Subalansuotai mitybai būtina vartoti šiek tiek riebalų, kurie reikalingi
normaliam organizmo funkcionavimui. Net ir laikydamosios griežčiausių lieknėjimo
dietų visiškai jų neatsisakykite. Negaudamas pakankamai riebalų organizmas
negalėtų įsisavinti A, E, K vitaminų. O laikantis dietos, riebalai naudingi dar
ir tuo, kad jų suvalgius ilgiau išlieka sotumo jausmas. Nors ir suvalgysite
keliomis kalorijomis daugiau, tačiau ilgiau išbusite nevalgiusi.
Maistiniai riebalai yra vertingi ir dėl organizmui teikiamos energijos. Jų
cheminėje sudėtyje yra mažiausias procentas deguonies, iš visų kt. maisto rūšių.
Taigi, jie daug sparčiau oksiduojasi bei greičiau ir daugiau mūsų organizmui
suteikia energijos.
Riebalų tipai
Riebalai gali būti įvairių tipų, skirtis pagal kaloringumą ir kt. Riebalus gali
sudaryti sočiosios ir nesočiosios rūgštys.
Sveikatai ir figūrai pavojų kelia sočiosios riebiosios rūgštys. Per daug
vartojant sočiųjų riebalų rūgščių, kurių gausu riebiuose mėsos ir pieno
produktuose, didėja cholesterolio koncentracija kraujyje. Padidėja rizika
susirgti širdies ligomis. Sočiųjų riebiųjų rūgščių daugiausia randama gyvulinės
kilmės produktuose.
Nesočiosios rūgštys nekelia tokio pavojaus sveikatai, netgi atvirkščiai –
nedidina cholesterolio kiekio kraujyje, o jį mažina. Be to, šios rūgštys
dalyvauja organizmo procesuose, kurie skatina medžiagų apykaitą. Taigi, šie
riebalai ne tik netukina, bet netgi padeda lieknėti. Augalinės kilmės riebalai
sudaryti iš nesočiųjų rūgščių. Nesočiosios riebalų rūgštys skirstomas į:
mononesočiasias riebalų rūgštis ir polinesočiasias riebalų rūgštis.