijos, yra natūraliai saldūs. Juose gausu vitaminų, mineralų ir
antioksidantų. Ankstesni tyrimai parodė, kad burokėliai gali padėti sulėtinti
vėžio augimą ir pagerinti sportininko rezultatus didinant ištvermę. Naujausių
tyrimų dėka, buvo įrodyta, kad burokėlių sultys itin gerai mažina aukštą
kraujospūdį.  

Kaip
daugiau suvalgyti burokėlių:

Burokėliai
itin tinka įvairių sulčių maišymui. Taip pat tai puikus garnyras prie
įvairiausių patiekalų.