Gegužės 10 – 11 d. drauge su Mayo klinikos, vienos iš garsiausių pasaulio klinikų, kolegomis rengiama tarptautinė konferencija ,,Mayo klinikos dienos Vilniuje”. Renginys skiriamas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto 75-erių metų jubiliejui pažymėti.

Rengėjai: Mayo klinika (Ročesteris, JAV), VU Medicinos fakultetas, VU Onkologijos institutas, Lietuvos koloproktologų sąjunga.
Konferencijos metu bus nagrinėjami aktualūs kolorektalinio (storosios žarnos) vėžio chirurginio gydymo aspektai.

Kolorektaliniai navikai laikomi vienais iš sėkmingiausiai gydomų virškinamojo trakto navikų. Pagrindinis storosios žarnos vėžio gydymo būdas – chirurginis.
„Beveik du trečdaliai konferencijos temų skirti storosios žarnos vėžiui, – sako VU Onkologijos instituto Chirurgijos klinikos vadovas habil dr. N.E.Samalavičius. – Iš esmės ši poblema šiandien visame pasaulyje – svarbiausia koloproktologijos problema. Konferencijos pranešimuose bus pateikta daug žymių Mayo klinikos chirurgų pasiekimų, pavyzdžiui, recidyvavusio tiesiosios žarnos gydymas, laparoskopinė storosios žarnos vėžio chirurgija, funkciniai rezultatai po tiesiosios žarnos vėžio operacijų”.

Pasaulyje storosios žarnos vėžys užima trečią vietą pagal sergamumą ir tai sudaro maždaug 9 proc. visų naujai nustatomų piktybinių navikų. Išsivysčiusiose šalyse – Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Australijoje – užregistruojama 63 proc. visų storosios žarnos vėžio atvejų.
Europos Sąjungoje ir Lietuvoje storosios žarnos vėžys taip pat užima trečią vietą tarp visų onkologinių ligų. Šia liga gerokai rečiau serga Kinijos bei Afrikos šalių gyventojai.

Pasak habil. dr. N. E.Samalavičiaus, džiugu, kad amerikiečių kolegos, susipažinę su planuojamos konferencijos programa, maloniai sutiko tapti vienu iš konferencijos rengėjų. Toks bendradarbiavimas įrodo, kad VU Onkologijos institutas, vienintelė specializuota onkologines paslaugas teikianti įstaiga Lietuvoje, atitinka šiandieninį pasaulio medicinos lygį.

Konferencijoje paskaitas skaitys žymūs chirurgai iš JAV, Šveicarijos, Anglijos ir Danijos. „Tai puikūs savo srities specialistai, dirbantys arba tam tikrą savo profesinio kelio tarpsnį praleidę Mayo klinikoje. – sako habil. dr. N. E.Samalavičius. – Kolegos ryšius su juos išauginusia klinika palaiko iki šių dienų.“

Mayo kliniką XIX a. pabaigoje Minesotos valstijos pakraštyje Ročesteryje įkurė daktaras Viljamas V. Mayo ir du jo sūnūs chirurgai Viljamas J. Mayo ir Čarlzas H. Mayo. Šie gydytojai garsėjo ir tuo, kad užsiiminėjo įvairiapuse bendruomenei naudinga veikla. Šiandien ši klinika laikoma gydymo, mokslo ir mokymo įstaigos etalonu ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje. Tai pavyzdys, kaip toli nuo pagrindinių miestų bei medicinos centrų bendromis įvairių specialistų pastangomis buvo įkurta ir išpuoselėta pavyzdinė klinika, kuri vadovaujasi pagrindiniu principu – kiekvieną dieną kiekvienam pacientui užtikrinti geriausią gydymą.

Asmenys pasiteiravimui:
Habil. dr. N. E. Samalavičius
VUOI Chirurgijos klinikos vadovas
tel. 8 5 2786823, mob. 8 687 74748, narimantsam@takas.lt

Juventa Sartatavičienė,
VUOI atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene, tel. 278 67 33, mob. 8 650 64747.
juventa.sartataviciene@loc.lt