Plastikinių gaminių yra mūsų virtuvėje, plastikinių detalių gali būti akiniuose, kompiuteriuose, telefonuose, įrankiuose, rašymo priemonėse ir net vaikiškuose žaisluose. Po truputį imame virsti didžiaisiais plastikinių gaminių vartotojais. Prekybos centruose net nesusimąstydami imame į plastikinius indus sufasuotus produktus, nes tai tikrai patogu. Tačiau ne veltui plačiai paplitusiam plastiko vartojimui vis labiau priešinasi aplinkosaugininkai, pavojingas plastikas gali būti ir mūsų sveikatai, ypač kūdikiams ir mažiems vaikams. Tuo tarpu kasmet pasaulyje plastikinės taros pagaminama 2,2 milijonai tonų.

Kur slypi pavojai?

Pasirodo, plastikui susilietus su kai kuriais maisto produktais, išsiskiria cheminis junginys bisfenolis A. Kuo skystesnis maistas, tuo daugiau jis liečia plastiką, taigi didėja nuodingojo chemikalo išsiskyrimo galimybės. Rūgštus maistas taip pat didina jo išsiskyrimą.

Bisfenolis A veikia kaip sintetinis estrogenas – patekęs į organizmą, gali trikdyti vyrų reprodukcinės sistemos veiklą, skatinti „moteriškėjimą“, o moterims kelti krūties vėžio pavojų. Estrogenas yra būtinas žmogaus hormonas, tačiau per didelis jo kiekis susijęs su krūties vėžiu ir kitais sveikatos sutrikimais.

Toksikologijos tyrimai atskleidė, kad žiurkėms šis cheminis junginys sukelia auglius, šlapimo išsiskyrimo problemas, ankstyvą brendimą, trikdo reprodukcinės sistemos raidą ir yra siejamas su žmogaus širdies bei kraujagyslių ligomis bei diabetu. Manoma, kad bisfenolis A gali turėti įtakos endokrininei sistemai, vaidina vaidmenį diabeto ir kai kurių kepenų ligų išsivystyme.

Beje, ištyrus europiečių ir amerikiečių šlapimą, nustatyta, kad bisfenolio yra 90 proc. asmenų.

Kenksmingas gali būti net vanduo

Plastikiniai buteliai į juose laikomus skysčius taip pat išskiria šį sveikatai pavojingą cheminį junginį. Buvo atliktas tyrimas ir paaiškėjo, kad savaitę geriant vandenį iš polikarbonatinio (PC) plastiko butelių, šlapime bisfenolio A koncentracija padidėja daugiau dviem trečdaliais. Jei plastikinė tara šildoma, šios cheminės medžiagos koncentracija produkte turėtų būti dar didesnė.

Beje, bisfenolis A yra net dantų silantų vaikų dantims, kurie naudojami odontologijoje stabdant ėduonies progresavimą, sudedamoji dalis
Tiesa, rizika, susijusi su BPA poveikiu, gali būti nedidelė, tačiau tyrimų rezultatai gali padėti, kad ši rizika būtų sumažinta.

Ypač saugokime kūdikius

Nors ir koks didelis dėmesys skiriamas vaikų sveikatai, nemažai produktų vaikams bei konservuoti pieno mišiniai taip pat fasuojami į plastikinius butelius, taigi ir jie gali turėti šios pavojingos medžiagos.

Pavojus kūdikiams gali kilti maitinant pienu ar kitu masteliu iš plastikinių buteliukų. Ypač tokie buteliukai kenksmingi mastelį šildant. Manoma, kad bisfenolis A gali paveikti besivystančias smegenis ir audinius ir padidinti vėžio pavojų ateityje. Suaugusiam žmogui per plastikinę tarą šio chemikalo patenka nedideli kiekiai, tačiau naujagimiai ir kūdikiai yra jautresni. Taigi bisfenolis A gali sutrikdyti normalų kūdikių vystymąsi ir padidinti krūtų ir prostatos vėžio riziką ateityje. Todėl jauni tėveliai turi prisiminti, kad plastikinius buteliukus reiktų keisti stikliniais ir jokiu būdu nešildyti tokioje taroje maisto.

Ar galima rinktis?

Šie teiginiai verčia manyti, kad bet kokie plastikinėje taroje produktai yra kenksmingi. Tačiau tai ne visai tiesa. Daugelis, deja, ne visi, plastikiniai indai ar taros turi įspaustą skaičių. Ši kodavimo sistema 1988 m. buvo pradėta diegti JAV, kad palengvintų pavartoto plastiko perdirbimą. Tiesa, tai nėra privaloma, tad tokios žymės galima ir nerasti.

Jei vanduo išpilstytas į plastmasinius butelius, kur įspausti skaičiai 1 ar 2, vadinasi, jie yra vienkartiniai ir pakartotinai naudoti negalima.

Tinkamiausias vartoti maistas ir vanduo, jei pakuotė yra skaidraus plastiko, o dugne yra įspaustas skaičius 7, kartais gamintojas konkrečiai nurodo, kad pakuotė be bisfenolio A (angl. BPA-free).

Ką reikia atsiminti

•   Negalima produktų plastikinėse pakuotėse kaitinti, ypač mikrobangų krosnelėje. Šildomas plastikas bisfenolį A gali dar greičiau išskirti. Jeigu tenka maistą šildyti mikrobangų krosnelėje, geriau rinktis vaškuotą popierių.

•   Plastikinė tara gali būti pavojinga net produktus užšaldant.

•   Taip pat reikia stebėti, kad plastikas neturėtų kontakto su aliejumi ar riebiu maistu, nes riebalai labai tinkama terpė kauptis chemikalams.

•   Kartais stiklinė tara taip pat būna su plastikiniu dangčiu. Šildant maistą, net ir paprastoje orkaitėje, tokį dangtį reikia nuimti, nes karštis nuo maisto yra linkęs deformuoti dangtį. Nėra iki galo įrodyta, ar galima naudoti dangtį, jei maistas jo neliečia, tačiau, kad būtų saugiau, vis dėlto, šildant maistą, plastikinių dangčių geriau nenaudoti.
•   Plastikinė tara netinka laikyti skystiems maisto produktams, verčiau rinktis stiklą ar porcelianą.
•   Apskritai vertėtų po truputį stengtis atsisakyti plastikinės taros ir pirmenybę visada teikti stiklinei.
•   Be abejo, net ir stikliniai indai ar pakuotės turi minusų. Visų pirma, stiklas yra dužus.
•   Kita vertus stiklinė tara šaldiklyje gali sutrūkinėti. Tačiau tereikia žinoti, kad stikliniai indai turi būti ne per pilni, kad maistas turėtų kur plėstis. Jei produktas skystas, jis neturėtų užimti daugiau nei kaip 2/3 stiklinės taros.
•   Jei plastikiniai indai ar pakuotė pažeista, juos reikia išmesti.

Pagal užsienio spaudą parengė Gražina Petružytė
 
Grėsmė plastiko pakuotėje