Beveik 200 tūkst. svarų sterlingų vertės kompensacijų buvo išmokėta britėms, kurios pastojo arba patyrė negalavimų, kai joms buvo įsodintas populiarus 90 svarų sterlingų kainuojantis kontraceptinis implantas, rašo britų dienraštis „The Daily Telegraph“.

Sveikatos apsaugos tarnyba sulaukė daugiau nei 1000 skundų dėl implanto „Implanon“, kuris vadintas ateities šeimos planavimo priemone. Implantas įsodinamas po oda ir pamažu išleidžia hormono progesterono. Skelbta, kad ši priemonė apsaugo nuo nėštumo trejus metus. Toks implantas dažnai būdavo įsodinamas jaunesnėms nei 16 metų merginoms, kurios laikomos nepakankamai atsakingomis ir pamiršta išgerti kontraceptinę piliulę.

Tačiau paskelbti duomenys parodė, kad 584 moterys, kurioms buvo įsodintas „Implanon“, pranešė pastojusios. Iš viso sulaukta 1607 skundų, susijusių su „Implanon“. Ypač dažnai skundėsi gydytojai ir slaugytojos, jog „Implanon“ implantą sunku tinkamai įsodinti.

Sveikatos apsaugos tarnyba be teismo susitarė su septyniomis moterimis, kurioms iš viso sumokėta kompensacijų už beveik 200 tūkst. svarų sterlingų. Kai kurios moterys, kurioms buvo įsodintas „Implanon“ implantas, pastojo ir nutraukė nėštumą, todėl žlugo jų asmeniniai santykiai.

Kompanija MSD, gaminanti „Implanon“ implantus, jau paskelbė keičianti juos naujais implantais „Nexplanon“. Taip pat bus rengiami specialūs mokymai medikams, kaip juos tinkamai įsodinti.

Verta paminėti, kad šeimos planavimo klinikos Anglijoje skelbia apie sparčiai augančią kontraceptinių implantų paklausą: 2005 metais į klinikas kreipėsi 16 tūkst. moterų, o pernai jų buvo jau beveik 82 tūkst.

Medik