Šių metų akcija pabrėžia, kad tikimybė susirgti glaukoma daug kartų padidėja tiems, kurių šeimos nariai sirgo ar serga šia liga. Todėl oftalmologai primygtinai kviečia atvykti ir pasitikrinti rizikos grupės žmones.

 Glaukoma: užkirskim kelią išvengiamam aklumui

glaukoma/4388″>Glaukoma pavojinga todėl, kad lėtas akipločio mažėjimas pačiam pacientui beveik nepastebimas iki pat kritiško jo susiaurėjimo – stadijos, kai gydymas jau nebeveiksmingas. Lietuvoje sergančiųjų glaukoma turėtų būti daugiau kaip 30 tūkstančių, tačiau dėl informacijos apie ligą stokos ir nepakankamos diagnostikos realiai jų gydosi daug mažiau. Kaip pasiekti veiksmingos profilaktikos ir geresnės diagnostikos, kad gydymas būtų suteiktas laiku?

 Apankama kas 5 sekundes

Lietuvos glaukomos draugijos prezidentės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akių ligų klinikos Konsultacinio-diagnostinio skyriaus vadovės gydytojos oftalmologės doc. Ingridos Janulevičienės teigimu, mūsų šalyje glaukomos ir akių hipertenzijos (glaukomos rizikos veiksnio) atvejų yra 14,56 tūkstančiui gyventojų. Kasmet nustatoma apie 10 tūkst. naujų glaukomos atvejų suaugusiems ir apie 300 – vaikams iki 18 metų.

Be to, manoma, kad dar tiek pat yra sergančiųjų, kurie savo diagnozės dar nežino. Suprantama, kad mūsų mažai šaliai tai gana dideli skaičiai, ir jie turėtų priversti susimąstyti, nes, nors ligos diagnostika ir gydymas tobulėja, tikimybė dėl glaukomos netekti regėjimo tebelieka labai didelė.

 Kodėl vystosi glaukoma

Glaukoma – lėtinė akių liga, kurios laiku nediagnozavus ir nepradėjus gydyti, galima apakti. Apakimas glaukomos atveju neišgydomas, nes liga pažeidžia regos nervą ir tinklainės nervines ląsteles. Tinklainės ganglijinių ląstelių skaidulos sudaro regos nervą, kuris viską, ką matom, tarsi koks kompiuterio kabelis perduoda smegenims. Kai akies spaudimas per didelis, t.y. akies obuolys per kietas, spaudžiamas regos nervas, dėl to žūsta jo skaidulos.

Dėl to, norint išgelbėti žmones nuo aklumo arba kad regėjimas smarkiai nesuprastėtų, itin svarbu ligą nustatyti kuo anksčiau: juo vėliau glaukomą diagnozuosime, tuo daugiau nervinių skaidulų prarasime. Be to, ką praradome, jau nebesugrąžinsime. Glaukoma – tai liga, kurią galima pristabdyti, sulėtinti jos progresavimą, tačiau visiškai išgydyti neįmanoma.

 Išaiškėja atsitiktinai

Glaukoma neužkrečiama, tačiau gali būti paveldima. Susirgus glaukoma, pamažu siaurėja akiplotis, darosi sunku orientuotis aplinkoje, nes matymas tampa tarsi „pro vamzdį“. Sergantieji ilgą laiką net nežino, kad serga glaukoma, nes pradinėse stadijose ši liga dažniausiai nesukelia jokių nusiskundimų: žmogui nei skauda, nei akis graužia.

Kitas dalykas, dėl ko liga diagnozuojama pavėluotai, kad glaukoma dažniau pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, kurie paprastai mano, kad regėjimo blogėjimas – natūralus senėjimo procesas, ir todėl neskuba pas gydytoją. Neretai kreipiamasi tik tada, kai žmogui sunku orientuotis aplinkoje, kai jis kliūna už daiktų ar atsitiktinai uždengęs vieną akį staiga supranta, kad antrąja akimi visiškai nebemato.

Šiuolaikinis glaukomos gydymas

Diagnozavus glaukomą, paskyrus gydymą, po kurio laiko būtina vertinti ligos eigą ir gydymo efektyvumą. Gali būti, kad akis į vaistus nereaguoja ir gydymas neveiksmingas. Kartais ir vaistai nepakankamai efektyvūs – juos lašinant, ligos progresavimas lėtesnis, tačiau vis tiek yra. Neretai vaistai graužia akis ir tada pacientas kaltina gydytoją, kad vaistai nesumažino perštėjimo. Tačiau vaistai nuo glaukomos skiriami akispūdžiui mažinti ir regos nervui apsaugoti, o perštėjimui mažinti paprastai skiriamos dirbtinės ašaros.

Glaukoma operuojama, kai gydymas lašais neefektyvus, nepakankamas ir nepavyksta sustabdyti glaukomos proceso kompensacijos. Lazerinės chirurginės procedūros atliekamos kartu su medikamentiniu akispūdžio mažinimu arba kaip profilaktinė priemonė uždaro kampo glaukomos atveju. Glaukomos operacijų metu sudaromos sąlygos akies skysčiui filtruotis iš akies vidaus į išorę. Chirurginiu būdu sumažinus akispūdį, siekiama išvengti ligos progresavimo, tačiau atkurti iki operacijos prarasto regėjimo neįmanoma.

Glaukoma sergantiems pacientams būtina lankytis pas akių gydytoją 1–2–3 kartus per metus, atsižvelgiant į glaukominio pažeidimo gylį, paciento amžių, gretutinius rizikos veiksnius ir pan.

Natalija Voronaja

Glaukomos savaitę pažymint

Akių ligos