Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) atliktos dvi pirmosios Lietuvoje operacijos paaugliams berniukams, naudojant modernias audinių inžinerijos technologijas. Operacijas atliko gydytojas ortopedas traumatologas doc. Rimtautas Gudas kartu su vaikų ortopedais traumatologais.

Sergant genetine liga, dėl kurios, esant pažeistai kraujotakai, iškrenta sąnario kremzlė su kaulu, būtina atstatyti kelio sąnario kremzlę. Negydant šios ligos ir neatstačius kremzlės, sąnarys susigadina, todėl vėliau tokiam žmogui būtų reikalinga protezavimo operacija. Genetinė liga vienam vaikui buvo pažeidusi šlaunikaulio vidinio krumplio kelio sąnaryje kremzlę, kitam – girnelę. Tai yra didelis defektas ir jis neatstatomas kitais būdais, išskyrus audinių inžineriją. Pasak doc. R. Gudo, norint atkurti kremzlę, prieš pusantro mėnesio iki galimos operacijos, paimamos sveikos kremzlės ląstelės ir jos specialioje laboratorijoje auginamos iki milijoninio skaičiaus. „Audinių inžinerijos būdu yra gaunama speciali membrana – kremzlės tarpląstelinės medžiagos audinio imitacija. Tą membraną prisiūname prie sveikos kremzlės, priklijuojam su fibrino klijais, o ląsteles įleidžiam į defekto vietą. Technologiniu požiūriu tai yra tikrai sudėtinga, nes ląstelės, paimtos iš vaikų, buvo transportuojamos specialiame konteineryje, palaikančiame šaldytuvo temperatūrą. Vėliau ląstelės auginamos laboratorijoje labai griežtomis sąlygomis, o kai sugrįžta atgal, turi būti persodintos per 72 valandas, nes kitaip dalis jų žūva“ – pasakojo doc. R. Gudas.

Taikant šią technologiją, Lietuvoje jau yra atliktos dvi operacijos suaugusiems žmonėms, paaugliams buvo pritaikyta pirmą kartą.

Pasak doc. R. Gudo, liga, kai iškrenta sąnario kremzlė, nėra dažna, tačiau ją reikia diagnozuoti vaikystėje, nes suaugusiam žmogui padėti būna daug sunkiau.