Bakterinė vaginozė yra dažnas negalavimas, diagnozuojamas 30–40 procentų besikreipiančių moterų. Tai nėra infekcija – tai makšties floros sutrikimas. Apie nėščiųjų bakterinę vaginozę kalbamės su medicinos centro „Max meda“ gydytoja akušere–ginekologe Daiva KERŠULYTE.

Makšties bakterijų pusiausvyrą palaiko laktobacilos

Makštis yra vienas gausiausiai kolonizuotų moters organų, t.y. joje yra daug bakterijų kolonijų, daugiau nei žarnyne. Makšties flora keičiasi pagal amžių, mėnesinių ciklą, lytinio gyvenimo patirtį. Makšties bakterijų pusiausvyrą palaiko laktobacilos. Jos apsaugo nuo bakterijų, sukeliančių šlapimo ir lyties infekcijas.
Bakterinės vaginozės atveju visiškai išnyksta arba labai sumažėja laktobacilų, pakinta makšties ph. Normalus makšties ph yra 3,8–4,2. Bakterinės vaginozės metu ph padidėja, šimtus, tūkstančius kartų pagausėja anaerobinių bakterijų, kurių pas moterį yra labai nedaug.

Bakterinės vaginozės priežastys

Didelę įtaką bakterinei vaginozei atsirasti turi higienos įpročiai, netinkamas tamponų vartojimas, ypač paskutinėmis mėnesinių dienomis.

Tamponus reikia keisti kas 3–4 valandas, tuo tarpu kai kurios moterys su jais išbūna ilgiau. Neigiamai makšties florą veikia ir sintetiniai įklotai, dėl kurių oda nekvėpuoja, ir taip pažeidžiamas jos apsauginis sluoksnis. Taip pat neigiamai veikia ir kelnaitės su juostele bei netinkamas higieninių prausiklių pasirinkimas.

Renkantis higieninį prausiklį, reikėtų atkreipti dėmesį į jo rūgštingumą. Rekomenduojama naudoti prausiklį, kurio ph 3,5–4,5. Jei etiketėje nepažymėtas ph, prausiklio pirkti nepatarčiau. Kita vertus, priemonių pasirinkimas labai individualus – viena moteris gali naudoti bet kurias priemones, kitos makšties floros pusiausvyrai gali turėti įtakos daug kas.

Dar viena bakterinės vaginozės priežastis, ypač kai ji kartojasi, gali būti lytinių partnerių kaita. Kadangi tiek vyro, tiek moters organizmas turi savo mikroflorą, dažnas partnerių keitimas gali sutrikdyti šį organizmo balansą. Todėl, jei bakterinė vaginozė atkakliai kartojasi, būtina moterį tirti, ar neserga dėl lytiškai plintančiomis ligomis.
Pagrindiniai bakterinės vaginozės sukėlėjai yra Gardnerella vaginalis, Mobiluncus, Bacteroides spp., Mycoplasma hominis.

Kokie simptomai būdingi bakterinei vaginozei?

Moteris skundžiasi pagausėjusiomis „žuvies “ kvapo išskyromis. Kartais vargina niežulys, išorinių lytinių organų perštėjimas. Uždegimo reakcijos nebūna, bet kai kurios moterys skundžiasi apatinės pilvo dalies skausmais, kraujingomis išskyromis tarp menstruacijų, gausiomis menstruacijomis. Neretai simptomai sukelia ir psichologinį diskomfortą – moterims atrodo, kad tą nemalonų kvapą jaučia net aplinkiniai.

Kaip nustatyti šį makšties floros sutrikimą?

Gydytojas gali nustatyti vaginozę, mikroskopu ištyręs tepinėlį dar pacientei neišėjus iš kabineto. Paėmus tepinėlį, galima užlašinti kalio šarmo, jei yra vaginozė, pajusime specifinį žuvies kvapą. Taigi diagnostika nesudėtinga.

Nėščiosioms bakterinę vaginozę būtina gydyti

Ne visada bakterinę vaginozę reikia gydyti. Jeigu moteris nejaučia jokių nemalonių pojūčių, indikatorinių ląstelių aptikimas tepinėlyje dar nereiškia, kad reikia gydyti. Tačiau nėščiąsias, planuojančias pastoti, prieš ginekologines operacijas gydyti būtina, net jei jos niekuo nesiskundžia. Bakterinė vaginozė gali sukelti vaisiaus dangalų uždegimą, persileidimą, priešlaikinį gimdymą, priešlaikinį vaisiaus dangalų plyšimą, infekcijas po gimdymo. Po operacijos – uždegimines komplikacijas. Taip pat dauguma lytiškai plintančių bakterijų ir virusų gali lengviau patekti į gimdos kaklelį ir sukelti jo uždegimą bei displaziją – ikivėžinį gimdos kaklelio pakitimą.
Gydymas gali būti skiriamas vietinis arba sisteminis antibiotikais.

Nėščiųjų bakterinės vaginozės gydymas yra labai individualus, priklauso nuo nėštumo laiko ir situacijos. Pirmąjį nėštumo trimestrą dažniausiai skiriamas vietinis gydymas. Bet jei moteris priklauso rizikos grupei – buvo patyrusi persileidimą ar priešlaikinį gimdymą, tuomet kartu skiriamas ir sisteminis gydymas. Taip pat jei skiriant vietinį gydymą rezultatų negaunama, tai sisteminis gydymas taikomas ir pirmą trimestrą.

Po gydymo labai svarbi bakterinės vaginozės profilaktika

Po gydymo labai svarbi profilaktika, kad bakterinė vaginozė nesikartotų. Rekomenduojami preparatai normaliai makšties florai palaikyti su vitaminu C , pavyzdžiui, Feminella Vagi C. Šis preparatas reguliuoja makšties rūgštingumą ir tinka bakterinės vaginozės profilaktikai. Feminella Vagi C normalizuoja makšties ph, skatina moters savų laktobacilų dauginimąsi, normalizuoja makšties florą po antibakterinio gydymo, apsaugo nuo vaginozės pasikartojimo. Šį preparatą rekomenduojama vartoti šešias dienas kasdien po vieną vaginalinę tabletę. Tačiau galima vartoti ir po vieną tabletę per savaitę – taip ilgiau bus palaikoma normali makšties flora. Tai ypač svarbu moterims, kurių bakterinės vaginozės priežastis nėra aiški, nes, remiantis naujausiais mokslo pasiekimais, tai kartais siejama ir su genetiniu tam tikro makšties gleivinės baltymo defektu, todėl svarbu kad normali makšties flora būtų palaikoma kuo ilgiau.
 

Andrius Vaitiekus

 

„Sveikas žmogus” 2009 m. Nr. 3