Kovo 14, 15 dienomis visiems norintiems Medicinos diagnostikos ir gydymo centre, įsikūrusiame Vinco Grybo g. 32A, Vilniuje, buvo atliekamas nemokamas šlapimo tyrimas. Akcija, skirta Pasaulinei inkstų dienai paminėti, sulaukė didelio atgarsio.
Šlapimo tyrimas – pirmutinis, greitas ir informatyvus būdas inkstų veiklai įvertinti. Akcijoje dalyvavo 266 įvairaus amžiaus žmonės. Moterys buvo aktyvesnės, jos sudarė apie 60 proc. visų tiriamųjų. Didžioji dalis asmenų vyresni nei 40 m., jie sudarė 71 proc. visų akcijoje dalyvavusiųjų. Rezultatai parodė, kad beveik trečdalio tyrime dalyvavusių tiriamųjų rezultatai turėjo vienokių ar kitokių nukrypimų nuo normos. Dažniausi jų – šlapimo takų infekcija ir hematurija (kraujas šlapime). Pažymėtina, kad nukrypimai nuo normos užfiksuoti visų amžiaus grupių žmonėms. Apie 50 proc. jų nustatyta 41–85 metų žmonių grupėje.
 
Šiandien kas dešimtas vyresnis nei 18 metų žmogus serga kokia nors inkstų liga. Medicinos diagnostikos ir gydymo centras akcija siekė atkreipti žmonių dėmesį į šį unikalų organą. Tai svarbiausias žmogaus organizmo skysčių ir druskų pusiausvyros reguliatorius. Statistika rodo, kad sergančiųjų inkstų ligomis skaičius nuolat auga. Inkstų ligos labai pavojingos tuo, kad turi įtakos ir kitų organų veiklai. Jos sukelia širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, gali būti širdies infarkto, galvos smegenų insulto priežastis. Inkstų ligos dažniausiai ilgą laiką yra nepastebimos. Jos vystosi lėtai, be skausmo, pirmieji simptomai dažnai pastebimi tik ligoms pasiekus vėlyvą stadiją. Atsiradę sutrikimai: šlapimo spalvos pokyčiai, sumažėjęs šlapimo kiekis, kūno tinimas yra vėlyvi inkstų ligų požymiai. Jie rodo, kad inkstų liga yra pažengusi. Pažeidimai būna negrįžtami. Mokslininkai kol kas nesukūrė dirbtinio inksto, todėl labai svarbu stebėti inkstų veiklą, rūpintis sveikata, periodiškai atlikti profilaktinius tyrimus.
 
Šlapimo tyrimui parodžius inkstų patologiją, pacientas tiriamas išsamiau. Atliekami kiti laboratoriniai tyrimai: bendras kraujo, šlapalo kiekio, šlapimo rūgšties, bendro baltymo kiekio, elektrolitų kiekio kraujyje ir kt. Inkstai echoskopuojami.
Laiku diagnozavus inkstų veiklos sutrikimus, galima efektyviai sulėtinti arba sustabdyti ligos progresavimą bei užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.
Džiaugiamės, kad ši akcija paskatino žmones pasirūpinti savo sveikata! Dėkojame akcijos partneriui Roche Diagnostics.

iMed

Šalinimo sistemos ligos