Didelei daliai metastazavusiu žarnyno vėžiu sergančių pacientų, gydytų Avastin® ir standartinės chemoterapijos deriniu, metastazės visiškai pašalintos chirurginio gydymo metu – skelbia nauji, Europos vėžio konferencijoje pristatyti klinikinio tyrimo „First BEAT” duomenys. Metastazės pašalintos beveik 80% operuotųjų pacientų, nors visiems jiems, prieš pradedant medikamentinį gydymą, operacinis gydymas nebuvo įmanomas. Šie gydymo Avastin® rezultatai yra geresni, nei anksčiau pateikti kitų biologinių preparatų ir chemoterapijos derinių tyrimų duomenys.
„First BEAT” klinikiniame tyrime dalyvavo 1 965 pacientai, sergantys išplitusiu žarnyno vėžiu su pirminėmis neoperuojamomis metastazėmis. Skiriant gydymą Avastin® su įprastomis chemoterapijos schemomis, buvo vertinamas pacientų tinkamumas tolimesniam chirurginiam gydymui.
„Visiškas metastazių pašalinimas yra vienintelė galimybė išgydyti pacientus, sergančius metastazavusiu žarnyno vėžiu. Todėl šie rezultatai – didelė viltis pacientams”, – sako dr. Mondheris Mahjoubi, „Roche” onkologijos padalinio medicinos vadovas. „Geriausi sėkmingo chirurginio gydymo rezultatai, pasiekti taikant Avastin® kartu su standartine chemoterapija, yra įspūdingi dar ir dėl to, kad „First BEAT” klinikinio tyrimo pacientų charakteristikos atitinka realią, praktikoje sutinkamą pacientų populiaciją.
„First BEAT” rezultatai, pateikti Europos vėžio konferencijoje, parodė, kad 215 (11,5%) iš visų į šią duomenų analizę įtrauktų pacientų (1 914), gydymo metu tapo tinkami tolimesniam chirurginiam gydymui. Sėkmingas ir visiškas metastazių pašalinimas buvo atliktas 170 pacientų, o tai atitinka net – 79%. Kaip ir tikėtasi, geriausi rezultatai pasiekti tiems pacientams, kuriems metastazės buvo nustatytos tik kepenyse. Šiame pogrupyje 102 (14,5%) pacientams buvo taikytas operacinis gydymas, o visiškai metastazės pašalintos 81 pacientui.
Lyginant su ankstesnių klinikinių tyrimų duomenimis, nebuvo stebėta didesnio žaizdų gijimo komplikacijų ar kraujavimo atvejų skaičiaus, ir tai rodo, kad gydymas Avastin® yra pakankamai saugus.
Žarnyno vėžys yra vienas dažniausiai pasitaikančių vėžinių susirgimų. Kasmet pasaulyje užregistruojama apytikriai vienas milijonas naujų šios ligos atvejų. Apskaičiuota, kad daugiau kaip 50% asmenų, kuriems diagnozuotas gaubtinės žarnos vėžys, mirs nuo šios ligos.
Apie „First BEAT”
„First BEAT” yra tarptautinis IV fazės tyrimas, kuriame dalyvavo 1 965 pacientai iš 41 šalies. Pacientai, sergantys metastazavusiu žarnyno vėžiu, kurių nebuvo galima operuoti, buvo gydomi Avastin® kartu su standartine pirmos eilės chemoterapija. Dažniausiai taikomos schemos buvo FOLFOX, XELOX, FOLFIRI ir Xeloda® (kapecitabinas). „First BEAT” pacientų įtraukimas baigėsi 2006 m. vasario mėn. Pirminis tyrimo tikslas buvo saugumas. Efektyvumas ir chirurginio gydymo galimybės vertinimas gydymo tikslais buvo iš anksto numatyti kaip antriniai tikslai, ir duomenys buvo renkami perspektyviniu būdu. Šiuo metu vykstančią išsamesnę „First BEAT” efektyvumo duomenų analizę planuojama pristatyti būsimose onkologų konferencijose.
Apie žarnyno vėžį
Žarnyno vėžys, gali atsirasti bet kurioje gaubtinės ir tiesiosios žarnos dalyje. Vėžys vystosi, sutrikus normaliam žarnų sienelės ląstelių atsinaujinimo procesui. Susiformavęs auglys, diagnozavus jį ankstyvosiose stadijose, gali būti pašalintas. Tačiau dažnai pirmųjų simptomų nebūna, ir vėžys, dar prieš jį nustatant, gali išplisti į kitas kūno dalis.
Apskaičiuota, kad daugiau kaip pusė asmenų, kuriems diagnozuotas gaubtinės žarnos vėžys, mirs nuo šios ligos.
Pasaulyje kasmet diagnozuojama beveik 945 000 naujų atvejų, o 492,000 pacientų miršta. Žarnyno vėžys yra antra pagal dažnumą vyrų ir moterų mirties nuo vėžio priežastis Europoje, palyginus su visų kitų tipų vėžiu.
Gydymo galimybės yra ribotos ir skiriasi, priklausomai nuo vėžio stadijos – jo dydžio, vietos ir išplitimo. Chirurginis gydymas yra pagrindinis gydymo būdas, kuris gali būti derinamas su radioterapija ir chemoterapija. Chemoterapija dažnai yra skiriama po chirurginio gydymo, bandant sustabdyti ar sumažinti pakartotinio vėžio išsivystymo galimybę. Chemoterapija taip pat yra skiriama įsigalėjusio vėžio atveju, kai jis yra išplitęs į kitas kūno dalis. Nežiūrint šių galimybių, penkerių metų išgyvenamumas po žarnyno vėžio nustatymo ir gydymo yra tik 50%.
Apie Avastin®
Avastin® yra pirmasis vaistas, stabdantis angiogenezę – naujų kraujagyslių, tiekiančių maisto medžiagas ir deguonį į navikinį audinį, augimą. Avastin® veikimas paremtas natūralaus organizmo baltymo, vadinamo VEGF (angl. Vascular Endothelial Growth Factor – Kraujagyslių Endotelio Augimo Faktorius), pagrindinio angiogenezės mediatoriaus slopinimu, tokiu būdu sutrikdant kraujotaką, būtiną naviko augimui ir išplitimui po visą organizmą (metastazavimui).