Pagal naujausią pasaulinį standartą gaivinimas tampa daug paprastesnis. Gaivinti gali išmokti absoliučiai kiekvienas suaugęs žmogus ir net vaikai.

Atnaujino gaivinimo standartus

Ištikus staigiai mirčiai ir įvykio liudininkams nedelsiant pradėjus gaivinti žmogų, jo šansai išgyventi padidėja 2–3 kartus. Tai Tarptautinio gaivinimo komiteto, kurį sudaro Amerikos širdies asociacija, Europos gaivinimo taryba ir kitų šalių medikų organizacijos, išvada.

Komitetas kas penkerius metus atnaujina suaugusiojo, vaiko ir naujagimio gaivinimo standartą atsižvelgiant į naujausių mokslinių tyrimų duomenis. Pastarajam standartui sukurti pasitelkti net 471 mokslinio tyrimo rezultatai. Lietuvoje kol kas oficialiai galioja sveikatos apsaugos ministro 2000 m. patvirtintas.

Krūtinės paspaudimai svarbiau

Esminė naujovė yra ta, kad įprastą gaivinimo seką – atverti kvėpavimo takus ir oro įpūtimus kaitalioti sukrūtinės paspaudimais keičia nauja seka. Pirmoje vietoje yrakrūtinės paspaudimai.

Be to, jei žmogus nemoka, negali ar negali prisiversti dėl higienos atlikti nukentėjusiajam oro įpūtimus, gali būti efektyvūs vienkrūtinės paspaudimai. Atliekant krūtinės paspaudimus galima išsaugoti gyvybę, kol atvyks greitoji medicinos pagalba. Didžiausia klaida yra baimė pakenkti ir pasyvus medikų pagalbos laukimas.

„Tikiuosi, kad į šias rekomendacijas atsižvelgs ir medikai, ir Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai, ir plačioji visuomenė. Juk paprasto žmogaus rankos gali išgelbėti gyvybę. Yra labai daug žmonių, kurie gimtadienį švenčia du kartus per metus, nes buvo atgaivinti bendromis paprastų žmonių ir medikų pastangomis”, – su jauduliu balse kalba Lietuvos skubiosios medicinos draugijos pirmininkas Dinas Vaitkaitis.

Pagrindinė mirties priežastis

Širdies ir kraujagyslių ligos – viena dažniausių mirties priežasčių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Vien Europos Sąjungoje dėl širdies ir kraujagyslių ligų kasmet miršta apie du milijonus žmonių. Neretai mirtis ištinka staiga, per kelias valandas nuo pirmųjų ligos simptomų pasireiškimo.

„Net trečdaliu atvejų, ištikus staigiai mirčiai, greitoji medicinos pagalba yra sunkiai prieinama, todėl pirmiausia gali padėti greta esantys žmonės. Lietuvoje, ištikus staigiai mirčiai, atgaivinama tik apie 5 proc. ligonių. Šį skaičių būtų galima gerokai padidinti, jei visuomenė būtų pasirengusi suteikti pirmąją pagalbą“, – apgailestauja Lietuvos kardiologijos draugijos prezidentas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas.

Lietuvos širdies asociacijos vadovas docentas Pranas Šerpytis priduria, kad daugelyje Europos šalių veikia gaivinimo tarybos. Anot jo, reikia tokios tarybos ir Lietuvoje, kad ji visuomenėje propaguotų gaivinimo svarbą, nes kasmet per tūkstantį žmonių šalyje miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, taip ir nepasiekę ligoninių.

Vaikai gaivinami kitaip

Užsienio šalyse visose masinio žmonių susidūrimo vietose yra gaivinti skirta aparatūra – defibriliatoriai. Jų turėtų būti ir mūsų didžiuosiuose prekybos centruose, sporto ir pramogų arenose. Deja, nėra.

“Ne visus ligonius įmanoma išgelbėti, bet ne visi, vos ištikus širdies smūgiui, mirtų“, – įsitikinęs P.Šerpytis.

Beje, vaikams, skirtingai nei suaugusiesiems, sveikatai sutrikus, pirmiausia sustoja ne širdis, o kvėpavimas.

„Vaiką gaivinti pradedama nuo kvėpavimo takų atvėrimo ir oro įpūtimo. Oro įpūtus du kartus,krūtinės ląsta turi būti spaudžiama penkiolika kartų. Tai pagrindinis vaikų ir suaugusiųjų gaivinimo skirtumas“, – atkreipia dėmesį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas.

Jis pasidžiaugė, kad vis daugiau suaugusiųjų sėkmingai atgaivina vaikus, jiems skendus, užspringus, patyrus traumą. Būtina visiems išmokti gaivinti ir suaugusiuosius.
 
Medik