JAV mokslininkai mano, jog kai kurie dažikliai gali būti naudingi, nes
blokuoja kancerogenus.
Toksikologė Geil Orner atliko neįprastą bandymą. Į vaivorykštinių
upėtakių maistą ji pridėjo kancerogeno aflatoksino ir dažiklių E129
(alura raudonasis) bei E132 (indigokarminas). Kas mėnesį viena grupė
žuvų buvo šeriama maistu su kancerogenais ir dažikliais, kita – tik su
kancerogenais.
Po 9 mėnesių toksikologė nustatė, kad upėtakiams, šertiems
kancerogenų ir dažiklių papildytu maistu, 50 proc. mažiau buvo
aptikta piktybinių kepenų navikų, negu toms žuvims, kurios ėdė tik
kancerogenais papildytą maistą.
„Galbūt maisto dažikliai nėra jau tokie pavojingi“, – teigė G.Opner.
Tiesa, tokslikologė pabrėžė, kad tai visai nereiškia, jog dabar reikėtų
be saiko valgyti dažytų saldainių ar gerti spalvotų vaisvandenių.
Pirmiausia reikia nustatyti, kaip kancerogenai ir dažikliai veikia
organizmą, o tam reikalingi papildomi tyrimai.