Nepaisant tobulėjančios ankstyvosios odos vėžio diagnostikos ir gydymo metodų, gerinančių pacientų galimybes pasveikti ir išgyventi, per pastarąjį dešimtmetį melanomų ir odos vėžio skaičius padidėjo dvigubai.

Europos gydytojų dermatologų iniciatyva organizuojama akcija, skirta kovai su odos vėžiu ir melanoma – Euromelanomos diena. Lietuvos dermatovenerologų draugijos valdyba nusprendė prisidėti ir padėti organizuoti šią akciją ir Lietuvoje.

Šios akcijos tikslas – skleisti pirminę ir antrinę odos vėžio bei melanomos prevenciją, mažinti šių navikų sergamumą ir padarinius visuomenei.

Europoje Euromelanomos diena organizuojama kasmet. Lietuvoje ši akcija įvyks pirmą kartą 2008 m. gegužės 12 d.

Lietuvos Euromelanomos komiteto vardu 2008 m. gegužės 12 d. kviečiame prisidėti prie rengiamos akcijos.

Jums pritarus dalyvauti akcijoje, apsilankę Jūsų gydymo įstaigoje asmenys turėtų būti nemokamai apžiūrėti gydytojo dermatologo dėl galimų odos vėžio požymių. Iš anksto užsiregistravusių asmenų profilaktinę patikrą Jūsų įstaiga turėtų užtikrinti pusę ar visą darbo dieną.

Dalyvaujant šioje akcijoje, gydytojas (-ai) dermatologas (-ai) turėtų įvertinti paciento odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius, taip pat padėti pacientui užpildyti anoniminę anketą apie jį veikiančius odos vėžio rizikos veiksnius, ir atsakyti į pacientui iškilusius klausimus.

Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui pasiūlomas kitas apsilankymas, kurio metu būtų atliekami reikalingi diagnostiniai tyrimai ir gydymas.

Anoniminės pacientų apklausos anketos turėtų būti siunčiamos Euromelanomos komiteto koordinatoriui, adresu Dermatovenerologijos centras, VUL Santariškių klinikos, Kairiūkščio g. 2, LT-04811 Vilnius. Gauti pacientų apklausos duomenys bus apibendrintai išanalizuoti, neskelbiant pacientų pavardžių.

Medikams, sutikusiems dalyvauti akcijoje, iš anksto bus pristatyta papildoma informacinė medžiaga ir pacientų apklausos anketos.

Apie Euromelanomos dieną ir Jūsų įstaigos dalyvavimą informuosime žiniasklaidą 2008 m. balandžio 22 d. 10.30 val. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose rengiamoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvaus Lietuvos Sveikatos Apsaugos Ministerijos atstovai ir Euromelanomos dienos komiteto nariai.

Žmonių, pageidaujančių profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, išankstinė registracija vyks telefonu koordinaciniame centre nuo 2008 m. balandžio 22 d. iki balandžio 30 d.

Esame įsitikinę, jog Euromelanomos diena bus dalis Jūsų nuolatinio kasdienio nuoširdaus darbo. Iš anksto dėkojame už Jūsų supratimą, neįkainuojamas žinias ir tam skirtą laiką.

Dalyvavusių įstaigų bei gydytojų darbą pagerbsime Euromelanomos dienos dalyvio padėkos raštais.

Tikimės, kad pirmoji Lietuvoje Euromelanomos dienos akcija atkreips visuomenės dėmesį į melanomos ir odos vėžio atsiradimo rizikos veiksnius, problemos aktualumą ir būtinybę sekti odos pokyčius.

Apie sutikimą dalyvauti Euromelanomos dienos akcijoje maloniai prašome informuoti iki 2008 m. balandžio 14 d. elektroniniu paštu euromelanoma.lt@gmail.com ar faksu (8~5) 2720 256, nurodant Jūsų gydymo įstaigos atsakingo (-ų) asmens (-ų) vardą, pavardę, telefoną ir elektroninį paštą ar faksą.

Dr. Matilda Bylaitė
VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologinio centro direktorė
Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė
Euromelanomos komiteto koordinatorė
tel. (8 5) 272 0385
euromelanoma.lt@gmail.com