Pasaulio sveikatos organizacija dar krizės priešaušryje perspėjo, jog rinkos žlugimas gali pabloginti jautresnės psichikos žmonių simptomus. Dėl to gali paūmėti žmonių psichinės sveikatos sutrikimai ir net padaugėti savižudybių, nes ima grėsti nedarbas ir skurdas.

Nuolatinės kalbos apie krizę, Vyriausybės sudarytas krizės įveikimo planas pasėjo nerimą ir Lietuvoje. Su juo vis dažniau susiduria ir gydytojai bei vaistininkai.

Pirminės sveikatos priežiūros grandies medikai pastebėjo, jog pacientai pasikeitė – juos slegia nežinia dėl ateities, jie sutrikę ir išsigandę. Dėl to jie aktyviau tvarkosi dokumentus dėl socialinių išmokų.

Dėl žadamų mažinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų net vaistams ypač sunerimę vyresnio amžiaus žmonės bei sergantieji lėtinėmis ligomis. Jie baiminasi, jog pakilus vaistų kainoms nebeįstengs jų nusipirkti.

Gydytojai, dirbantys stacionariose gydymo įstaigose, atkreipė dėmesį, jog vis daugiau dėl sunkios sveikatos būklės į ligonines paguldoma gana jaunų žmonių. Jie užleidę savo ligas, nes dėl spartaus gyvenimo tempo neturi laiko kreiptis į gydytojus laiku.

Perka trims mėnesiams

Anksčiau išsirašydavę kompensuojamų vaistų mėnesiui ar dviem jau kurį laiką vis daugiau žmonių iš anksto į šeimos gydytojus kreipiasi vien tam, kad gautų receptą vaistams trijų mėnesių laikotarpiui – kol priemokos nepadidėjo. Žmonės nuogąstauja ir dėl to, kad kompensacijos vaistams gali sumažėti arba išvis išnykti.

UAB "Eurovaistinė" komunikacijos vadybininkė Lina Liepytė "Vakarų ekspresui" sakė, jog, vaistininkų pastebėjimu, dėl vaistų brangimo nuogąstauja vyresnio amžiaus žmonės, kuriems vaistai yra būtini.

"Tačiau didelių nereceptinių medikamentų atsargų gyventojai nekaupia – nebent vyresnio amžiaus žmonės nusiperka šiek tiek daugiau nebrangių vaistų nuo skausmo, virškinimo negalavimų ar širdies lašų. Vaistų paklausai įtaką daro ir sezoniškumas, vyraujantys orai. Paprastai šaltuoju sezonu vaistų parduodama daugiau", – sakė vadybininkė.

Kad vaistų parduodama daugiau, teigė ir UAB "Camelia" komunikacijos specialistas Daugirdas Pranaitis. Jo manymu, artinantis krizei žmonėms vis svarbesnės tampa vaistų kainos.

"Padidėjus PVM vaistai neišvengiamai brangtų, todėl kai kurie žmonės gali būti priversti pirkti tik pačius būtiniausius vaistus ir atsisakyti organizmą stiprinančių preparatų, pavyzdžiui, vitaminų ir pan." – neigiamus brangimo padarinius įvardijo pokalbininkas.

Iki šiol vaistams galiojęs lengvatinis 5 proc. PVM mokestis, panaikinus lengvatas, pakils iki 19 proc.

Beje, naujoji Vyriausybė žada kurti papildomus kompensacinius mechanizmus, kad nenukentėtų ypač vargingai gyvenantys žmonės.

Sveikam nepakenks

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis sakė, kad ekonominė krizė, kad ir kokia ji būtų sunki, sveikatai ženkliai atsiliepti neturėtų. Bent kol kas jo vadovaujamoje įstaigoje didesnis pacientų lankomumas neužfiksuotas.

"Depresija, kaip endogeninė liga, atsiranda dėl nežinomų mums priežasčių ir visiškai nesietina su išoriniais įvykiais, nors šie gali ir išprovokuoti ligos pradžią ar paūmėjimą. Labai dažnai depresija žmogus vadina blogą nuotaiką, o jos gydyti nereikia. Sveikam žmogui ekonominė krizė gali tik pagadinti nuotaiką", – sakė jis.

Jei žmogus yra sveikas, bet pasunkėjus gyvenimo sąlygoms skundžiasi neurotiniais sutrikimais, jis paprastai į psichikos sveikatos specialistus nesikreipia. Kita vertus, neurotiniai sutrikimai gali turėti somatinės ligos kaukę, todėl tikėtina, kad padaugės kreipimųsi ne į psichiatrus, o į šeimos gydytojus.

Genovaitė PRIVEDIENĖ