Alyvuogių aliejaus konkurentai

Yra patiekalų, kurie be aliejaus bus neskanūs, o kartais ir nenaudingi.
Pavyzdžiui, be jo organizmas nepasisavina riebaluose tirpstančių vitaminų A, D,
E ir K. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie
kitų aliejų – vargu. Taigi, ar yra kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Linų aliejus

Nesočiųjų riebalų rūgščių šiame aliejuje du kartus daugiau nei žuvų taukuose.
1-2 šaukštai linų aliejaus – omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių paros norma.
Linų aliejumi tinka gardinti salotas ir daržovių garnyrus.

Sojų aliejus

Tarp aliejų pirmauja mikroelementų gausa.

Raudonasis palmių aliejus

Šis aliejus daug vertingesnis, bet, deja, ir brangesnis už paprastą palmių
aliejų. Jame gausu beta-karotino. Viename šaukšte šio aliejaus yra vitaminų A ir
E paros dozė. Aliejus tinkamas kepimui, juo galima gardinti salotas.

Kanapių aliejus

Kanapės yra puikus, gerai pasisavinamų augalinių baltymų šaltinis. Jų aliejus
turtingas omega-3 riebalų rūgščių. Kanapių aliejų galima naudoti šaltų
užkandžių, salotų, padažų gamybai.

Moliūgų sėklų aliejus

Moliūgų aliejus šalina iš organizmo toksines medžiagas, palaiko arterijų ir odos
elastingumą. Beje, jis tinka tik šaltiesiems patiekalams gardinti.

Garstyčių aliejus

Garstyčių aliejuje yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina
aterosklerozės, trombozės formavimąsi. Jis turtingas A, D (jo garstyčių aliejuje
1,5 karto daugiau nei saulėgrąžų) ir E vitaminų, taip pat natūralaus
antioksidanto, kuris normalizuoja medžiagų apykaitą, lėtina senėjimo procesus.
Šiuo aliejumi tinka gardinti daržovių patiekalus, gardu kepti bulves.