Diabetikams – sveikas ir įvairus maistas

Sergantiesiems cukriniu diabetu būna padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje, tai ilgainiui sukelia komplikacijas. Vaikai dažniausiai serga 1 tipo diabetu, kai kasa negamina hormono insulino, suaugusieji – 2 tipo cukriniu diabetu, kai insulino gausu, tačiau organizmo ląstelės jo „nebeklauso“.

Abiem atvejais sutrinka visų maisto medžiagų, ne tik cukraus (angliavandenių), apykaita. Todėl sergančiam žmogui svarbu tinkamai suderinti visas maisto grupes. Jis gali valgyti viską, tačiau nebegali sau leisti valgyti bet ko, bet kada, bet kokiais kiekiais. Nėra specialios dietos, tačiau sveikai maitintis diabetikui privaloma, kad būtų išvengta komplikacijų.

Sveikos mitybos taisyklės

Sveika mityba tai nėra badavimas, vegetarizmas ar griežtas atsisakymas visko, kas skanu. Maitintis reikia įvairiu, skaniu maistu, turinčiu daug naudingųjų maisto medžiagų, tačiau saikingai. Kadangi medžiagų apykaita sergant cukriniu diabetu nepakankama, ypač svarbu valgyti reguliariai, t.y. kiekvieną dieną tuo pačiu metu, o, jei įmanoma, ir dažniau (apie penkis kartus per dieną).

Svarbu sureguliuoti kūno masę, nes tuomet lengviau kontroliuoti ligą. Reguliariai mankštintis. Skaičiuoti kalorijas, vartoti mažiau riebalų. Tačiau nerekomenduotina laikytis dietų, nes sergant diabetu nukenčia visų maisto medžiagų perdirbimas, o nesubalansuota mityba jį tik dar labiau pablogintų.

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Jie turi sudaryti didžiausią dalį paros kalorijų kiekio. Tai duonos gaminiai, kruopos, makaronai, kukurūzai. Cukrus taip pat angliavandenis, tačiau kaloringieji saldumynai energijos suteikia neilgam, o naudingųjų maisto medžiagų turi mažai. Taigi smaližiauti tenka rečiau, tačiau net sergant cukriniu diabetu nieko blogo suvalgyti nedidelį torto gabalėlį per gimtadienį. Baltymai turėtų sudaryti apie penktadalį paros kalorijų kiekio.

Tačiau, jei pažeisti inkstai, toks kiekis baltymų gali būti per didelis. Jei kūno masė ir cholesterolis bei trigliceridų kiekis kraujyje normalūs, riebalai gali sudaryti ne daugiau nei trečdalį bendro kalorijų kiekio. Beje, pastebėta, kad diabetas lengviau gydomas ligoniui vartojant tuos riebalus, kuriuose daug mononesočiųjų riebalų rūgščių (alyvų aliejų, riešutus). Kiti aliejai, turintys daug polinesočiųjų rūgščių, taip pat tinkami. Sergantieji turėtų nepamiršti valgyti daugiau skaidulų turinčio maisto (daržovių, vaisių, rupios duonos). Skaidulos mažina cholesterolio pasisavinimą bei turi teigiamos įtakos gliukozės kiekio kraujyje reguliavimui. Saikingai reiktų vartoti druską, ypač jei paciento aukštas kraujospūdis.

Cukrus ir dirbtiniai saldikliai

Vartoti nedaug cukraus galima, tačiau tuomet teks mažiau valgyti kitų, naudingesnių, maisto produktų. Todėl dažnai sergantieji renkasi saldiklius, turinčius mažiau kalorijų (sachariną, maltitolį, aspartamą). Aspartamo negalima vartoti sergant fenilketonurija. Dažnai saldikliai turi savitą prieskonį arba, pvz., suteikia rūgštoką skonį verdamai uogienei.