Kovo 28 d. Milane įvyko Europos sergančiųjų prostatos vėžiu koalicijos „Europa uomo“ valstybių atstovų generalinė asamblėja. Asamblėjos metu Lietuvos Sergančiųjų prostatos vėžiu draugija buvo priimta į šią organizaciją tikrąja nare.

Pasak Milano asamblėjoje dalyvavusio 2002 m. įkurtos Sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos sekretoriaus Gedimino Žižio, asamblėjos dalyviams buvo pristatyta draugija ir jos veikla.

„Didžiausią auditorijos susidomėjimą sukėlė pristatyta Lietuvoje vykdoma ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, kurios lėšomis 50–75 metų vyrams kartą per metus suteikiama galimybė nemokamai išsitirti PSA kiekį kraujyje ir, jei reikia, atlikti prostatos biopsiją, – pasakė Gediminas Žižys. – Informacija apie šios programos rezultatus, buvo aktuali daugelio šalių atstovams, kadangi ne visose Europos valstybėse vykdomos ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programos.“

Jau keletą metų priešinės liaukos vėžys Lietuvoje yra dažniausia onkologinė vyrų liga. Situacija Lietuvoje nėra išskirtinė, panašios šios ligos protrūkio tendencijos yra ir kitose Europos valstybėse. Pagrindinis asamblėjos pranešėjų dėmesys buvo atkreiptas į naujas visuomenės informavimo apie prostatos vėžį formas, į profilaktinių sveikatos patikrinimų propagavimą bei ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programos organizavimą.

Prostatos vėžiu suserga 1 iš 10 vyrų. Ši liga yra viena dažniausių onkologinių ligų Vakarų pasaulyje. Ji dažnėja ir Centrinėje bei Rytų Europoje. Europos Sąjungos šalyse prostatos vėžys kasmet diagnozuojamas 85 tūkst. vyrų. Ši liga lemia apie 9 proc. vyrų mirčių nuo vėžio.

Prostatos vėžiu paprastai serga vyresni nei 60 metų vyrai (90 proc. pacientų), bet pastaraisiais metais ši liga nustatoma ir jaunesniems nei 55 metų vyrams.
Anksti diagnozavus ligą ir pritaikius efektyvų gydymą, apie 70–80 proc. pacientų išgyvena 10 ir daugiau metų. Apie 30 proc. vyresnių nei 70 metų vyrų serga latentine, t.y. slapta (nematoma) vėžio forma.

Asamblėjos darbe dalyvavo žymūs Europos šalių gydytojai onkologai urologai. Pranešimus skaitė Italijos, Švedijos, Belgijos medikai.
Šiuo metu Europos sergančiųjų prostatos vėžiu koalicijai vadovauja prof. Luis Denis iš Belgijos. Organizacijos, kurios būstinė įsikūrusi Milane, veikloje aktyviai dalyvauja pacientai ir medikai iš daugiau nei 20 Europos valstybių.

Daugiau informacijos:
Gediminas Žižys, Sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos sekretorius,
mob. +370 698 11 009

Juventa Sartatavičienė
VU Onkologijos instituto atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene
Tel.: (8 5) 278 67 33, +370 650 647 47 El. paštas: juventa.sartataviciene@loc.lt