2008 m. gegužės 12 d. Lietuvoje pirmą kartą įvyks Euromelanomos akcija, kurios metu visi norintys nemokamai galės pasitikrinti dėl galimų odos vėžio požymių.

Euromelanomos diena – Europos gydytojų dermatologų iniciatyva organizuojama akcija, skirta kovai su odos vėžiu ir melanoma. Į Euromelanomos komiteto veiklą įsijungė gydytojai dermatovenerologai, onkologai ir sveikatos ministerijos atstovai.

Šios akcijos tikslas – skleisti pirminę ir antrinę odos vėžio bei melanomos prevenciją, mažinti šiais navikais sergamumą ir padarinius visuomenei.

Lietuvos Euromelanomos komiteto kvietimu, Euromelanomos dienos labdaringoje akcijoje mielai sutiko dalyvauti 29 valstybinės ir privačios gydymo įstaigos (gydymo įstaigų sąrašas pridedamas).

Akcijos metu pasitikrinti ypač kviečiami tie asmenys, kurių kūno odoje yra virš 50 apgamų, paskutiniu metu pasikeitė jų spalva, dydis ar kontūras, jei yra neaiškus negyjantis darinys odoje, buvę odos nudegimai praeityje, dirba lauke ar dažnai būna saulėje, arba yra žinomi odos vėžio atvejai giminėje.

Pasak VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologinio centro direktorės, Euromelanomos komiteto koordinatorės, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentės Dr. Matildos Bylaitės, tikimasi, kad pirmoji Lietuvoje Euromelanomos dienos akcija atkreips visuomenės dėmesį į melanomos ir odos vėžio atsiradimo rizikos veiksnius, problemos aktualumą ir būtinybę sekti odos pokyčius bei laiku kreiptis specialisto konsultacijai.

Žmonės, pageidaujantys profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, galės iš anksto registruotis telefonu (8~5) 265 8512 koordinaciniame centre nuo 2008 m. balandžio 23 d. iki balandžio 30 d., nuo 9.00 iki 14.00 val. darbo dienomis.

Gegužės 12 d., akcijoje sutikusių dalyvauti gydymo įstaigų gydytojai dermatologai įvertins paciento odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius, taip pat padės pacientui užpildyti anoniminę anketą apie jį veikiančius odos vėžio rizikos veiksnius, ir atsakys į pacientui iškilusius klausimus. Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui bus pasiūlytas kitas apsilankymas, kurio metu būtų atliekami reikalingi diagnostiniai tyrimai ir gydymas.

Pasitikrinusių asmenų apklausos duomenys bus apibendrintai išanalizuoti, neskelbiant jų pavardžių. Anoniminės pacientų apklausos anketos bus siunčiamos Euromelanomos komiteto koordinatoriui. Gauti rezultatai bus pristatyti ir palyginti su kitų šalių duomenimis Europos Euromelanomos komiteto susitikime.