Dietologės patarimai. Kiek valgyti kiaušinių ir kaip nepersivalgyti per Velykas

Neatsiejamas
Šv. Velykų stalo atributas – kiaušiniai. Kuo pasižymi šis maisto produktas?

 

Kiaušinis
– savo mitybine verte yra puikus maisto produktas. Jame gausu baltymų, todėl
jis suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, taip pat yra nekaloringas, jei yra virtas
ir jo nevalgome su majonezu.

 

Kiaušiniuose
gausu nepakeičiamųjų amino rūgščių, vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų,
kurios stiprina imunitetą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Kiaušiniuose yra B
grupės vitaminų ( B1, B2, B6, B12), folinės rūgšties, cholino, biotino,  riebaluose tirpių vitaminų – vit. A, D, E,
K,  seleno, magnio,  cinko, kalcio, mangano, kalio ir kitų
mikroelementų. Tai mononesočiųjų ir polinesočiųjų (omega-3) riebiųjų rūgščių
šaltinis.

 

Mitas paneigtas

Pasak
Centro poliklinikos gydytoja dietologės Eugenijos  Česaitytės, mitas, kad kiaušiniai yra
„pavojingi“ sveikatai, dėl juose esančio cholesterolio, yra paneigtas. Nors
kiaušinyje jo yra nemažai (apie 186 mg), tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį,
randamą kraujyje, įtakoja ne konkretus maisto produktas, turintis daug
cholesterolio, o sočiųjų riebalų perteklius mūsų mityboje, ir ne tik, naujausi
tyrimai rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje 
priklauso  nuo genetikos, streso
ir fizinio aktyvumo.

 

Mūsų
organizmui reikalingas tam tikras cholesterolio kiekis, nes iš jo sintezuojasi
vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis taip pat svarbus augimui, todėl reikalingas
augančiam organizmui.

 

Kiek suvalgyti?

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, turintiems labai aukštą
cholesterolio kiekį kraujyje užtenka 2 kiaušinių per savaitę, kitiems, gali
būti kasdien, bet ne daugiau kaip 1 vnt. per dieną. Suvalgius
per daug kiaušinių, gali sutrikti virškinimas, kaip ir nuo kito persivalgomo
maisto. Geriausiai skrandis virškina kiaušinį, kurio ir baltymas, ir trynys yra
gerai išvirę“, – tvirtina Centro poliklinikos gydytoja dietologė E.  Česaitytė.

 

Kaip
išvengti persivalgymo šventiniu laikotarpiu

Pagrindinė
taisyklė norint nepersivalgyti per šventes ir jaustis gerai yra SAIKAS. Šią tiesą žino daugelis, tačiau
ne visada lengva jos laikytis.

 

✔ Laikykitės valgymo režimo
ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo laikotarpis
netruktų ilgiau kaip 5 valandas. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo
labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto, skatinamas persivalgymas.

 

✔ Valgykite lėtai, ilgai
kramtykite maistą – ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20-30 kartų) yra geriau
suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.

 

✔ Tarp skirtingų patiekalų
valgymo pabandykite padaryti 20 minučių pertrauką.

 

✔ Valgykite iš mažesnių lėkščių.

 

✔Ruošdami maistą stenkitės
riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną
(pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą,
maistas ilgiau užsistovi skrandyje.

 


Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl
valgykite kuo daugiau  daržovių.

 

✔Ruošdami patiekalus vietoj
druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną,
pipirmėtę.

 

✔Salotas, padažus
pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine
grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.

 

✔Ant šventinio stalo
nepamirškite ir šviežių vaisių.

 

✔Nepiktnaudžiaukite šokoladu,
saldumynais.

 

✔Esant apsunkintam
virškinimui – gerkite žolelių arbatas, kurios gerina virškinimą (kmynų,
pankolių, raudonėlių, ramunėlių ir kt.).

 

✔ Gerkite vandenį arba patys
pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma mažiau vartokite
alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų, nes šie gėrimai labai kaloringi.

 

✔ Nerekomenduojama valgant žiūrėti
televizoriaus. Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Išeikite pasivaikščioti į
lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su Jums artimais žmonėmis.