Damoklo kardo ašmenys

Metabolinio sindromo – taip vadinama rezistencija insulinui ir/arba II tipo cukrinis diabetas – esmė paprasta: jeigu organizme yra sumažėjęs audinių jautrumas insulinui, gerokai padidėja nutukimo, diabeto, hipertonijos ir aterosklerozės rizika. O plataus masto tarptautiniai tyrimai parodė, jog abdominalinis nutukimas (kai riebalai kaupiasi pilvo srityje, būdingas „žmonėms obuoliams“) kaip tik ir yra polinkio į metabolinį sindromą požymis. Be to, jeigu yra dar bet kurie du iš žemiau išvardytų veiksnių, sindromą galima diagnozuoti jau kone užtikrintai:
– cukraus kiekis kraujyje nevalgius didesnis nei 5,6 mmol/l (tai vadinamasis prediabetas – diabetas diagnozuojamas, kai cukraus kiekis kraujyje didesnis nei 7,1 mmol/l).
– trigliceridų (riebalų kraujyje) lygis didesnis nei 1,7 mmol/l.
– padidėjęs kraujospūdis – iki 130/85 (jeigu užfiksuotas kelis kartus iš eilės po 10 minučių poilsio).
– sumažėjęs „gerojo“ cholesterolio kiekis: vyrams – iki 1,03 mmol/l, moterims – iki 129 mmol/l.
Taigi, kaip matyti, kriterijai gana griežti.

Nieko juokingo!

Metabolinio sindromo atsiradimui įtakos turi didžiulė daugybė veiksnių – nuo paveldimumo iki, kad ir kaip keista, klimato.
Dažniausiai šiuo sindromu serga žmonės, gyvenantys platumose, kur vidutiniai metų temperatūrų svyravimai didžiausi – t. y. nuo 30 laipsnių šalčio iki 30 laipsnių šilumos (mes beveik atitinkame šią kategoriją).
Alkoholis, rūkymas, sėslus gyvenimo būdas ir nuolatinis persivalgymas taip pat nepadeda išlaikyti grakščios figūros. Visa tai – stresas organizmui, dėl kurio tas pradeda gaminti hormoną, lemiantį riebalų kaupimąsi būtent pilvo srityje.
Su amžiumi metabolinio sindromo rizika tik didėja: vyrams – tris kartus, moterims – penkis (jaunystėje dailiąją lytį geriau saugo moteriški hormonai).
Tad jeigu galite sau pritaikyti bent vieną rizikos veiksnį, geriau nelaukite, kol pasireikš visi likusieji.

Pradėti nuo antsvorio

Medikai įsitikinę: vien tik numetus svorį tokios problemos išspręsti neįmanoma. Atlikti plataus masto moksliniai tyrimai parodė, kad, be gydymo medikamentais, net 95 procentams pacientų pradinis svoris sugrįžta jau po penkerių metų: sutrikusi rezistencija insulinui ir padidėjęs cukraus kiekis organizme atlieka savo juodą darbą. Kad to nenutiktų, būtina aktyviai priešintis metabolinį sindromą sukeliantiems veiksniams: didinti audinių jautrumą insulinui, mažinti riebalų kiekį kraujyje ir kraujospūdį. Tačiau pradėti reikia, žinoma, nuo antsvorio.
Kovos metodai čia visiems labai gerai žinomi: tinkama dieta, kruopščiai parinkti fiziniai krūviai, psichokorekcija, refleksoterapija. Tik padeda visos šios priemonės, deja, ne visiems. Jeigu per pusmetį rodikliai (ne tik talijos apimties!) nepagerės, teks turbūt imtis vaistų, nes perspektyva diabetui išsivystyti tampa pernelyg didelė. Suprantama, vaistus gali ir turi skirti tik gydytojas. Šiuo atveju, net du – endokrinologas ir kardiologas.

Liesėti negalima…

…greitai. Kartu su antsvoriu labai staiga krenta „gerojo cholesterolio“ kiekis kraujyje. Toks lieknumas tampa pavojingas sveikatai: kilogramai iškeliauja, o metaboliniai rodikliai prastėja, taigi staiga širdies „darbo sąlygos“ pablogėja.
…laikantis griežtos dietos. Nes labai didelė tikimybė, kad neišlaikysite ir viską mesite. Bet net jei ir nepristigsite valios, kilogramai neskubės kristi. Mat į griežtą dietą organizmas sureaguos kaip į ekstremalią situaciją ir „įjungs“ energijos taupymo režimą.
Be to, laikantis dietų dažnai sumažėja raumenų masė, o riebalų atsargos lieka tokios, kokios buvo.
…kankinant save sekinančiomis treniruotėmis. Tai ypač būdinga vyrams: mėnesius „pumpuoja“ raumenis sporto salėje, o paskui viską metą ir jų dvigalviai bei trigalviai raumenys pamažu virsta riebalais. Todėl būtina ne tik tinkamai pasirinkti treniruočių tipą, bet ir lankytis jose reguliariai.
Pradžiai pabandykite kasdien pasivaikščioti po 40 minučių, 2–3 kartus per savaitę užsukite į sporto salę (tiks aerobika, pilates mankšta, kardiotreniruokliai) arba baseiną. Padidinti fizinius krūvius galėsite tik tuomet, kai svoris liausis kritęs, tačiau dar nebus sumažėjęs tiek, kiek reikia. Tai klasikinė ideali schema.

iMed