Po savaitgalio, praleisto darže,  dauguma žmonių naują savaitę pradeda sunkiai – mat skauda ne tik nugarą, gelia praktiškai viską. Jei skausmai per dieną kitą nepraeina – reiškia organizmas jums signalizuoja, kad laikas susirūpinti raumenimis. Neretai nugaros skausmas aprimsta, tačiau sustingimas lieka ilgam. Sustingimo lygis būna gana įvairus: nuo vos nedidelio tempimo lenkiantis žemyn iki atkaklaus maudimo, neleidžiančio ilgiau pastovėti ar pasėdėti (ypač automobilyje). Tai – ženklas, jog laukti nebereikėtų, nes stuburas jau šaukiasi rimtos pagalbos.

Gydytojas, išsiaiškinęs negalavimo priežastį, patars atidžiau rūpintis stuburu, jo būklės gerinimu. Jeigu nugaros skausmas ima plisti į sėdmenis, šlaunis, blauzdas ar pėdas, tokie požymiai rodo, jog yra dirginamos nervinės šaknelės, išeinančios iš stuburo smegenų. O tai reiškia, kad formuojasi nepageidautini procesai raiščiuose, raumenyse, tarpslanksteliniuose diskuose ar pan.

Reikėtų rūpintis savo nugara (žinoma, ir bendra fizine būkle) nuolat. Kiekvienas žmogus bent 2-3 valandas per savaitę turėtų skirti fizinei kultūrai ir jokiu būdu neapsiriboti vien pasivažinėjimais dviračiu ar pasivaikščiojimais parke. Aktyvi viso kūno mankšta, ypatingą dėmesį skiriant nugaros raumenų ir pilvo preso stiprinimui, visų sąnarių lankstumo išsaugojimui – būtina kiekvieno žmogaus gyvenimo be sąnarių ir nugaros skausmų sąlyga.

Jeigu nugaros skausmas jau tapo vos ne kasdieniu palydovu, metas skubėti pas gydytoją. Absoliučiai daugumai žmonių, kenčiančių nugaros skausmus, pagrindinis gydymas yra individualiai pritaikytos mankštos, kvalifikuoti masažai, tempimai bei pacientų mokymai, kaip gyventi, kad ne tik daržų sodinimo, bet ir kiekvienas rytas neprimintų jums, jog “turite nugarą”.

Lietuvos sveikata