6 patiekalai imunitetui stiprinti

Organizmo atsparumą stiprina ne tik grūdinimo procedūros, vitaminai ir
vaistai, bet ir maistas. Svarbu tinkamai derinti maisto produktus. Siūlome jums
6 būdus.

Konsultuoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

Žuvys

Vertingiausios yra riebios jūrų žuvys, pavyzdžiui, tunas, lašiša. Jose yra
nesočiųjų riebiųjų rūgščių omega-3. Šios rūgštys užtikrina gerą nervų sistemos
raidą, tinkamą regą, taip pat saugo kvėpavimo takus nuo užkrečiamųjų ligų. Be
to, žuvyje yra jodo (kai jo trūksta, vaikai sunkiau mokosi ir lėčiau auga).

Žuvų kukulaičiai (po pirmojo gimtadienio)

Reikia:

* gabaliuko lašišos filė;

* kiaušinio;

* šaukšto džiūvėsėlių;

* miltų kukulaičiams pavolioti;

* žalumynų;

* smulkintų krapų;

* šaukšto grietinėlės;

* žiupsnelio druskos ir baltųjų pipirų;

* citrinos sulčių.

Lašišos filė gerai nuplaukite ir patikrinkite, ar nėra ašakų. Nusausinkite,
sutrinkite į vientisą masę (galima virtuvės kombainu). Įdėkite į dubenėlį,
įmuškite kiaušinio trynį, suberkite džiūvėsėlius ir suplaktus kiaušinio
baltymus. Paskaninkite trupučiu citrinos sulčių, druska ir pipirais.
Išmaišykite. Delnus suvilgykite vandenyje ir suformuokite graikinio riešuto
dydžio kukulaičius. Apvoliokite miltuose. Puode išvirkite daržovių sultinį,
įdėkite kukulaičius, įberkite krapų. Virkite ant mažos ugnies 10-12 min.
Pabaigoje įpilkite grietinės, išmaišykite ir dar kartą užvirkite. Galite
patiekti su kruopų koše ir daržovėmis.

Kruopos

Kruopos – nepakeičiamas vitamino PP šaltinis. Jo reikia odai. Taip pat jis yra
profilaktinė priemonė nuo anemijos (kruopose gausu geležies, vitamino E bei
folio rūgšties). Stambiagrūdės košės tinka, kai užkietėja viduriai, o smulkios
tinka vaikams, kurių viduriukai laisvi. Vaiko valgiaraštyje neturėtų stigti
kruopų.

Kruopienė (po pirmojo gimtadienio)

Reikia:

* morkos;

* gabaliuko saliero;

* svogūno;

* 4 didelių bulvių;

* 4 šaukštų miežinių kruopų;

* šaukšto sviesto;

* lauro lapelių;

* pusės stiklinės pieno;

* žiupsnelio druskos;

* smulkintų krapų.

Kruopas suberkite į puodą, įpilkite pusę litro šalto vandens ir pieno. Įberkite
druskos, įdėkite lauro lapelius ir užvirkite. Morkas, salierą, svogūną ir bulves
nuplaukite, nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir įmeskite į puodą su
kruopomis. Prieš patiekdama įdėkite šaukštelį sviesto ir užberkite žalumynų.

Raugintos daržovės

Visos raugintos daržovės, o ypač kopūstai, papildo žarnyno florą pieno rūgšties
bakterijomis ir trukdo daugintis blogosioms bakterijoms. Taip pat yra gera
priemonė viduriuojant.

Kopūstų salotos (po pirmojo gimtadienio)

Reikia:

* 300 g raugintų kopūstų;

* obuolio;

* šaukšto smulkintų svogūnų laiškų;

* šaukšto alyvuogių aliejaus;

* žiupsnelio smulkintų kmynų;

* šiek tiek cukraus (jeigu obuolys saldus, cukraus nereikia).

Kopūstus smulkiai supjaustykite, įdėkite svogūnų laiškų. Obuolį nulupkite ir
smulkiai supjaustykite arba sutrinkite. Visus komponentus išmaišykite, įpilkite
aliejaus, paskaninkite cukrumi.

Bananai

Bananuose yra insulino, kuris skatina daugintis probiotikus. Be to, bananai
aktyvina širdies veiklą.

Greitasis desertas (nuo 10 mėnesio)

Reikia:

* nedidelio banano;

* 2 šaukštų rūgščių vaisių sulčių;

* 2-3 šaukštų kukurūzų kruopų nuoviro.

Bananą nuplaukite, nulupkite ir sutrinkite. Kukurūzų nuovirą sumaišykite su
sultimis ir trintu bananu. Valandai įdėkite į šaldytuvą. Paskui palaikykite
šiltai ir duokite kūdikiui.

Obuoliai

Obuoliuose gausu vitamino C, kuris naikina laisvuosius radikalus, padeda
organizmui kovoti su užkratu. Tyrimai rodo, kad geriausia obuolius valgyti
nenulupus žievelės. Mat joje daugiausia kalcio druskų ir geležies, pektinų, iš
organizmo šalinančių nuodingąsias medžiagas. Obuoliai skatina žarnyno veiklą,
taip pat tinka viduriuojant.

Vitaminų tyrė (nuo 10 mėnesio)

Reikia:

* 0,5 litro vandens;

* didelio obuolio;

* šaukšto kukurūzų miltų;

* šaukšto krakmolo.

Obuolį nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklytes ir sutrinkite. Įpikite į indą
stiklinę vandens ir jame ištrinkite miltus. Į kitą dalį vandens sudėkite trintą
obuolį ir virkite 5 min. Į verdantį vandenį įpilkite vandenyje ištirpintus
miltus ir nuolat maišydama virkite ant nedidelės ugnies, kol sutirštės. Valgyti
tinka ataušusi tyrė.

Jogurtai

Vertingiausi su gyvosiomis bakterijomis. Vaikų, kurie mėgsta jogurtus, kraujyje
yra daugiau interferono – medžiagos, skatinančios organizmą kovoti su užkratu.

Jogurto padažas (nuo 11 mėnesių)

Reikia:

* nedidelio indelio natūralaus jogurto;

* šaukštelio grietinėlės;

* šaukšto smulkiai pjaustytų krapų.

Jogurtą sumaišykite su grietinėle. Suberkite smulkintus krapus ir išmaišykite.
Šiuo padažu galite pagardinti virtas bulves ar virtą mėsą.