Pasaulinė gastroenterologų organizacija (World Gastroenterology Organization WGO) gegužės 29 dieną skelbia Pasauline virškinimo sveikatos diena (World Digestive Health Day – WDHD). Šių metų Pasaulinės virškinimo sveikatos dienos tema dar sykį įrodo mitybos reikšmę: „Tinkama mityba virškinimo sistemos ligų gydymui ir profilaktikai”.

„Dirbdami kartu galime atkreipti medicinos profesionalų, visuomenės sveikatos organizacijų, valdžios institucijų, o taip pat ir pačios visuomenės dėmesį į mitybos reikšmę tiek virškinimo sistemos, tiek viso organizmo sveikatai,” – teigia Pasaulinės gastroenterologų organizacijos prezidentas Eamonn Qiugley.

Pasaulinė bei nacionalinės gastroenterologų bei dietologų draugijos visame pasaulyje šios dienos proga rengia spaudos konferencijas, kitus renginius, kurių tikslas atkreipti medikų profesionalų, o taip pat ir visuomenės dėmesį į sveiką maitinimąsi ir virškinimo sistemos ligų gydymą bei profilaktiką. Ši diena minima ir Lietuvoje. Didžiuosiuos Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje rengiamos akcijos, kuriose žmonėms primenama apie virškinimo sistemos ligas ir jų profilaktiką.

Šiai dienai skirtoje spaudos konferencijoje dalyvavo prof. hab. dr. Jonas Valantinas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro direktorius, Lietuvos gastroenterologų draugijos prezidentas bei dr. Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Pediatrijos centro docentas, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininkas.

„Žmogus augti, vystytis, siekti savo tikslų gyvenime gali tik tuomet, kai organizmas gauna pakankamai maistinių medžiagų bei energijos. Virškinimo sistema yra viena svarbiausių sistemų, kurios dėka maistas verčiamas būtinąja energija ir maistinėmis medžiagomis, kurios gali pasiekti kiekvieną kūno ląstelę”, – apibūdino virškinimo sistemos svarbą prof. J.Valantinas.

Tačiau žmonėms neretai trūksta žinių apie virškinimo sistemos ligas bei jų profilaktiką. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, virškinimo sistemos ligos – nuo viduriavimo iki nutukimo bei vėžio – patenka tarp dešimties pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje.

Šiek tiek statistikos:
• Lėtiniais virškinimo sistemos sutrikimais (vidurių užkietėjimu, dirgliosios žarnos sindromu, dispepsija, dujų kaupimusi žarnose) skundžiasi apie 15 proc. pasaulio gyventojų. Europoje virškinimo sistemos sutrikimais skundžiasi 40-80 milijonų gyventojų.

• 7 proc. pasaulio gyventojų kasdien, 14 proc. – kartą per savaitę, 15 proc.- kartą per mėnesį skundžiasi rėmeniu.

• apie 50 proc. populiacijos yra užsikrėtę Helicobacter pyliori bakteriją, kuri susijusi su skrandžio ligomis.

• Storosios žarnos vėžys – trečioji populiariausia pasaulyje vėžio forma. Išsivysčiusiose šalyse dėl storosios žarnos vėžio kasmet miršta 600 tūkst. žmonių – maždaug tiek, kiek gyvena Vilniuje. Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1,5 tūkst. naujų vėžio atvejų.

• Virškinimo sistemos ligos bei simptomai (rėmuo, dujų kaupimasis, nereguliarus tuštinimasis) blogina gyvenimo kokybę- tai patvirtinta klinikiniais tyrimais.

Virškinimo sistemos ligų išsivystymą lemia daugelis veiksnių, tačiau pirmoje vietoje – maitinimosi įpročiai ir gyvensena. Lietuvos gastroenterologų draugija kartu su Lietuvos dietologų draugija, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugija bei Pasauline gastroenterologų organizacija norėdamos siekdamos platinti žinias apie mitybos įtaką virškinimo sistemos ligų profilaktikai bei gydymui, siūlo susipažinti su šiomis rekomendacijomis.

Pagrindiniai sveiko maitinimosi principai, siekiant išvengti virškinimo sistemos ligų arba sumažinti jų simptomus:

• įtraukti į racioną kuo daugiau natūralių maisto produktų: daržovių, vaisių, kruopų, žuvies;

• sumažinti riebalų (ypač sočiųjų) kiekį maiste: vengti kepto riebaluose (taip pat aliejuje) maisto, riebios mėsos, hidrintų (jų daugiausia kietuose margarinuose) riebalų;

• valgyti maisto produktų turinčių probiotikų (rūgusio pieno produktai, natūralių jogurtų);

• išgerti apie 1,5-2 l skysčių per dieną (kava ir alkoholiniai gėrimai neskaičiuojami);

• Valgyti reguliariai, lėtai, gerai sukramtant maistą;

• stengtis pasiekti ir išlaikyti normalią kūno masę.

„Maistas yra vaistas – taigi leiskite kad jūsų vaistais būtų jūsų maistas,” – baigdamas spaudos konferenciją pacitavo Hipokratą prof. J.Valantinas.