Anaboliniai steroidai — vaistai, kurie turėtų būti parduodami tik su gydytojo receptu. Tačiau internete šio dopingo įsigyti gali bet kas: ir savamoksliai sportininkai, ir paaugliai, per kelis mėnesius svajojantys užaugti„ didesni ir stipresni. Šiaulių ligoninės neurologo Andriaus Kazlausko teigimu, šių medikamentų vartojimas gali baigtis net mirtimi.
 
 
Pirko nelegaliai
22-ejų kultūristas (vardas redakcijai žinomas) pirmą kartą pabandė steroido, būdamas šešiolikos. Susigundė iš paaugliško smalsumo, o pasekmės sveikatai nerūpėjo. Sulaukęs aštuoniolikos, vaikinas pasiskaitė apie galimą šalutinį poveikį, bet suvartojo visą steroidų kursą: 20 ampulių ir 400 metano tablečių. „Rezultatai – kaip ant mielių“, — sako jis. Išaugo raumenų masė. 180 kilogramų svarmuo, vaikino žodžiais, iki tol būdavo riba. Jis steroidus pirko nelegaliai — per draugą. „Dabar steroidų pilnas internetas, pilni forumai, kur siūlo pirkti“, — sako vaikinas. Tarp vaikino draugų — apie 30 procentų rimtų „chemikų„ .„Vienas pažįstamas “chemino„ ir gėrė smarkiai alkoholį… Neatlaikė organizmas, mirė“, — pasakoja vaikinas.
 
 
Lengvai prieinami
Šiaulių ligoninės neurologas Andrius Kazlauskas paaiškino: anaboliniai steroidai — tai sintetiniai hormonai, kurie spartina ląstelių augimą, dalijimąsi, baltymų sintezę.
Organizmas ir pats gamina hormonus, tačiau anaboliniuose steroiduose hormonų kiekiai nepalyginamai didesni. Juos vartojant greitai auga raumenų masė. Jie naudojami gydyti įvairias ligas. „Pavyzdžiui, kai gimsta vaikas, kuris neauga“, — iliustruoja medikas. Gydytojas teigia, kad „anabolikai„ yra per daug lengvai prieinami. Juos nelegaliai atsiveža iš ten, kur pigiau, pavyzdžiui, Rusijos. „Prieš treniruotę — saują tablečių, po treniruotės — saują. Po kelių mėnesių raumenų masė nenatūraliai išsipučia“, — sako A. Kazlauskas. Sportininkus, vartojančius steroidus, medikas vadina „broileriais”: „Per kiek dienų hormonais primaitintas vištas, kiaules užaugina? Vištai galvą nukirtus, ji dar kelias dienas pučiasi. Sportininkai su savimi daro tą patį. Tai yra nenatūralus būdas pasiekti nenatūralių galimybių“.
 
 
Pavojingos pasekmės
Kokie pavojai gresia vartojant šiuos preparatus? Gydytojas sako, kad vartojant anabolinius steroidus keičiasi žmogaus elgesys ir psichika. Po vartojimo pusmetį organizmas dar gali atsistatyti. Tačiau ilgalaikis vartojimas (apie 5— 6 metus) gresia psichikos, kraujospūdžio, inkstų, kepenų, endokrininėmis bei vėžinėmis ligomis. Moterys tampa vyriškos: pranykstakrūtys, pasikeičia balsas, padidėja plaukuotumas. O vyrams gali būti priešingai — pradeda augtikrūtys, nes organizmas nebegamina vyriško hormono — testosterono. Jie gali tapti nevaisingi. „Daug sportininkų yra žuvę, tik niekas labai plačiai apie tai nešneka“, — sako gydytojas. Gydytojas sako, kad šių medikamentų vartojimą dar galima suprasti ir pateisinti, jei žmogui sportas — pragyvenimo šaltinis. Tokiais atvejais jie naudojami atsargiai, su medikų priežiūra. Baisiausia, kai steroidus vartoja mėgėjai sportininkai ir ypač paaugliai. „Nori “rėmus“ turėti ir už poros mėnesių šokiuose merginas kabinti“, — stebisi gydytojas. Jo manymu, visuomenė serga narcicizmu.
 
 
Paklausa yra
Arūnas Petraitis, Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos federacijos generalinis sekretorius ir sporto klubo „Elada“ valdybos pirmininkas, sako, kad anaboliniai steroidai kelius į sportą atrado maždaug prieš penkiasdešimt metų. Anaboliniai steroidai priklauso dopingo klasės preparatams. Todėl nemažai profesionalių sportininkų tikrinami dėl jų vartojimo. Dažniau susigundo tie, kuriems dopingo kontrolė negresia. Didžiausią pavojų A. Petraitis įžvelgia, kai šie vaistai vartojami nemokšiškai, ypač jaunų žmonių. Anot jo, apie šalutinį poveikį jaunimas negalvoja, nori tik greitų rezultatų. „Sporte viskas vyksta lėčiau. Žmonės, kurie yra pasiekę gerų rezultatų, treniruojasi ne vienerius ir ne dvejus metus“, — sako A. Petraitis. Anot A. Petraičio, žmonės, kurie perka steroidus ne vaistinėse, o internete, labai rizikuoja: „Ką tu nusiperki — niekas tiksliai nežino. Čia kaip ir maisto pramonėje: vien tam, kad gautų pelną, bet ką įdės“. Anot jo, pasaulyje yra nemažai pogrindinių laboratorijų, kuriose gaminami steroidai.
 
 
Prekyba internetu nepažabojama
Vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys sako, kad be gydytojo recepto anabolinių steroidų Lietuvoje įsigyti draudžiama. Įvežamų vaistų sudėtis yra griežtai tikrinama. Jo teigimu, naudoti anabolinius steroidus švelniai tariant pavojinga, nes bet koks gydymas hormonais turi būti prižiūrimas gydytojo.Pasitaiko ir maisto papildų, kuriuose yra hormonų. Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius pasakojo, kad prieš trejus metus vienas platintojas iš Amerikos bandė atsivežti maisto papildų sporto centrui. Jų sudėtinė dalis buvo anabolinis hormonas. Šių papildų įvežimas buvo sustabdytas pasienyje, veterinarijos inspektoriams tikrinant dokumentus.Z. Stanevičius sako, kad kontroliuoti prekybą internetu sudėtinga. „Internetinės svetainės atsiranda ir, jei veikia nelegaliai, greitai išnyksta — atsiranda kitu pavadinimu. Čia tarsi vėžinių ląstelių dauginimasis“. Internetu užsakytos siuntos pašto skyriuose nėra tikrinamos, todėl asmenims atviras kelias iš užsienio užsisakyti, ką nori.
 
iMed
„Broileriai“ ar sportininkai?