Kaip išsaugoti sveikus dantis? Jei ne iki žilos senatvės, tai bent kuo ilgiau. Kodėl jie genda nuo vaikystės? Atsakyti į šiuos ir panašius klausimus paprašėme "Ave vita" odontologijos klinikos gydytojos odontologės Miglės Žemaitienės.

Kokia pagrindinė dantų profilaktikos priemonė?

Asmens burnos higiena. Būtina kasdien dantis valyti su dantų šepetėliu ir tarpdančių higienai naudoti higieninį siūlą.

Taip valyti tris kartus per dieną?
Ne, užtenka du kartus, rytą ir vakare. Pavalgius pietus pakanka dantis išskalauti vandeniu. Vakare dantis reikia valyti ne tik šepetėliu ir pasta, bet ir higieniniu siūlu, kad būtų švarūs tarpdančiai. Išsivalius dantis galima burną išskalauti specialiu skalavimo skysčiu. Išsivalius dantis nebegalima užkandžiauti ar gerti saldžių gėrimų.

Kokį šepetėlį ir kokią pastą patartumėte naudoti?
Tiksliau galėtų patarti specialistas, tačiau dažniausiai rekomenduojamas vidutinio kietumo arba minkštas šepetėlis. Jį keisti patariama kas tris mėnesius. Dantų pastą reikia rinktis pagal amžių. Yra atskiros pastos vaikams, paaugliams, suaugusiesiems. Vis dėlto geriausia ta pasta, kurioje yra fluoro.

Ar yra pastų, tikrai balinančių dantis?
Visos pastos nuvalo tik paviršinį pigmentą, net ir tos, kurios specialiai skirtos dantims balinti. Su jomis ypatingo efekto neišgausi. Specialus balinimas, kad ir kur tai būtų atliekama – namuose ar odontologijos kabinete, veiksmingas maždaug pusmetį. Po to balinimo kursą galima kartoti.

Ar jūs patariate tai daryti?
Visi šie metodai nėra kenksmingi, bet aš – už natūralumą. Negali visų žmonių dantys būti balti kaip perlai. Jų spalva paveldima, užkoduota genetiškai. Jei tėčio ar mamos dantų emalis gelsvokas, toks gali būti ir vaikučio. To nereikia bijoti, tai natūralu. Svarbu, kad dantys būtų sveiki. Ypatingo baltumo naturalūs dantys būna labai retai.

O kaip išsaugoti jų tvirtumą? Gal dantims kenkia kietas maistas, kad jau vaikystėje jie ima gesti?
Anaiptol. Dantims kenkia įvairūs traškučiai, saldūs pyragaičiai, gaivieji gėrimai su saldikliais. Kieto maisto nereikia vengti. Mes per mažai patys valgome ir vaikams per retai siūlome skaidulinio maisto, įvairių daržovių.

Dėl ko susidaro rudos apnašos ant dantų?
Tamsios apnašos gali susidaryti nuo kavos, arbatos, kurią visi ir daug geriame, raudonojo vyno, rūkymo. Patariama kas pusę metų apsilankyti profilaktinei procedūrai pas burnos higienistą ir gydytoją odontologą.
 

iMed