Didėjant gyventojų skaičiui, pastebimai augant jų poreikiams įtraukiama vis daugiau gamybos išteklių. Pagaminama vis daugiau produkcijos, kurią gaminant ir vartojant kaskart opesnė tampa atliekų problema. Laikui bėgant, visa, kas buvo nauja, anksčiau ar vėliau tampa sena, nereikalinga. Visa, kas pagaminama, parduodama, suvartojama, anksčiau ar vėliau tampa atliekomis.

Buitinės atliekos kaupiasi ne tik gamtoje, bet ir sąvartynuose. Norint sumažinti šiukšlių kiekį, būtina ne tik tobulinti buitinių atliekų tvarkymo sistemą, bet ir skatinti pačių gyventojų motyvaciją prisidėti prie atliekų rūšiavimo.

Gausėjančios buitinės atliekos sukelia daug rūpesčių: didėja tiek legalūs sąvartynai, tiek pašalių ir pakraščių neteisėti šiukšlynai; buitinės atliekos tampa pavojingais žmonių sveikatai židiniais, nes į sąvartynus patenka pavojingų buitinių atliekų; pakuočių gamybai sunaudojama daug gamtinių išteklių. Šių problemų sprendimas priklauso ne tik nuo technologinių ir materialinių buitinių atliekų tvarkymo galimybių, bet ir nuo visuomenės narių nuostatų, vertybių bei dalyvavimo. Labai svarbu, kad gyventojai suvoktų buitinių atliekų keliamas problemas, buitinių atliekų rūšiavimo svarbą ir pačių dalyvavimą šiame procese. Buitinių atliekų rūpesčiai tampa neišvengiamu iššūkiu kiekvienai vartotojiškai visuomenei. Todėl aktyvus visuomenės dalyvavimas, visuomenės narių informuotumas, tinkamas elgesys garantuoja sėkmingą daugelio buitinių atliekų tvarkymo uždavinių sprendimą. Visuomenės dalyvavimas atliekų tvarkyme priklauso nuo daugelio veiksnių: gyventojų požiūrio į buitines atliekas ir į gamtą apskritai, nuo vertybinio požiūrio, nuo to, kaip žmonės suvokia buitines atliekas bei jų keliamus sunkumus ir ką jie renkasi tvarkydami atliekas.

Šiuo metu yra aktuali elektronikos atliekų ir jų tvarkymo problema. Kasmet susidaro vis didesni kiekiai elektronikos atliekų bei neatsakingai naudojami gamtiniai ištekliai naujiems gaminiams gaminti. Visuomenė turi racionaliai spręsti gamybos ir vartojimo procesų metu neišvengiamai susidarančių atliekų problemą. Atliekų tvarkymo problema įvardijama kaip viena aktualiausių ir aštriausių dabarties ekologinių problemų.

Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras primena, kad balandis – švaros mėnuo. Padėkime gamtai apsivalyti nuo šiukšlių, kurias paliekame mes patys. Visi norime matyti švarią, gražią gamtą, todėl nebūkime abejingi ir susitvarkykime. Jei kiekvienas žmogus pakeltų bent po vieną šiukšlę, aplinka taptų daug švaresnė ir sveikesnė.

Atšilus orams daugelis kauniečių patraukė į gamtą, į savo pamėgtas poilsio vietas prie vandens telkinių. Kauniečių pamėgtas poilsiavietes aplankė ir Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro sveikatos edukologės. Nuotraukose užfiksuota Panemunės šilo vaizdas, Nemuno pakrantė prie Radzinausko (Lampėdžių) tilto, Kauno marių regioninis parkas (netoli Grabuciškių gyvenvientės) bei daugelis kitų vietų, kurios nusėtos dar nuo praeitų metų likusiomis šiukšlėmis. Kai kuriose vietose šiukšlės sudėtos į šiukšlių konteinerius ar šiukšliadėžes. Kitur, norint palikti tvarkingą aplinką, šiukšlės sukrautos į laužavietes, bet vėjas maišelius ir pakuotes išnešiojo po visą poilsiavietę. Kas atsakingas už tai, kad po žiemos ar vasaros, mūsų taip pamėgtose poilsio vietose yra gausu šiukšlių? Ko reiktų imtis, kad atvykę į savo pamėgtą gražųjį gamtos kampelį rastume jį švarų ir tvarkingą, mielą akiai ir širdžiai? Ar turėtume kreiptis į įstaigas ar institutucijas atsakingas už švaros palaikymą? O gal reikėtų po gražios popietės gamtoje susirinkti šiukšles? Neatvežti ir nepalikti iš namų atvežtų šiukšlių? Palikti poilsiavietę tvarkingą ir atvykus kitą kartą, ją rasti tokią pat tvarkingą? Tik nuo mūsų pačių priklauso, kokioje aplinkoje mes gyvensime. Jei mes nesilaikysime paprasčiausių elgesio su gamta taisyklių – greitai ją sunaikinsime!

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vienas iš žmogaus sveikatai įtakos turinčių veiksnių yra aplinka. Aplinka lemia 20 % kiekvieno žmogaus sveikatos. Švari aplinka yra būtina žmonių sveikatai ir gerovei. Prisiminkite, kad graži ir švari aplinka kelia ne tik pasigerėjimą, bet įtakoja ir mūsų visų sveikatą.

Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras kviečia visus prisidėti mūsų įstaigos organizuojamos akcijos balandžio 21 d., kurios metu tvarkysime netoli Palemono esantį Vieškūnų piliakalnį bei aplink jį esančią teritoriją. Šia švarinimo akcija Kauno apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centras prisideda prie akcijos „Darom 2009“, kuri balandžio 18d. vyks visoje Lietuvoje. „Darom 2009“ tikslas yra ne vien švarinti Lietuvos gamtą, bet ir skatinti ekologinį mąstymą ir pilietinį aktyvumą. Prašome aktyviai dalyvauti visose švaros akcijose. Tik taip išsaugosime gamtos grožį bei savo ir savo vaikų sveikatą.

Rūpinkimės aplinka, kurioje gyvename!
 

SAM info