Kiekvieną pavasarį tūkstančiai Lietuvos abiturientų su nerimu laukia artėjančių egzaminų, panašūs jausmai užplūsta jų tėvus, auklėtojus, mokytojus. Kaip elgtis abituriento tėvams, kaip padėti savo sūnui ar dukrai ir kokių svarbiausių principų laikytis jaunuoliams ruošiantis abitūros egzaminams pataria Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė.
 
Mokytis egzaminams – didelis iššūkis. Vieni abiturientai mokosi be atokvėpio per naktis, o kiti iš viso nesimoko arba mokosi labai mažai. Kaip daryti geriausia yra kiekvieno pasirinkimas.
 
Svarbiausia įveikti stresą ir optimaliai organizuotis savo mokymąsi. R. Vaitkienė pateikia keletą patarimų, kaip tai būtų galima padaryti:
• Mokymosi medžiagos konspektus svarbu turėti dar prieš egzaminus. Ją patartina padalinti į lygias dalis. Dažniausiai pasitaikanti klaida, kai į vieno bilieto smulkmenas gilinamasi visą dieną, o kitiems klausimams fiziškai nebelieka laiko.
• Svarbiausia skaitant stengtis suprasti ir įsiminti! Atkreipkite dėmesį į savo dienos rėžimą: jei esate vyturys, geriau mokytis anksti ryte, o kai kurios pelėdos daugiausia išmoksta naktimis. Kai kurie žmonės daugiausia nuveikia, jei dienos metu pamiega. Gal šis patarimas kaip tik Jums, pabandykite.
• Vieni naują informaciją geriausiai įsimena per vaizdinę atmintį, tada norint įsiminti reikia piešti schemas, kitų stiprioji pusė – garsinė atmintis, tada efektyviausia yra sau ar kitiems atsakinėti balsu.
• Mokantis labai svarbu kas valandą daryti pertraukėles, nepamiršti atsipalaiduojančios įvairiapusiškos veiklos: sportas, kvėpavimo pratimai,  pasivaikščiojimas prieš miegą ir kt.
• Išmokus bilietą, svarbu prie jo grįžti dar kartą ir patikslinti, kiek informacijos išliko atmintyje, o ko neprisimenama, prireikus pakartoti.
• Egzamino metu, patariama atidžiai išklausyti instrukcijas, perskaityti užduotis ir pergalvoti kiek laiko užims kiekvienas klausimas.
• Atminkite, kad egzamino metu pradėkite tik nuo jums aiškiausių, suprantamiausių užduočių, tai padės jums „neužstrigti“ ties vienu klausimu ir nuims pradinį nerimą.
 
Kaip valdyti stresą abituriento tėvams, į ką atkreipti dėmesį?
• Kai kurie tėvai tiek įsijaučia į vaikų emocijas, jog patys nepastebi kaip pradeda nemiegoti, blaškytis, nepagrįstai bijoti. Šiuo atveju reikėtų atsiminti, kad tokie dirbtinai sukelti jausmai gali dar stipriau iškreipti esamą nekasdieninę situaciją, o patį jaunuolį dar labiau suerzinti, atitolinti nuo tėvų.
• Tėvams svarbu suprasti, kad baimės akys – didelės, kuo jie labiau nepasitikės savo vaiku, neigiamai apie jį galvos, tuo jie mažiau turės realių galimybių jam padėti. Skirtinguose gyvenimo perioduose tiek vaikai turi išmokti atsiskirti nuo tėvų, tiek tėvai rasti gyvenimo prasmę vaikui tampant savarankišku.
• Svarbu neužmiršti, kad išmokstant vis labiau pasitikėti savo vaiku, augame ir mes patys, kartu su juo.
 
Sėkmės abiturientas egzaminuose ir didelės kantrybės tėveliams!
 
iMed

Psichinė sveikata

testas-apie-paaugliu-sveikata/61023″>Testas apie paauglių sveikatą