Laukiantieji endoprotezavimo operacijos pagal šiandien galiojančią tvarką gali pasirinkti ligoninę, kurioje eilės yra trumpiausios. Šiuo metu beveik neliko laukiančiųjų kelio sąnario endoprotezavimo eilės Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje, palyginti trumpa eilė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filiale – operacijos reikėtų laukti 3 mėnesius, Ukmergės ir Telšių apskrities ligoninėse – tektų laukti apie 4 mėnesius.

 

            Kitose ligoninėse laukiančiųjų kelio sąnario operacijos eilės gerokai ilgesnės: apie trejus metus operacijos tektų laukti Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje, Raseinių, Marijampolės, Šiaulių bei Utenos ligoninėse. Daugiau kaip dvejus metus – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, apie dvejus metus –  Kauno medicinos universiteto klinikose, Klaipėdos apskrities, Jonavos, Mažeikių ligoninėse.

 

            Trumpiausia laukiančiųjų klubo sąnario endoprotezavimo eilė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filiale – laukti reikėtų 7 mėnesius bei Druskininkų ir Šakių ligoninėse, kuriose reikėtų laukti apie metus. Ilgiausios laukiančiųjų klubo sąnario endoprotezavimo eilės susidarė Šiaulių ligoninėje ir Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėse – tektų laukti daugiau kaip trejus metus, beveik trejus metus reikėtų laukti Utenos, Marijampolės, Klaipėdos universitetinėje ir apskrities ligoninėse.  

 

            Taip pat informuojame, kad sąnarių endoprotezavimo operacijos pacientų lėšomis įsigytais endoprotezais atliekamos ir Tauragės, Plungės, Elektrėnų ligoninėse bei UAB „Kardiolita“. Šiose gydymo įstaigose sąnarių endoprotezavimo operacijoms eilių nėra.

 

           

 

Pacientai nuolat informuojami apie eiles

 

 

             Eilių trumpėjimas priklauso ne tik nuo nuperkamo endoprotezų kiekio, bet ir nuo gydymo įstaigų pajėgumo ir sugebėjimo atlikti daugiau endoprotezavimo operacijų. Viena iš eilių susidarymo priežasčių – infrastruktūros
problemos: ligoninėms stinga operacinių bei gydytojų ortopedų, anesteziologų, slaugytojų. Dar vienas trukdis – netinkamas operacinių darbo laiko tvarkymas, kitaip tariant, gydymo įstaigų vidinės tvarkos problemos. Tai iš dalies lemia, kad gydymo įstaigose taip skiriasi operacijos laukimo trukmė.

 

            Todėl tikslinga kartkartėmis pasidomėti, kaip šios laukiančiųjų endoprotezavimo operacijos eilės kinta ir galbūt pasirinkti kitą ligoninę. Visa informacija apie eiles pateikiama Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje , skyriuje „Sąnarių endoprotezavimas“. Šią informaciją galima gauti ir telefonu (8 5) 236 4133 nuo 14 iki 16 valandos (penktadieniais – iki 15.45 val.).

 

            Pateikiame šių metų rugsėjo duomenis apie laukiančiųjų endoprotezavimo operacijos eiles:

 

Eil. Nr.

 

 

Ligoninės, kuriose atliekamos klubo sąnario endoprotezavimo operacijos

 

 

2007 metais atlikta pirminių klubo sąnario endoprotezavimo operacijų

 

 

Laukiančių klubo sąnario endoprotezavimo pacientų skaičius

 

 

Pacientų, kuriems atėjo eilė gauti nemokamą klubo endoprotezą, prašymo pateikimo data

 

 

Laikotarpis (mėnesiais), kurį pacientas laukė nemokamo endoprotezo

 

 

1

 

 

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filialas

 

 

270

 

 

181

 

 

2008.02.12

 

 

7

 

 

2

 

 

Druskininkų ligoninė

 

 

20

 

 

29

 

 

2007.10.04

 

 

12

 

 

3

 

 

Šakių ligoninė

 

 

31

 

 

48

 

 

2007.09.10

 

 

12

 

 

4

 

 

Biržų ligoninė

 

 

31

 

 

108

 

 

2007.03.06

 

 

19

 

 

5

 

 

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė

 

 

261

 

Komentuoti

Rašyti komentarą ...

Atšaukti