Ginekologai atšalus orams stebisi merginų ištverme vaikščioti nepridengtomis nugaromis, plonais drabužiais. Tokių mergaičių laukia ginekologiniai susirgimai, vėliau — ir klausimai, kodėl negali susilaukti taip geidžiamo vaikelio.

Pasekmė — nevaisingumas
Gydytoja ginekologė, Šiaulių apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro direktorė Asta Damkuvienė sako, kad atšalus orams, ginekologo kabineto duris praveria dažniausiai sveikatos sutrikimų pajutusios paauglės. Susirgimus lemia netinkama apranga — drabužiais neuždengtas pilvas ir nugara. „Kol mergaitė darželinukė, ją mama aprengia ir nuveda į darželį, o paauglės lengvai neaprengsi. Ji nori būti madinga, bet negalvoja, kad ta mada gali kenkti sveikatai. Apie tai negalvos, kol neims planuoti vaikelio. Lietuvoje kas šešta pora negali jo susilaukti“, — sakė gydytoja. Pasak medikės, nevaisingumo gydymas brangus ir tik 30 procentų sėkmingas. Dažnai lieka ilgalaikiai pastovūs dubens srities skausmai, skausmingos mėnesinės. Pasak ginekologės, peršalusi mergina gali susirgti vidinių lytinių organų uždegimu, kurie gali ir praeiti savaime, bet gali nuolat kartotis. Pasikartojęs susirgimas vis sunkiau pasiduoda gydymui, o tai veda į nevaisingumą. Simptomai būna lengvai atpažįstami: skausmas pilvo apačioje, padaugėja išskyrų, sutrinka mėnesinių ciklas.

Mokyti higienos — ne tik mokyklos reikalas
Gydytoja pataria mamoms dažniau kalbėtis su dukromis ir paaiškinti ne tik apie higieną, bet ir mažesnėms padėti nusiprausti, taip pat — apie būtinumą apsilankyti pas ginekologą. „Teko iš mamos girdėti, kad dukters higienos neišmokė mokykloje. Bet į mokyklą vaikas eina nuo 7 metų, negi tiek metų niekas jos neprausė?“, — stebėjosi gydytoja. A. Damkuvienė pasakoja, kad mergaičių negali pagirti ir už sintetinius apatinius, stringus.
Kartais ir pavykus išgydyti ligą, lieka lėtiniai dubens skausmai visam gyvenimui. „Jei moteris skundžiasi tokiais skausmais, pasiaiškini jos ligos istoriją ir pamatai, kad kažkada persirgo lytinių organų uždegimu.“

Batai irgi turi įtakos sveikatai
Gydytoja pasakoja, kad ant dažnos jaunos pacientės šlaunų pastebi ryškių išsiplėtusių poodinių kraujagyslių — violetinės spalvos „tinklelį“. Jis atsiranda todėl, kad žiemą vaikščiojama per plonomis kojinėmis. „Batai žiemą turi būti šilti. Ortopedai-— traumatologai tvirtina, kad aukštakulniai sugalvoti moterims kankinti. Su jais visą dieną vaikščioti tikrai nereikėtų“, — patarė medikė. Aukštakulnių batai turi įtakos blauzdų venoms plėstis, kenkia kojų pėdoms. Sveikiausia avalynė, pasak gydytojos, yra 3— 4 centimetrų pakulne. Žiemą ypač nerekomenduojama dėvėti sportinę avalynę, kuri greitai drėksta.
 

iMed