Teko skaityti apie hepatitą G kaip apie naują ir dar nelabai ištirtą ligą. Kaip yra iš tiesų? Ar yra rizikos užsikrėsti ligoninėje ar poliklinikoje?
Vitolis

Atsako specialistas:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos profesorius habil. dr.
Alvydas Laiškonis:

– Mokslininkai, taikydami naujausius molekulinės biologijos metodus, atrado dar vieną virusinių hepatitas/4350″>hepatitų (kepenų uždegimų) sukėlėją GBV-C – vadinamasis virusas G. Jis gali sukelti lėtinį kepenų uždegimą.

Nustatyta, kad GBV-C yra beždžionių virusas, bet juo gali užsikrėsti ir žmonės. Jis gana plačiai paplitęs – lytiniu keliu ir per kraujo ar jo pakaitalų perpylimą. Virusas nustatytas kraujo donorams (ne Lietuvoje!), kuriems buvo perpiltas jų kraujas. Tokie duomenys gauti ištyrus asmenis, kuriems šio viruso RNR nebuvo kraujyje, o po kraujo perpylimo jo buvo rasta. Tokie pavojingi produktai yra šviežiai šaldyta kraujo plazma, leukocitų ir trombocitų masės.

Tiriant pacientus, kuriems dažnai perpilami atskiri kraujo plazmos komponentai, nustatyta, kad hepatito G virusas dažnesnis nei bendroje populiacijoje. Panašūs rezultatai gauti tiriant pacientus po kraujo perpylimų, po kaulų čiulpų persodinimo, gydomiems imunitetą slopinamaisiais vaistais. Galima įtarti, kad šie vaistai (imunosupresantai) skatina lėtinį šio viruso nešiojimą.

Kuo dažniau perpilamas kraujas, tuo didesnė rizika užsikrėsti šiuo virusu. Jis rastas 37,5 proc. hemodializuojamų pacientų.

Hepatitą G sukeliantis virusas kartu su virusinių hepatitų B ir C bei ŽIV sukėlėjais randamas tiriant narkomanų, kurie švirkščiasi narkotikus į veną, kraują. Manoma, kad sukėlėjas gali būti perduodamas ir lytiniu keliu. Šio viruso paplitimas daug didesnis homoseksualiems vyrams, kurie yra užsikrėtę hepatito B virusu. Be to, šio viruso RNR nustatyta infekuotų asmenų spermoje. Didesnė galimybė perduoti virusą yra iš vyro moteriai.
Virusas, sukeliantis hepatitą G, išplitęs visame pasaulyje, ypač – Afrikoje. Egzistuoja ne mažiau trys viruso genotipai. Vienas jų vyrauja Vakarų Afrikoje, antrasis – Vakarų Europoje ir JAV, trečiasis – tik Azijoje.
Šio hepatito eiga būna lengva, be geltos simptomų. Ilgai stebėjus lėtinius šio viruso nešiotojus, nebuvo rasta jokių kepenų pažeidimų. Viruso pagrindinė dauginimosi vieta dar nežinoma, bet manoma, jog tai nėra kepenys.

Hepatitas G gydomas vaistu alfa interferonu, bet jis ne visiems pacientams veiksmingas, galimi ligos pasikartojimai. Hepatitas G dar nėra gerai išaiškinta kepenų pažeidimą sukelianti liga. Manoma, kad šis virusas gali pažeisti kepenis tik tam tikromis sąlygomis. Tęsiami tyrimai, siekiant nustatyti hepatito G ryšį su kepenų ciroze, kepenų vėžiu bei limfoma.
Hepatitą sukelia ir TT virusas, perduodamas per seiles. Kokius naujus šios ligos sukėlėjus mokslininkai dar ras, – neaišku. Apie dvidešimt procentų hepatitų yra neaiškios kilmės.

Lietuvos sveikata

Kepenų cirozė