+0
-1
-1
Dėl kokių priežasčių gali padažnėti poreikis šlapintis?

Dažnas poreikis šlapintis gali trukdyti ir dirbti, ir miegoti, ir net mėgautis malonia veikla. Įprastai šlapinamasi 4-8 kartus per dieną, tačiau šis poreikis gali būti žymiai didesnis dėl gausaus suvartojamų skysčių kiekio. Dėl kokių kitų priežasčių gali padažnėti poreikis šlapintis? Pateikiame Jums dar penkias priežastis, kurios gali būti susijusios tiesiog su per dideliu kavos vartojimu ar net su rimtesnėmis ligomis.

Cukrinis diabetas

Pirmo tipo cukrinis diabetas dažnai atpažįstamas būtent iš netikėtai stipriai padažnėjusio poreikio šlapintis. Dažnesnis šlapinimasis gali būti ir antro tipo cukrinio diabeto požymis, o šis tipas sudaro bene 90-95 procentus visus cukrinio diabeto atvejų. Organizmas tokiu būdu mėgina pašalinti gliukozės perteklių, kuri ir pati veikia tarsi diuretikas. Jei kamuoja ne tik dažnesnis poreikis šlapintis, bet ir troškulys, sunkiau gyja žaizdos, atsiranda silpnumas, tuomet reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytojus.

Gerybinė prostatos hiperplazija

Tai išskirtinai vyriškąją lytį paliečianti liga, kurios tikimybė ypatingai auga su amžiumi. Manoma, kad prostata po truputėlį kasmet padidėja jau nuo 25-30 metų amžiaus. Toks jos didėjimas sukelia įvairaus laipsnio šlapinimosi sutrikimus, nes pradedamas spausti šlaplė, kuria šlapimas nuteka iš šlapimo pūslės. Kuo labiau prostata spaudžia šlaplę, tuo daugiau sunkumų kyla mėginant nusišlapinti. Dėl šios priežasties ne tik padažnėja poreikis šlapintis, bet ir pakinta šlapimo srovė – ji tampa netolygi, silpna. Pakinta jos trajektorija, atsiranda srovės trūkinėjimų. Be to, pacientus itin vargina staigus ir nenumaldomas poreikis šlapintis.

Gerybinę prostatos hiperplaziją galima sėkmingai suvaldyti augaliniais vaistiniais preparatais, pavyzdžiui, Prostamol Uno, ir jų deriniais su cheminės prigimties vaistiniais preparatais. Prostamol Uno yra vaistas, kurio efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais, skirtingai nei begalė maisto papildų, kuriems klinikiniai tyrimai nebūtini.  Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Sunkesniais atvejais taikomas chirurginis gydymas.

Šlapimo takų uždegimas

Įprasčiausi šlapimo takų uždegimo požymiai yra ne tik dažnas šlapinimas, bet ir labai skubus, netikėtas noras šlapintis, karščiavimas, pilvo skausmas, diskomfortas ir deginimas šlapinantis. Šlapimo takų uždegimą sukelia ne tik bakterijos, bet ir atipiniai mikroorganizmai, grybeliai ir t.t. Ūmines šlapimo takų infekcijas būtina atpažinti ir tinkamai gydyti, nes jos gali tapti lėtinėmis, o tai reiškia, kad padažnėjęs šlapinimasis gali trikdyti gyvenimo kokybę ir  sukelti rimtesnių komplikacijų riziką.

Per didelis suvartojamo kofeino ir alkoholio kiekis, šlapimą varantys maisto produktai, diuretikai

Žinoma, kad kofeinas ir alkoholis veikia kaip diuretikai, todėl gali žymiai padažnėti poreikis šlapintis. Vertėtų nepamiršti, kad kofeino turi ne tik kava, bet ir įvairūs energijos suteikiantys gėrimai, kai kurie gaivieji gėrimai. Alkoholis ne tik skatina gausesnį skysčių pasišalinimą, bet ir neigiamai veikia inkstus, šlapimo takus bei prostatą. Pavyzdžiui, jis didina priešinės liaukos pabrinkimą, todėl jau sergant gerybine prostatos hiperplazija simptomai dėl alkoholio vartojimo gali tik dar labiau suintensyvėti. Diuretiniu poveikiu pasižymi ir kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, arbūzai, melionai, agurkai, salierai, petražolės, svogūnai, česnakai, imbieras ir kt. Valgant daugiau šių maisto produktų gali tekti žymiai dažniau bėgioti į tualetą. Beje, skysčių išsiskyrimą padidina ir vartojami vaistai – diuretikai.

Inkstų ir šlapimo takų akmenligė

Inkstų ir šlapimo takų akmenligei būdingas ne tik dažnas poreikis šlapintis, bet ir pykinimas (kartais su vėmimu), karščiavimas, stiprus skausmas šone, galintis plisti į nugarą ir kitas sritis bei šaltkrėtis. Žinoma, kad ši būklė dažniau pasitaiko antsvorio turintiems asmenims. Jos pasireiškimo tikimybę labai didina per mažas skysčių vartojimas, gausus baltymų kiekis maiste, tam tikros medžiagų apykaitos ir lėtinės ligos, genetinis polinkis sirgti šia liga. Akmenukai neretai pasišalina patys, tačiau juos gali tekti šalinti ir chirurginiu būdu. Manoma, kad inkstų akmenligei būdingas vienas sunkiausių skausmų pasaulyje.