Ant grotelių irgi galima gaminti sveiką maistą

Ant grotelių irgi galima gaminti sveiką maistą

Joks
dietologas nepavadins šašlyko sveiku maistu. Tačiau kokia gi iškyla ar
savaitgalis sodyboje be kvapaus šio patiekalo dūmo? Sveikos mitybos
šalininkai pateikia keletą patarimų, kad ant laužo kepami patiekalai
būtų sveiki ir lengvai virškinami.

Neriebi mėsa ir žuvis

Jeigu norite, kad ant
grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir lengvai virškinamas,
gaminkite juos iš neriebios mėsos, nenaudokite prieskonių. Dietiniai
patiekalai gaminami iš ėrienos, neriebios kiaulienos, vištienos arba
kalakutienos filė. Griliui puikiai tinka neriebūs jautienos kotletai.
Greičiausiai ant grilio galima pagaminti žuvį. Ypač skanūs ir lengvai
virškinami yra krevečių ir daržovių šašlykai.

Neriebi mėsa ir žuvis

Jeigu norite, kad ant grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir
lengvai virškinamas, gaminkite juos iš neriebios mėsos, nenaudokite
prieskonių. Dietiniai patiekalai gaminami iš ėrienos, neriebios
kiaulienos, vištienos arba kalakutienos filė. Griliui puikiai tinka
neriebūs jautienos kotletai. Greičiausiai ant grilio galima pagaminti
žuvį. Ypač skanūs ir lengvai virškinami yra krevečių ir daržovių
šašlykai.

Lengvi marinatai ir padažai


Nekaloringi marinatai gaminami iš vandens, sulčių ir kefyro, o štai acto
reikia vengti. Sūdyti ir gardinti pipirais geriausia jau iškepusią mėsą
ar žuvį. O galima patiekalą gardinti padažu, pagamintu iš varškės,
jogurto arba grietinės. Galite pasigaminti indonezietiškąjį salsos
padažą: paimkite ananaso, mango, raudonojo svogūno, paprikos. Trintuve
viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir žaliųjų citrinų sultimis.
Toks padažas puikiai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies, be to, yra
nekaloringas.


Grybai taip pat tinka


Grybus galima ne tik pakaitomis su mėsa mauti ant iešmo. Juos galite
pabandyti iškepti ant grotelių. Tam reikia didelių šampinjonų galvų be
kotų. Į grybo galvutę, kurią galite aptepti garstyčiomis, įdėkite
česnako, užpilkite trupučiuką aliejaus, pridėkite smulkintų žalumynų.
Kepti tokius grybus reikia apie 5-7 minutes. Ragaukite šį patiekalą be
druskos. Jis ir taip aromatingas bei skanus.

Vaisiai ir daržovės

Ant grotelių galima gaminti įvairias daržoves – cukinijas, pupeles,
kininį kopūstą. Beje, daržoves galima derinti su sūriu. Cukiniją arba
baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais, kuriuos pamerkite į
vandenį, kol suminkštės. Po to ant griežinėlio dėkite sūrio gabaliuką,
susukite jį ir sutvirtinkite pagaliuku. Kepkite iš abiejų pusių. Ant
grotelių galima pagaminti lengvų desertų iš vaisių. Tam tinka bananai,
ananasai, melionai, obuoliai, kriaušės ir kt. Galima kepti ir braškes
(tik nelabai minkštas). Vaisiams pagardinti juos galite aplieti sirupu,
likeriu arba romu.
Jeigu mėgstate eksperimentuoti, ant grotelių
keptus vaisius sumaišykite su žaliais salotų lapais – išeis neįprastos,
tačiau skanios salotos.