Daugėja įrodymų, kad dažniausiai pasaulyje atliekama nesudėtinga chirurginė operacija gali išgelbėti milijonų žmonių gyvybę, apsaugodama juos nuo ŽIV ir kitų pavojingų virusų. Kai kurių Vakarų šalių sveikatos apsaugos specialistai ragina išnagrinėti naujų tyrimų rezultatus ir, atmetus su vyrų apipjaustymu siejamus religinius, kultūrinius bei etinius prietarus, apsvarstyti visuotinio berniukų apipjaustymo galimybę. Jei augintumėte sūnų ir sužinotumėte, kad nesudėtinga chirurginė operacija gali apsaugoti jį nuo mažiausiai trijų ligų, kurios visame pasaulyje nusineša milijonus gyvybių, ar tokia žinia jus sudomintų? – klausiama britų dienraštyje „Independent“ paskelbtame straipsnyje. Bet, priduriama, ar susidomėjimas kartais neišblėstų išgirdus, kad ši operacija – apipjaustymas? 

Pasak dienraščio, apipjaustymas yra dažniausiai pasaulyje atliekama chirurginė procedūra, tačiau ji kartu yra ir pati „jautriausia“ – politiniu, kultūriniu ir etiniu požiūriu. Net ir akademiniuose sluoksniuose sunku surengti nešališką diskusiją, kurios dalyviai objektyviai išnagrinėtų visus turimus įrodymus ir įvertintų vyrų apipjaustymo privalumus bei trūkumus. Ne vieną dešimtmetį medicinos mokslo bendruomenė stengiasi „apeiti“ šį daug ginčų sukeliantį klausimą. Iki šiol specialistai laikosi plačiai žinomos nuostatos, kad ši operacija „mediciniškai nėra būtina“, išskyrus kai kuriuos atvejus, kai susiduriama su fiziologiniais trūkumais. Tačiau pastaruoju metu atlikti tyrimai verčia keisti šią poziciją, nes jų rezultatai įrodo, kad apipjaustymas turi svarbią medicininę reikšmę. Trys 2005 – 2007 m. Pietų Afrikos Respublikoje, Kenijoje ir Ugandoje atlikti tyrimai atskleidė, kad vyrų apipjaustymas 50 – 60 proc. sumažina užsikrėtimo ŽIV virusu pavojų per lytinius santykius. Šis plačiai žinomas faktas daugelyje Afrikos šalių paskatino pradėti masinio berniukų apipjaustymo programas, kurias remia Pasaulio sveikatos organizacija. PSO vertinimais, ilgalaikėje perspektyvoje tai padės išgelbėti milijonus gyvybių, pastebi dienraštis. 

Dabar gauta naujų įrodymų, kad apipjaustymas taip pat padeda apsisaugoti nuo žmogaus papilomos viruso – pagrindinės moterų gimdos kaklelio vėžio priežasties. Nustatyta, kad šio viruso sukeliamos infekcijos pavojus apipjaustymo atveju sumažėja iki 35 proc. Tyrimai taip pat atskleidė, kad ši chirurginė operacija saugo ir nuo pūslelinę sukeliančio Herpes simplex viruso – infekcijos pavojus sumažinamas iki 25 proc. Tokie rezultatai buvo pristatyti 104-ame metiniame JAV Urologų asociacijos susirinkime. Kitas neseniai atliktas tyrimas, kurio rezultatai kovo mėnesį paskelbti žurnale „New England Journal of Medicine“, liudija, kad apipjaustymas iš visko sprendžiant apsaugo ir nuo sifilio, tačiau, pasak specialistų, patikimai tai įrodyti bus galima tik atlikus išsamesnius didesnės apimties tyrimus. Pasak dienraščio, žmogaus papilomos ir herpeso virusai yra pasaulinio masto sveikatos problemos. Šiomis ligomis užsikrėtusiųjų skaičius nepalyginamai didesnis už ŽIV infekuotų žmonių skaičių. Nuo gimdos kaklelio vėžio Vakarų šalyse miršta tūkstančiai moterų, besivystančiose šalyse mirtys skaičiuojamos milijonais. Herpesas nesukelia mirtino pavojaus, tačiau tai yra gana sunki liga, kurios gydymui kasmet išleidžiami milijonai dolerių. 

„New England Journal of Medicine“ redakcijos straipsnyje tvirtinama, kad naujieji apsauginio apipjaustymo poveikio tyrimų rezultatai ragina medicinos profesionalus peržiūrėti savo požiūrį į šią chirurginę operaciją. Pranešama, kad dvi šalys – JAV ir Australija – jau sureagavo į naujų tyrimų išvadas. Amerikos Pediatrų akademija įsteigė darbo grupę savo politikai dėl apipjaustymo peržiūrėti, šiuo pavyzdžiu pasekė ir Australijos sveikatos apsaugos pareigūnai. Pasak Niujorko sveikatos apsaugos departamento pediatrės, Pediatrų akademijos sudarytos darbo grupės vadovės Susanos Blank, per kelerius pastaruosius metus buvo gauta daug naujų duomenų, kuriuos būtina išnagrinėti ir parengti naują politiką apipjaustymo atžvilgiu. „Tyrimų rezultatai yra įtikinami, tai reikia pripažinti. Mūsų užduotis – išnagrinėti juos mūsų šalies kontekste. Kūdikių ir vaikų sveikatos problemų nagrinėjimą neretai apsunkina emocinės nuostatos“, – sakė ji. Pasak dienraščio, šiuo metu 30 proc. pasaulyje gyvenančių vyrų yra apipjaustyti, tačiau ši operacija dažniausiai atliekama dėl religinių ir kultūrinių, o ne dėl medicininių priežasčių.
 

iMed