+1
-0
+1
Dieviško skonio vaisius – mangas

Tarp egzotinių vaisių karaliumi galima vadinti mangą. Tai vaisius, kurio
skonį pirmieji jį pradėję auginti Malaizijos aborigenai, apibūdindavo kaip
dievišką. Pagal formą beveik kiekvienas mango vaisus primena žmogaus širdį.

Nesunokę mango vaisiai būna tamsiai žalios spalvos, tokius juos nuskina ir veža
į parduotuves, kur jie labai greitai per dvi tris dienas sunoksta – pasidaro
raudonai geltoni.

Gerai prinokęs vaisius yra didelis, tvirtas. Nepirkite mažų vaisių, nes juose
nedaug minkštimo. Jeigu vaisiaus oda sutrūkinėjusi, vaisius jau pernokęs.

Laikyti mango vaisius reikia šaldytuve, nes jie gana greitai genda. Valgomi
mangai dažniausiai termiškai neapdoroti. Jų gaivus skonis ypač tinka po aštraus
ir karšto maisto. Iš vaisių galima gaminti įdarą pyragams, dedama jų ir į
salotas, pieno kokteilius, gaminamas padažas žuvies patiekalams. Lengvas mango
skonis gerai dera su jūros produktais. Iš šių vaisių verdama uogienė bei džemai.

Medicinos tikslais mango vaisiai vartojami sergant diarėja. Juose gausu kalcio,
fosforo ir vitaminų B ir C. Rekomenduojama jų vartoti esant dantenų ar burnos
ertmės uždegimams, jei skauda pilvą, taip pat peršalus.

Svarbu:
Vienu kartu nereikėtų prisivalgyti daug mangų, nes jie gali sutrikdyti
virškinimo sistemos veiklą.
Šie vaisiai nedera su alkoholiu.

Mangų ir pipirų salotos

Reikės:
– 1 didelio mango,
– 4 šakelių kalendros,
– skiltelės česnako,
– 4 žiupsnelių cukraus,
– 2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių,
– aštraus žaliojo pipiro,
– žiupsnelio raudonųjų pipirų
– 3 šaukštų salotų padažo.

Žaliąjį pipirą supjaustykite griežinėliais, suplėšykite kalendrą, mangus
supjaustykite šiaudeliais. Išspauskite česnaką, sudėkite cukrų, žaliąją citriną
ir padažą. Sumaišykite. Sudėkite mangus ir pipirus. Prieš patiekiant ant stalo
apibarstykite kalendra ir raudonaisiais pipirais.