Jungtinių Tautų Narkotikų kontrolės ir nusikaltimo prevencijos biuras (UNODC) rugsėjo 27-28 d. Rygoje organizavo konferenciją „Priklausomybės nuo opiodų praktinė terapija”. Joje dalyvavo Estijos, Latvijos ir Lietuvos specialistai.

PSO ir UNODC atstovai akcentavo, kad lyginant su kitomis ES šalimis Lietuvoje (8,6%), Latvijoje (2%), Estijoje (šiek tiek daugiau kaip 3%) iš visų, kuriems diagnozuota opioidinė priklausomybė, pakaitinė terapija yra taikoma labai retai. Jie pabrėžė, kad tai yra labai mažas procentas ir rekomendavo plėtoti šią paslaugą.

Siekiant užtikrinti ir plėtrą, ir pakaitinių programų taikymo efektyvumą bei kokybę, Sveikatos apsaugos ministras pasirašė įsakymus, kuriais patvirtinta nauja Pakaitinio gydymo skyrimo ir taikymo priklausomybei nuo opioidų gydyti tvarka, pakeisti Priklausomybės ligų gydymo ir reabilitacijos standartai, jau patvirtinta nauja asmenų, besikreipiančių į sveikatos priežiūros įstaigas dėl psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant narkotines ir psichotropines medžiagas, stebėsenos tvarka, kuri įsigalios 2008 m.

Lietuvoje pakaitiniam gydymui leidžiama skirti ne tik metadoną, bet ir buprenorfino hidrochloridą.

Pakaitinio gydymo programos vykdomos ir Latvijoje bei Estijoje. Kaimyninėse šalyse šių programų taikymas reglamentuotas kiek kitaip nei Lietuvoje. Pvz., Latvijoje šiuo metu yra gan griežti pacientų įtraukimo ir pašalinimo iš programos kriterijai. Tuo tarpu Estijoje pacientų dalyvavimo programoje tvarka yra kiek liberalesnė, ją pasitvirtina pats paslaugas teikiantis centras (valstybinių standartų nėra).

Janina Utkuvienė
Valstybinio psichikos sveikatos centro
Informacijos ir ryšių skyriaus vedėja
Tel. 267 03 32
janina@vpsc.lt