+1
-0
+1
Dujų kaupimosi žarnyne priežastys gali būti labai netikėtos

Per didelis dujų susikaupimas žarnyne – varginanti problema. Dėl kokių keturių pagrindinių priežasčių jis gali atsirasti ir kada jau reikėtų kreiptis į gydytoją?

Dujos žarnyne dažniausiai kaupiasi dėl papildomo oro nurijimo

Viena dažniausiai pasitaikančių per didelio dujų susikaupimo žarnyne priežasčių – per gausus oro nurijimas, dar vadinamas aerofagija. Daugelis žmonių net nepastebi, kad jie turi gana ryškų įprotį nuryti nemažai oro. Didžioji dalis tokio nuryto oro iš viršutinės virškinimo trakto dalies pasišalina raugėjant, tačiau dalis dujų lieka skrandyje ir keliauja toliau plonuoju žarnynu. Taigi itin didelis dujų kiekis gali skausmingai tempti žarnyno sieneles ir sukelti daug nemalonių pojūčių. Daugiau oro nuryjama tuomet, kai valgoma susinervinus arba skubotai. Aerofagijos tikimybė padidėja, jei valgant kalbama arba juokiamasi. Todėl valgyti reikia ramiai, lėtai ir susikaupus – taip ženkliai sumažėja tikimybė, kad po valgio pūs pilvą ir pasireikš kiti su tuo susiję nemalonūs simptomai.

Dujų susikaupimą žarnyne paskatina visai nekalti įpročiai

Pasirodo, kad daugiau oro nuryjama kramtant kramtomąją gumą ar čiulpiant vaisinius ledinukus. Aerofagijos tikimybę didina ir gėrimų vartojimas per šiaudelį. Skausmingą pilvo pūtimą gali sukelti nesaikingas gazuotų gėrimų vartojimas. Kai kuriems asmenims pakanka vos pusės taurės putojančio šampano ir vėliau pasireiškia ne tik rėmuo, bet ir nemalonus pilvo pūtimas. Gazuoti, fermentuoti, saldūs alkoholiniai gėrimai ypatingai didina pilvo pūtimo riziką, todėl jų geriau vengti. Daugiau oro nuryjama ir rūkant. Pasirodo, kad daugiau oro nuryti galima ir tuomet, kai dėvimi netinkamai pritaikyti dantų protezai ar kiti burnos įtaisai. Tokiu atveju būtina pasitarti su gydytoju odontologu ar ortodontu.

Pilvo pūtimo riziką didina tam tikro maisto vartojimas

Tikrai ne paslaptis, kad pilvą dažniau ir intensyviau pučia nuo kopūstinių daržovių, pavyzdžiui, baltagūžių kopūstų, brokolių, žiedinių kopūstų, briuselinių kopūstų. Tačiau tikrai ne kiekvienas žino, kad meteorizmo pasireiškimą paskatinti gali daug angliavandenių turinčio maisto vartojimas – kai kuriems asmenims itin skausmingas ir varginantis pilvo pūtimas pasireiškia nuo šviežios duonos, miltinių kepinių, makaronų patiekalų ir panašaus maisto. Kiti dujų kaupimąsi žarnyne paskatinantys produktai yra ankštinės daržovės, pavyzdžiui, žirniai, lęšiai, pupelės, avinžirniai. Jei pilvo pūtimas vargina itin dažnai, derėtų pasidomėti, ar dėl to nekalti šviežio pieno produktai, pavyzdžiui, šviežias pienas, grietinėlė, sūris, ledai. Rauginto pieno produktai pilvą pučia rečiau, vis dėlto tai irgi gali būti meteorizmo priežastis. Pilvą pučia ir kitos daržovės – vertėtų paminėti ridikėlius, svogūnus, artišokus, agurkus, šparagus. Ne kiekvienas žino, kad sojų produktai ir grybai taip pat skatina didesnę dujų gamybą žarnyno spindyje. Gana varginantį pilvo pūtimą gali sukelti ir vaisiai bei uogos, ypač jei jie valgomi su žievelėmis, termiškai neapdoroti ir dideliais kiekiais – tai obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, nektarinai, vynuogės ir pan. Gali būti kaltos ir vaisių sultys bei įvairūs fermentuoti gėrimai. Dažniau pilvą pučia nuo daugiau skaidulų turinčio maisto – vertėtų paminėti iš viso grūdo dalių iškeptus gaminius, avižų ir kviečių sėlenas. Kalti gali būti ir saldumynai bei labai saldūs gėrimai – net ir tie, kurie saldinti saldikliais. Tokie saldikliai kaip sorbitolis, ksilitolis ir manitolis gali ypatingai pūsti pilvą. Šiais saldikliais saldinamos ir kramtomosios gumos, vaisiniai ledinukai ir t.t.

Pilvo pūtimas gali pranešti apie tam tikras ligas

Jei pašalinus minėtus veiksnius vis tiek pučia pilvą, tai gali pranešti apie tam tikras ligas ar sveikatos sutrikimus. Dažniau vardijamos tokios ligos ir sveikatos sutrikimai kaip dirgliosios žarnos sindromas, tam tikrų maisto produktų netoleravimas ar celiakija, apsinuodijimas maistu, gastroezofaginio refliukso liga, uždegiminės žarnyno ligos, pakitęs blogųjų ir gerųjų bakterijų santykis žarnyne. Itin sunkiais atvejais stiprus pilvo pūtimas gali atsirasti dėl sąaugų pilvo ertmėje, pilvo išvaržos, vėžinių susirgimų, žarnyno nepraeinamumo. Į gydytoją dėl pilvo pūtimo reikėtų kreiptis tuomet, kai jis kelia skausmą ir diskomfortą ir (arba) pilvą pūsti pradeda itin stipriai ir itin staigiai. Jei į gydytoją kreipiamasi dėl ilgalaikio dujų kaupimosi, kuris po truputėlį vargina kasdien, tuomet labai naudinga kurį laiką vesti mitybos dienoraštį ir stebėti pasireiškiančius simptomus. Tai suteiks gydytojui labai daug informacijos ir padės lengviau diagnozuoti galimą ligą, jei tokia yra.

Espumisan Easy turėtų būti kiekvienoje namų vaistinėlėje

Espumisan Easy burnoje tirpstančios granulės yra medicinos priemonė, kurią galima įsigyti daugumoje vaistinių ir kitų prekybos vietų. Jų sudėtyje yra putojimą slopinančios medžiagos simetikono. Jos padeda mažinti pilvo pūtimą, atsiradusį dėl dujų susikaupimo, bei tempimo pojūtį pilve, pilvo išsipūtimą, spaudimą viršutinėje pilvo dalyje ir gurgimą skrandyje bei žarnyne. Greitai ištirpsta burnoje, todėl aktyvioji medžiaga greitai pasiekia virškinimo traktą, kur pradeda veikti. Granulių nereikia užgerti vandeniu, jos yra malonaus citrinų skonio. Nevartoti jei esate alergiškas (padidėjęs jautrumas) simetikonui ar bet kuriai kitai sudedamajai daliai. Dėl bet kokios medicinos priemonės naudojimo reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamas naudojimo gali padaryti žalos sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė