Penkiolikametė Louisa Ball gali miegoti ištisas savaites. Bet dėl to kaltas ne tingulys. Ji kenčia nuo vadinamojo Miegančiosios gražuolės sindromo. Didžiosios Britanijos mieste Verdinge gyvenančios L.Ball negandos prasidėjo 2008 metų spalį, kai ji susirgo gripu. Kai jau buvo beįveikianti gripą, ji susirgo kita – paslaptingesne liga. Tai yra Kleine-Levino arba populiariai vadinamas Miegančiosios gražuolės sindromas. Kenčiantieji nuo šio reto sutrikimo periodiškai gali užmigti ilgesniam laikui – net ištisoms savaitėms.

 

Neprisiminė ilgai miegojusi

„Ji gėrė vaistus nuo gripo maždaug savaitę, tačiau visiškai nepasveiko. Ji buvo išsekusi ir neatrodė, kad jai gerėtų.

Louisa užmigdavo mokykloje, kalbėdavo padrikai, be jokios prasmės – tartum miegodama. Tai labai mus išgąsdino. Nežinojome, ką daryti“, – pasakojo paauglės motina Lottie. L.Ball be paliovos miegodavo po dešimt parų. Paauglė miegodavo 22 valandas, po to trumpam nubusdavo – per tą laiką tėvai nuvesdavo ją į tualetą ir pavalgydindavo. Tuomet Louisa vėl užmigdavo. „Ji nieko negalėjo daryti, tik miegojo. Buvo labai sunku ją prižadinti, bet žinojome, kad turime jai duoti maisto ir vandens. Mes ragindavome ją valgyti, tačiau ji visą laiką be jokio sąryšio kliedėdavo. Buvo panašu į kalbėjimą ir vaikščiojimą per miegus. Pamiegojusi savaitę ar dešimt dienų, ji nieko neprisimindavo“, – pasakojo paauglės tėvas Richardas Ballas.

 

Neaišku, kaip gydyti

Kad Louisa kenčia nuo Kleine-Levino sindromo, nustatyta pernai kovą. Medikai tiksliai nežino, kas sukelia šią ligą. Manoma, jog dėl to gali būti kalti pagumburio – smegenų dalies, reguliuojančios miegą ir apetitą, sutrikimai. Sergančiųjų neguodžia faktas, kad nėra nė vieno aiškaus šios ligos gydymo būdo. Pavyzdžiui, kai kuriems pacientams duodama stimuliuojamųjų vaistų, kurie neleidžia užmigti. Louisai irgi buvo skirta vaistų, tačiau jie nepadėjo.

 

Pramiegojo net atostogas

„Mes žinome, kada dukterį ištiks miego priepuolis, – ji tampa irzli. Bet praėjusią vasarą, kai keliavome namo po atostogų Malagoje, ji pradėjo snausti važiuojant į oro uostą. Ji užmigo skrendant lėktuvu ir miegojo dar septynias dienas“, – pasakojo L.Ball tėvas. Tačiau kitą kartą britei dar labiau nepasisekė. Ji pramiegojo visas šeimos atostogas. „Ji suirzo, kai pabudo ir suprato, kad atostogos baigėsi“, – prisiminė Louisos tėvas.

 

Ar nepraleis ir egzaminų?

O ką Miegančiosios gražuolės pravardę įgijusi paauglė daro pabudusi? Puola prie sausainių, mat būna labai išalkusi.
 

Kai ilgos britės miegojimo fazės pasibaigia, ji stengiasi gyventi įprastą gyvenimą – mielai lanko mokyklą ir šokių pamokas.

Tačiau dėl ne laiku ištikusių miego priepuolių Louisai jau teko praleisti šokių konkursus ir mokyklos egzaminus. Paauglės tėvai skundžiasi, kad ji atsilieka nuo bendramokslių. Ir dabar L.Ball ramybės neduoda artėjantys egzaminai. Neaišku, ar paauglė visus juos išlaikys prieš užmigdama. („Daily Mail“, MSN, LR)

* * *

 

Kleine-Levino sindromas

* Liga, kuria sergantieji ilgai miega, pavadinta ją aprašiusių mokslininkų Willi Kleine ir Maxo Levino garbei.

* Kleine-Levino sindromas (KLS) populiariai dar yra vadinamas Miegančiosios gražuolės sindromu.

* Sergantieji šia liga periodiškai labai ilgai miega ir šios miegojimo fazės metu atsibunda tik tada, kai reikia pavalgyti ir nueiti į tualetą.

* Atsibudusio ligonio elgesys dažniausiai būna pasikeitęs – jis elgiasi keistai, vaikiškai.

* Miego priepuoliai gali trukti kelias dienas, savaites ar net mėnesius.

* Netgi pasibaigus miegojimo fazei, kai kurie žmonės neturi jėgų, jaučiasi pavargę, nėra linkę bendrauti.

* KLS sergantys žmonės šios ligos simptomų gali nejausti mėnesius ir netgi metus. Po to gali staiga ištikti miego priepuolis.

* KLS nustatytas maždaug 1000 žmonių visame pasaulyje. Šis sindromas dažniau nustatomas vyrams.

* KLS dažniausiai suserga paaugliai.

 

iMed