7 priežastys atsisakyti saldumynų

Šokoladas, saldainiai, pyragaičiai, bandelės, spurgos… Kiek pasaulyje yra
saldžių pagundų… Kartais tiesiog neįmanoma atsakyti sau pasilepinti saldžiu
maistu. Vis dėlto visur reikia žinoti saiką – juk be sugedusių dantų ir
pasikeitusios figūros, saldumynų mėgėjų laukia ir kitos sveikatos problemos.
Papasakosime apie visus pavojus, tykančius smaližių.

Žinoma, be saldžių produktų visiškai apsieiti neišeina – juose yra
angliavandenių, gyvybiškai svarbių organizmo funkcionavimui. Mūsų ląstelės
visiškai priklauso nuo reguliaraus angliavandenių patekimo į organizmą, juk jie
suteikia energijos. Be to, cukrus padeda gamintis serotoninui – „laimės
hormonui“. Tačiau jei meilė saldumynams virsta manija, gali kilti rimtų
sveikatos problemų, perspėja portalas passion.ru.

Pastaruoju metu mokslininkams pavyko sužinoti daug naujų dalykų apie saldumynų
žalą.

Šalutiniai „saldaus gyvenimo“ poveikiai

Nevaisingumas

Naujas tyrimas, kurį atliko Harvardo universiteto specialistai, parodė, kad
didelio saldumynų kiekio vartojimas veikia testosterono ir estrogeno gaminimąsi.

Cukrus padidina lipidų, kuriuos gamina kepenys, lygį, o jie savo ruožtu sumažina
specialaus baltymo SHBG lygį. Būtent SHBG atsakingas už testosterono ir
estrogeno kiekio kraujyje pusiausvyrą. Panašaus pobūdžio disbalansas galiausiai
gali sukelti nevaisingumą.

Pienligė

Damos, negalinčios atsisakyti tortuko ar šokolado, dažniau kenčia nuo pienligės
(urogenitalinės kandidozės). Pienligės atsiradimo priežastis – Candida rūšies
grybeliai. Jų yra praktiškai kiekvieno žmogaus organizme, tačiau liga atsiranda
tik tuomet, kai jų tampa pernelyg daug.

Dažniausiai tai atsitinka vartojant antibiotikus, tačiau išprovokuoti padidėjusį
grybelių aktyvumą gali ir maistas, kuriame gausu angliavandenių – t.y.
saldumynai.

Žarnyno vėžys

Amerikiečių mokslininkai perspėja, kad liūdna saldumynų vartojimo pasekmė gali
būti ir vėžys. Didelio saldumynų kiekio vartojimas priverčia organizmą aktyviai
gaminti insuliną – tai gali išprovokuoti piktybinių darinių atsiradimą žarnyne.
Tokią išvadą padarė gydytojai, stebėję kelis tūkstančius moterų.

Saldumynai pražūtingi smegenims

Itin didelį susirūpinimą specialistams kelia galimas pražūtingas saldumynų
poveikis smegenims. Ispanų mokslininkai teigia: cukrus neigiamai veikia
smegenis.

Mokslininkai atliko bandymus su pelėmis dėl retos paveldimos ligos – Laforo
sindromo. Sergant šia liga, glikogenas ima kauptis smegenų ląstelėse. Galiausiai
kyla epilepsiniai priepuoliai, judėjimo pakenkimai, silpnaprotystė.

Kad smegenų ląstelėse nesikauptų glikogeno, organizme gaminasi dviejų tipų
baltymai. Už kiekvieną tų baltymų atsako tam tikras genas. Jei vienas genų
pažeistas, atsiranda Laforo sindromas.

Cukrus ir protinės savybės

Kalifornijos universiteto mokslininkai priėjo įdomių tyrinėjimo išvadų. 803
mokyklose-internatuose ir devyniose nepilnamečių kolonijose jie atliko tyrimą.
Iš šių vaikų mitybos raciono jie išėmė cukrų ir saldumynus, juos pakeisdami
daržovėmis ir vaisiais.

Rezultatai buvo neįtikėtini: vaikų pažymiai išaugo vidutiniškai vienu balu
penkiabalėje sistemoje, o penkiasdešimt procentų visų protiškai atsilikusių
vaikų pripažinti sveikais.

Sutrumpėja gyvenimo trukmė

Cukraus pliusais ir minusais sveikatai susidomėjo ir mokslininkai iš Vokietijos.
Jie nustatė, kad gliukozė gali sutrumpinti žmogaus gyvenimą – vidutiniškai
dvidešimt penkiais procentais (tai lygu maždaug penkiolikai žmogaus gyvenimo
metų). Vėlesnės vokiečių mokslininkų išvados buvo patvirtintos amerikiečių
tyrinėtojų iš Kalifornijos.

Pavojai nėščiosioms

Dar vienas pavojus, susijęs su saldumynų vartojimu: angliavandenių perteklius
nėščios moters racione gali išprovokuoti alergines vaikų reakcijas ir padidinti
nervinės sistemos ligų vystymosi riziką.

Cukraus pakaitalai

Kai kurie žmonės, ieškodami geriausios alternatyvos cukrui, ima naudoti jo
pakaitalus – jie ne tokie kaloringi, o skoninėmis savybėmis mažai skiriasi nuo
„originalo“. Populiariausi cukraus pakaitalai – sacharinas, suklamatas,
aspartamas, ksilitas ir sorbitas.

Tačiau vartojant nesaikingai ir šie pakaitalai gali padaryti žalos. Pavyzdžiui,
didelės sacharino dozės gali lemti piktybinių darinių formavimąsi – sacharino
suvartoti rekomenduojama ne daugiau kaip keturias tabletes per dieną. Šalutinis
suklamato ir aspartamo poveikis – alergija.

Nelinksmas išvadas dėl sorbito neseniai pateikė britų specialistai. Jie įrodė,
kad cukraus pakaitalas sorbitas (E420) gali sukelti žarnyno sutrikimus,
skrandžio skausmus, viduriavimą. Itin didelis sorbito kiekis naudojamas gaminant
kramtomąsias gumas, taip pat sorbitas įeina į kai kurių dantų pastų sudėtį.

O ką daryti smaližiams, kurie neturi valios atsisakyti savo mėgstamų delikatesų?
Svarbiausia tokiems žmonėms – žinoti saiką. Juk visos šios baisios pasekmės
atsiranda tik piktnaudžiaujant saldžiais produktais.

Tačiau jei vis dėlto jaučiate, kad nepajėgiate atsisakyti įprasto torto ar
pyrago gabalėlio, pasistenkite vadovautis šiais dietologų patarimais:

1. Pakeiskite cukrų medumi ir džiovintais vaisiais.

2. Apribokite gliukozės suvartojimą. Pereikite prie fruktozės ar laktozės
(dideli jų kiekiai yra vaisiuose.

3. Stenkitės arbatą gerti be cukraus, o vietoje saldžių gazuotų gėrimų rinkitės
mineralizuotą vandenį.

Kompromisas

Jei be saldumynų niekaip neapsieisite, pasistenkite nors rinktis mažiau
kenksmingus saldumynus, pavyzdžiui:

• Medų. 100 g šio produkto yra paros geležies, magnio ir kalio dozė. Jei nesate
alergiški, rinkitės medų. Jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis, naudingas
peršalus, esant nemigai. 100 g kaloringumas – 320 kcal.

• Marmeladą. Pektinas, kurio yra marmelade, labai naudingas – jis padeda
pasišalinti iš organizmo toksinėms medžiagoms, net sunkiųjų metalų druskoms ir
radionuklidams. Taip pat valo organizmą nuo blogojo cholesterino. 100 g
kaloringumas – 290 kcal.

• Džiovintus vaisius. Juose gausu ląstelienos, geležies, magnio. Tai naudinga
kraujagyslėms, širdžiai ir virškinimo traktui. 100 kaloringumas – 240-270 kcal.

• Zefyrus. Žinoma, ne pats naudingiausias desertas, bet geriau nei pyragėliai ir
saldainiai. Zefyruose gausu baltymų, geležies ir fosforo. 100 g kaloringumas –
300 kcal.

Taigi apie saldumynų žalą jus perspėjome. Žinodami galimas potraukio saldumynams
pasekmes, galime pasistengti jų atsisakyti. Prisiminkite aukso vidurio taisyklę
– tuomet neteks gailėtis, persivalgius šokolado ar saldainių.