Lietuvos gyventojai nemokamos emocinės paramos telefonu ir internetu nuo šiol galės kreiptis ištisą parą. Tokią galimybę jiems suteiks "Jaunimo linija", tapusi pirmąja 24 valandas dirbančia savanoriška emocinės paramos tarnyba Lietuvoje. Iki šiol visą parą konsultavo tik "Vilties linijos" psichologai. Galimybę teikti paramą visą parą "Jaunimo linijai" suteikė socialiai atsakingas verslas: paramą teikiančių savanorių-konsultantų mokymus finansavo bei prie projekto įgyvendinimo prisidėjo telekomunikacijų bendrovės "Tele2" ir TEO LT.

"Jaunimo linija" – vienintelė šalyje savanoriška tarnyba, teikianti visiems gyventojams prieinamą ir nemokamą emocinę paramą visą parą. Iki šiol dirbome tik dalį paros, nes trūko prie telefonų budinčių savanorių – jų parengimas reikalauja lėšų ir trunka daugiau nei pusę metų. Šiandien mūsų partnerių – verslo atstovų "Tele2" ir TEO LT – parama mums leidžia pradėti naują etapą", – sakė emocinės paramos telefonu ir internetu tarnybos "Jaunimo linija" vadovas Paulius Skruibis.

Iš viso per pastaruosius metus vykusių mokymų metu buvo parengta daugiau kaip 50 naujų savanorių-konsultantų. Mokymai prasidėjo pernai rudenį ir tęsėsi iki šių metų vasaros. Prie jau anksčiau dirbusių savanorių prisijungus naujiesiems konsultantams, jų skaičius šiuo metu siekia 130.

"Jaunimo linijos" veikla rodo, kad bendravimas gali padėti spręsti sudėtingas situacijas ir net išgelbėti gyvybę. Mums, teikiantiems ryšio paslaugas, tai labai svarbu. Džiaugiamės prisidėję prie to, kad emocinės paramos ir palaikymo žmonės sulauks visuomet, kai tik prireiks", – sako "Tele2" generalinis direktorius Petras Masiulis.

Anot TEO LT Korporatyvinės komunikacijos skyriaus direktoriaus Valdo Kaminsko, jau beveik dešimtmetį trunkanti partnerystė su "Jaunimo linija" leidžia kartu pasiekti svarbių, vis didesnei visuomenės daliai aktualių rezultatų. Bendradarbiaudama su "Jaunimo linija" TEO dalijasi savo specialistų patirtimi, o nuolatinė finansinė parama užtikrina organizacijos veiklos tęstinumą.

"Labai prasminga, kad bendradarbiauja trys skirtingos jėgos: valstybinė, nevyriausybinė ir privatusis kapitalas: Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, "Jaunimo linija" bei TEO LT ir bendrovė "Tele2". Tai akivaizdus įrodymas, kad, net esant sudėtingai šalies ekonominei bei finansinei situacijai, įmanomas sėkmingas problemų sprendimas – dirbant drauge, ieškant optimalių variantų. Dėl šių sprendimų emocinė parama bus dar prieinamesnė ir efektyvesnė – teikiama visiems besikreipiantiems ištisą parą", – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

"Jaunimo linijoje" vienu metu prie telefono budi iki 4 žmonių. Skambučiai priimami visą parą nemokamu telefonu 8 800 28888. Emocinė parama nuolat teikiama ir internetu. Tarnyboje dirba savanoriai – jais gali būti vyresni kaip 18 metų žmonės, tinkami šiam darbui ir praėję specialius mokymus. Jie šiam darbui paprastai skiria 20 – 30 valandų per mėnesį. Prie "Jaunimo linijos" darbo plėtros prisidėjo ir ilgametis bendradarbiavimas su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), kuri apmoka visus gyventojų skambučius šiuo numeriu.

Šių metų pradžioje, siekiant, kad pagalba telefonu pasiekiama didesniam emocinės krizės ištiktų žmonių skaičiui, ant šešių aukščiausių Vilniaus tiltų buvo įrengtos pirmosios Lietuvoje informacinės lentelės. Lentelėse ant Žirmūnų, Baltojo, Karaliaus Mindaugo, Geležinio Vilko, Valakampių ir Lazdynų tiltų pateikiama informacija apie galimybę nemokamai paskambinti emocinės paramos telefonu. Lentelių su emocinės paramos linijų numeriais įrengimą finansavo "Tele2".

Nuo 1991 metų veikiančios "Jaunimo linijos" veiklą šiuo metu organizuoja VšĮ Jaunimo psichologinės paramos centras, asociacija "Kauno Jaunimo linija", bei Klaipėdos Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimui centras. "Jaunimo linijos" ilgalaikiai partneriai – SADM, bendrovės "Tele2" ir TEO LT. Informaciją apie "Jaunimo liniją" galima rasti ką tik atnaujintoje svetainėje www.jaunimolinija.lt. Čia nuo šiol pateikiama daugiau informacijos apie pačią tarnybą ir jos įgyvendinamus projektus.

IMED