Didžiausias virškinimo kenkėjas – persivalgymas?

Kauno klinikinės ligoninės vidaus ligų gydytojos geriatrės Jurgitos Knašienės teigimu, dažniausias funkcinis (laikinas) virškinamojo trakto negalavimas funkcinė dispepsija – tai nuolatinis ar pasikartojantis viršutinės pilvo dalies (epigastrio, „po duobute“) skausmas ar diskomfortas, nesant rimtų ligų. Ši liga vargina 12–54 proc. visų gyventojų. Moterys serga pusantro karto dažniau nei vyrai, o dažniausiai funkcinė dispepsija kamuoja vyresnio amžiaus asmenis. Pagrindiniai simptomai: skausmai, pilnumo, išsipūtimo jausmas epigastrio srityje (skausmą gali išprovokuoti maistas), rėmuo, pykinimas, atpylimas rūgščiu skrandžio turiniu, meteorizmas. Dispepsija atsiranda dėl persivalgymo, mitybos režimo nesilaikymo, streso, alkoholio vartojimo, rūkymo, antsvorio ar kai kurių vaistų vartojimo. Maistinės medžiagos visiškai pasisavinamos ir organizmo tinkamai panaudojamos tik tada, kai maistas gerai suvirškinamas. Valgant bene didžiausias krūvis tenka kasai. Būtina tinkamai sureguliuoti virškinimo fermentų veiklą. Persivalgius kasa nebespėja pagaminti ir išskirti optimalaus kiekio virškinimui būtinų fermentų, tad atsiranda įvairių virškinamojo trakto negalavimų.

Ligą lemia daug priežasčių

Pajutus virškinamojo trakto sutrikimų sukeltus simptomus gydytoja pataria išsiaiškinti priežastinį veiksnį, pavyzdžiui, pakeisti mitybos įpročius. Dar Seneka yra pasakęs, kad „alkiui numalšint reikia nedaug, bet labai daug reikia norint patenkinti persisotinusio skrandžio užgaidas“. Kai vargina nevirškinimo ar ankstyvo sotumo jausmas, viduriavimas, pilvo pūtimas, atsiradę dėl funkcinių virškinamojo trakto sutrikimų, dažnai paskiriama kasos fermentų. Pagrindinis gydymo kasos fermentais tikslas – kompensuoti egzokrininękasos funkciją ir panaikinti ar palengvinti kasos funkcijos nepakankamumo sukeltus laikinus simptomus, palaikyti pakankamą fermentų aktyvumą dvylikapirštėje žarnoje tuo metu, kai ten virškinamas maistas. Tokiu atveju rekomenduojama kasos pakaitinė terapija fermentais, pavyzdžiui, „Mezym 10000“. Vaisto dozės priklauso nuo paciento virškinimo sutrikimo laipsnio, o optimali dozė nustatoma individualiai.

„Mezym 10000“ galima paprastai dozuoti ir vartoti pagal kiekvieno paciento mitybos įpročius. Tiesa, savigyda galima užsiimti tik esant laikinų virškinamojo trakto negalavimų, tuomet pakanka dviejų tablečių, o jei maisto suvartojama gausiau – reikia vartoti keturias tabletes valgio metu. Į gydytoją būtina kreiptis, jei minėti negalavimai, nepaisant gydymo, išlieka, progresuoja skausmas, pykinimas, vemiama, krinta svoris. Šie simptomai gali būti rimtos ligos požymis. Priminsime, kad „Mezym 10000“ yra natūralios gyvulinės kilmės kasos fermentų – lipazės, amilazės, proteazės preparatas, gerinantis riebalų, angliavandenių ir baltymų virškinimą. „Mezym 10000“ tabletės yra padengtos skrandžio sulčių poveikiui atspariu apvalkalu, antraip aktyvūs fermentai būtų suardomi skrandyje. Todėl fermentai atpalaiduojami ten, kur reikia, tai yra kai pasiekia žarnyną, padeda virškinti maistą. Būtent dėl šio specialaus apvalkalo tabletės negalima kramtyti – ją reikia nuryti visą, užsigėrus trupučiu vandens. Vaistas būtinai turi būti vartojamas su maistu, kitaip jis neveiks. Pankreatino pakaitinė terapija padeda organizmui suvirškinti maisto medžiagas ir pagerina skrandžio išsituštinimą. Gydymas efektyvus, jei išnyksta pilvo skausmai, pilvo pūtimas ir kiti nemalonūs anksčiau minėti simptomai.

Svarbus mitybos režimas

O sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė pataria laikytis mitybos režimo – būtinai valgyti pusryčius. Į racioną reikėtų įtraukti daugiau daržovių, ypač termiškai neapdorotų. Jos sočios, tačiau neapsunkina skrandžio ir ilgam suteikia sotumo. Valgymo procesui būtina skirti pakankamai laiko. Jei valgome skubėdami, nesukramtome, ryjame dideliais kąsniais, stipriai apsunkiname organizmą, be to, dažniausiai persivalgome, nes per tiek laiko smegenys negali taip greitai aktyvuoti sotumo pojūčio. Persivalgymą skatina ir miego trūkumas, ypač antroje dienos pusėje, kai ima trūkti energijos. Dažniausiai persivalgoma cukraus, miltinių, riebių patiekalų. Nuolatinis kalorijų perviršis racione silpnina imunitetą, žmogus jaučiasi apsunkęs, mieguistas, tai galiausiai priveda prie nutukimo, o jo pasekmės - padidėjęs cholesterolio kiekis ir kraujospūdis, II tipo cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, virškinamo trakto negalavimai. V.Kurpienė pataria vakarienei rinktis porciją būtinai šviežių (nevirtų, nekeptų) daržovių, o prie jų – lengvai termiškai apdorotų daržovių, pupelių, lęšių, rauginto pieno produktų, pavyzdžiui, varškės su žalumynais ar termiškai apdorotos žuvies. Maisto kiekis vakarienės metu neturi būti didelis. Paprasčiau tariant – vakare porcija turėtų būti du kartus mažesnė nei per pietus. LT/Mez/2013/11